Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

NAK COUNTDOWN BOLEH?

Hari ni nak start countdown daddy Camimi balik bila. Tapi takpela.. dah terskip beberapa hari yang lepas...



LilySlim Diet days tickers


Saja nak countdown. Korang jangan marah ye...?

6 PERGI 1 MARI aaaaaAAAAAAAA...

Ok, hari ni entry auto-published seperti hari-hari lain.

Hari ni nak kena hantar my parents dan family my eldest brother ke KLIA sebab mereka nak pergi mengerjakan umrah. Bertolak pukul 3pm nanti tapi kena ada di KLIA 3 jam sebelum.

So, hari ni aku dan adik aku, Hafiz masing-masing apply cuti dan akan hantar mereka menggunakan 2 kereta. Bestnya pergi umrah ramai-ramai begini sesama keluarga kan..? InsyaAllah aku berdoa satu hari nanti masa kami anak beranak akan sampai juga..

Lepas hantar mereka ke KLIA aku tak tahu samada nak masuk ofis ke idak. Bos aku pula takde. Diapergi vacations dengan family dia. Jadi tanggungjawab diserahkan pada aku. Nak tak nak aku kena la pikul dan menjalankan amanah yang diberikan dengan jayanya.

Oh, ada yang paling best!

Petang ni si buah hati, pengarang jantung akan pulang. Seronoknye tak boleh nak gambarkan. Rasa nak ikat je kaki si suami tak yah keluar rumah 2-3 hari boleh..? Kih..kih..kih..

Dan.. aku sendiri dah belikan tiket wayang secara online cerita blockbuster yang tengah hangat di pasaran sekarang. Seronok nak melayan permintaan si suami nak menonton movie kegemarannya iaitu Transformer 3 bersama anak dara kecil dan isterinya. ngeh ngeh ngeh..

Oh lagi 1, aku nak masak kat rumah juga. Lengkap makan pagi, tengahari dan malam. Sedangkan si suami takda pun aku boleh rajin ke dapur, takkan bila ada suami asyik nak minta makan kat luar je kan..? Bila lagi nak pertontonkan kepandaian si isterinya...? Hahahah.. sila jangan termuntah!

So, utk uols,

Selamat berhujung minggu. Esok aku kerja daaa... tak boleh malas! Esokkan hari Jumaat, bekerja sambil ada mood untuk bercuti keesokannya. :)))


Tuesday

KALAU ABANG ADA BACA...

Tak lama lagi je si suami akan balik, tamat sudah kursusnya. Tak sabar rasanya diri nak memeluk si suami dan kembali dalam dakapan dia. Huk..huk..huk.. Bukan, yang penting si Camimi dapat semula daddy dia yang 'hilang' beberapa minggu. Asal kena marah dengan mommy, mula sebut, "nak daddy... nak daddy..." Teresak-esak dia menangis sambil memanggil-manggil daddy dia.

Jadi, tak sampai hati nak marah Camimi kalau dia nakal-nakal. Hati terus rasa hiba dan kasihan. Terus saja aku peluk anak kecil tu. Pujuk dia dan katakan yang daddy dia tak lama je lagi nak balik. Nanti boleh la manja-manja dengan daddy dia semula. Jangan sibuk nak meliang-liuk dengan mommy dia je manjang!

Daddy Camimi takde, aku malas nak berjimba-jimba di waktu hujung minggu. Hari cuti aku duduk saja bersenang-lenang kat rumah. Mood untuk berjalan langsung terbang jauh. Mood nak shopping langsir langsung hilang entah ke mana. Mood nak makan kat luar memang langsung takde.

Sabtu dan Ahad kereta langsung tak bergerak. Kaku saja di tempat letak kereta. Enjin pun tak dipanaskan. Minyak yang diisi RM60 lebih hampir penuh tangkinya seperti tak luak langsung. Seminggu kemudian baru diisi semula. Betapa jimatnya bilamasa suami tiada.

