Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

SPAZIEREN AM KÖLN

Dari hari Khamis minggu lepas lagi rumah kami dikunjungi oleh member suami i yg bljr sama jurusan (Mekanikal) datang bermlm kt umah. Tapi dia belajar kt Weimar sana. It's about 4 hours to be in Weimar kalo naik keretapi laju. Kire jauh la tuh. Tapi ini bukan la kali pertama dia dtg kt sini. Dh bnyk kali sbnrnya dan pernah juga dtg bersama isteri dia masa mereka awal2 kawen tahun lepas. Saja nk berhoneymoon kt sini. Amboi!! honeymoon europe lagi tuh! I honeymoon kt atas bukit kt msia je taauuuu..! jgn tatau!


So, dia dtg sbb nk beli stroller utk baby dia yg bakal lahir bln 5 nnt. Amboiii...stroller nk import dr german lagi tu. Lgpon, itu pesanan isteri dia yg ditinggalkn kt msia sbb isteri dia nk sgt stroller design sini. Ikutkan je la.. kalo dah termampu apasalahnye kannn..! Lgpon, store Babyland tuh ada kt Duisburg je. Lain2 branch serata german ni mmg takder. So, nk tak nk terpaksala dia ke duisburg utk beli stroller baby dia.

Selain daripada itu, kami bwk jugak dia berjln2 dkt area sini. Lain tak bkn ialah Koeln. Destinasi pelancongan yg terkenal dan terdekat dgn duisburg. Kali terakhir i ke Koeln dan berjln2 di bandar smbil shopping adalah setahun yg lepas iaitu masa family i dtg. Ha..time tuh pon winter dan camimi pon kecik lagi. Tapi skrg, camimi dh besar. So let introduce to camimi as well the city of Koeln.

Tapi dlm masa gap 1 thn ni takdela tak pernah ke Koeln. Cuma kami Koeln utk upacara perhimpunan anak2 msia je.. (Sila klik sini)

Okla, cerita bnyk2 pon tak guna. Jom tgk gmbr!


Koeln ni terkenal dgn bangunan gereja nye yg terbesar. Terbesar di german? Do i look that i care? i amik gmbr je ok..hehehe..


tapi, waktu mlm lagi cntik la sbb bergemerlapan dgn lampu2 neon. so, kalo tgk time ni mcm nmpk gereja tu baru lepas terbakar je. hahahah


ni amik gmbr dpn muzium je. xmasuk pon. xder interest pon nk tgk brg2 bersejarah. lbh baik jln2 cuci mata kt luar ni lg menarik!


kami jln2 tapi tak shopping pon. xder benda nk beli. so, masuk kedai keluar kedai pastuh mknnnnn...!! winter ni slalu buat org lapar la beb!! (slmt camimi tdoooo..)


kalo dh kt luar cuaca -10 hingga -4 deg lbh2 lagi bile dh gelap mcm ni, kenalah sentiasa pakai tebal2 dari ujung rmbut smpi ujung kaki. Especially glove tgn. Kalo tak pakei mmg terasa menggeletar.. snow cop pon kene ada. kalo tak rasa telinga tuh mcm hilang je. sejuk bebenor smpai rasa darah xmengalir.


Dh hbs jln2 kami amik train patah blk ke Koeln Hauptbahnhof sbb nk kene amik train besar pulang ke duisburg. So, time tggu train tu sempat lagi lepak kt dpn toilet ni (WC) smbil bergurau senda dan layan camimi yg tah haper haper ntah tuh..!


WC tuh bilik air. Saja je plak i amik gmbr LUFTHANSA tu sbb dulu father i keje company airline ni. Tuh yg dia kerap ulang alik ke german. Last2 anak pompuan dia pulak hidup kt sini. Tapi kalo nk blk msia naik LUFTHANSA ni, mahalnyer beb!! tapi service of course tip top!!

budak kecik ni dh bgn tido. so layan je la pe'el dia yg tgh good mood tu. camera member husband i pon dia nk jadikan handphone. apa daaaa...


camimi bila dh jumpa brg2 seumpama camera, hp, komputer dll.. alamat susah la nk berenggang. tatau apa yg dia belek nye benda2 tu


layankn je la mereka ber2 ni


asalkan kami dpt ber2. kwang..kwang..kwanggg...


and lastly, bile dh smpai duisburg haptbahnhof, pekena plak koko panas kt starbucks coffee. time sejuk2 mcm ni, minuman ni la yg dicarik spy dpt memanaskan badan pula

4 comments:

rillys said...

camimi yg comel mcm biasalah..klau kat luar kompem nmpk muka jer..lain sume dibalut abes! comel giler!

~ujicham~ said...

wow.. camimi is very2 cute in pink. teruja i...

Izan said...

kahkahkahakah... gambar ghereja tu cam baru lepas terbakar. lawak la erin ni. tu la nama pun eropah banyak sejarah. bagunan pun banyak yang buruk2. =)

Erin Rashid said...

lily - tol2.. so, takyah beli baju cntik2 kt dlm. kene spend lbh utk baju tebal luar tuh je. pro and cont

uji - hahah..bnyk baju dia dlm pink. apa la mak dia tuh!

izan - mmg bnyk bgnan yg buruk la. kalo kt msia, tentu dh di-upgrade- kn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...