Sabtu dan Ahad cukup sempurna dapur aku berasap. Dari pagi, ke tengahari, ke petang, kerap berasap. Cukup lengkap aku menyediakan masakan untuk bersarapan, makan tengahari dan makan malam. Sikit pun tak harapkan Kak Nor warung kat bawah yang masakkan. Apatah lagi untuk mengharapkan restoran-restoran fastfood lain menghantar makanan. 

Sabtu dan Ahad la masanya untuk aku berbakti pada kediaman tempat teduhan kami. Vacuum, mop, kemas itu, kemas ini, basuh itu, basuh ini. Tengah sakit-sakit perut pun semangat tu tetap ada. Semangat nak tengok rumah kemas dan bersih. Tambahan pula, Camimi sangat pandai menjaga diri. Sikit pun tak susahkan mommy dia. Cuma pasangkan DVD Iqra' dia yang dah agak rosak tu. Sebab dah bercalar balar di belakangnya. Bila dah pasang sibuk menyanyi bersama, menari bersama dan kadang-kala berlagak macam cikgu yang sedang mengajar anak muridnya. Riuh mulut pot pet pot pet!

Lagipun, kalau si suami ada, dialah yang menguruskan kebersihan rumah. Aku tinggal memasak makanan kegemaran dia saja. Memang pandai suami menjaga rumah kami. Lihatla kereta kami, dia juga yang uruskan. Hantar pergi cuci kereta, vacuum dalam kereta. Nak tengok secebis tisu bersepah dalam kereta pun payah. Kereta sentiasa berkilat. Tapi, dah bermingu-minggu suami takda kereta keruh manjang. Walhal car wash depan rumah saja. Itulah dia suami isteri. Saling lengkap-melengkapi.

Bila seorang tiada, tak lengkap kitaran rumah tangga. Terasa kehilangan. Terasa hidup tak lengkap. Sentiasa rindu-merindui. Sentiasa ingin menghubungi. Tapi, apakan daya. Bila ada masa nak bersayang-sayang, mula dia dipanggil. Masa sentiasa terbatas. Cuma mengharapkan sms saja. Sms mendekatkan dua hati yang jauh. Sms sayang, sms rindu, sms cinta. Teringat zaman bercinta dulu. Selagi tak dengar suara sebelum tidur, pasti tak lena. Kononnye la... padahal kalau dapat bantal busuk yang gebu elok je keluar air liur basi sampai ke pagi. Hahahaha...

Jadi, mengisi waktu yang terluang dengan membaca novel amatla senang sekali. Melayan cerita cinta. Melayan emosi penulis, debaran hati, tiupan asmara cinta, kat rindu, semuanya bak bunga-bunga cinta. Cuma perlu berhati-hati, jangan sampai tidak berpijak di bumi yang nyata. Di dalam dunia ini manakan dapat dicari pakej lengkap suami yang kaya, tampan, baik hati, hormat orang tua, keluarga mertua yang penyayang, bersopan santun, sabar dan beriman. Kalau ada pun 6 ciri-ciri tersebut, 2 ciri-ciri lagi tercicir. Kalau ada pun 7 ciri-ciri tersebut, 1 ciri-ciri lagi tiada. Kita selalu dihidangkan dengan watak dan perkara yang cantik-cantik bila membaca novel. Tapi hakikatnya, hanya wujud 1 dalam sejuta saja di dunia ini. Tapi, itulah yang membuatkan aku sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan pada diri ini. Sentiasa mengharapkan keberkatan Illahi dalam mengharungi onak dan ranjau yang berduri.

Walaupun Sabtu dan Ahad tak ke mana-mana, tapi rumah sentiasa didatangi tetamu. Kami ramai-ramai melayan cerita hantu di tv dan ulangan Maharaja Lawak. Masak-masak dan makan ramai-ramai. Jadi, memang tak terasa langsung kesunyiannya. Barang-barang dapur yang habis pada mulanya hanya 1 saja disenaraikan, sekarang sudah mencecah ke angka 11. Tapi, sikit pun aku tak kesah kerana kalau tiada mereka ini sudah tentu aku meroyan kesunyian.

Jadi, andai abang baca nukilan si isteri ni, tahulah abang yang isteri dan anak abang ni pandai mengisi masa yang ada untuk menunggu si buah hati pulang semula ke sini. Kami selalu sama-sama menghitung hari bila masanya abang nak kembali. 

Beberapa hari yang lepas..

Camimi: mommy, bila daddy nak balik? Dah lama sangat ni..
Mommy: ok, next week daddy balik
Camimi: next week tu apa mommy?
Mommy: next week tu tunggu hari ni, pastu esok, pastu lusa, pastu esoknya tu masuk la next week.

Semalam...

Camimi: mommy, hari ni dah next week ke..?
Mommy: (dalam diam Camimi pun menghitung hari) Ye, sayang. Hari ni masuk 'next week' macam mommy kata hari tu..
Camimi: so, daddy nak balik 'next week'?
Mommy: dah takde 'next week' dah, this week la. Kita tunggu hari ni, pastu esok, pastuh lusa, pastuh esoknya daddy balik la..
Camimi: yeayyy!! Nanti kita ajak daddy pergi jalan-jalan ye? Pergi rumah nenda, tengok cat, kitten, pergi makan roti canai kat Teningau (Restoran Keningau, tapi sebut pun salah)
Mommy: Lagi? nak manja-manja dengan daddy tak? Nak suruh daddy hantar pergi school tak? pergi mengaji, mandikan, tidurkan..? Nak tak?
Camimi: Nak..! Tapi Camimi nak mommy tidurkan. Taknak daddy..

Hahaha.. ada juga perkara yang dia tetap nak buat dengan aku. Tapi lagi banyak dia nak buat dengan daddy dia. Itula, daddy ada tamau manja-manja, sibuk berkepit dengan mommy. Hihihi


Sebenarnya banyak lagi dialog yang Camimi ungkapkan setiap hari. Ada yang aku dah update pada hubby, ada yang belum. Kadang-kadang tak sangka Camimi dah besar, dah boleh ungkapkan perkara seperti itu. But the best thing ever bila aku update pasal Camimi pada hubby, si hubby reply begini:


"erm... dah pandai dah anak kite"

Aku suka hubby ungkapkan perkataan "kite". It's a miracle and a wonderful word! 

Friday

YES, I AM BACK TO BE INVISIBLE

Dah malas nak buka fb secara kerap sekarang. Sebab aku dah kembali menjalani hobi yang dulu aku suka buat. Lebih-lebih lagi time ketiadaan suami ni, elok la aku buat aktiviti berfaedah ni..


Sekarang aku dah kembali membaca novel. yeay!!


Ok, kalau aku start baca novel, aku akan start mengadap benda tu saja dan akan start tidur lewat. Tapi aku tetap tak akan abaikan tanggungjawab kepada Camimi dan suami, InsyaAllah. Aku akan sediakan dan buat sesuatu kerja terlebih dahulu secara 'rush' then baru la aku boleh mengadap novel lama-lama.


Lagipun, takde daddy ni Camimi kerap minta aku tukar ke channel cartoon atau Maharaja Lawak. Wallaweyy, Camimi tengok Maharaja Lawak siap ketawa terkekek-kekek kau..! Faham sangat la orang tu cakap bahasa pasar. Pernah dia dengar lagu soundtrack Lagenda Budak Setan dalam radio, terus Camimi kata macam lagu kumpulan Balas. Tercengang je aku..




Takpun tengok cartoon channel dari 612-615. Itu je channel cartoon favourite dia. Timmy Time, Mickey Mouse Club House, Porroro, Dora the Explorer, Special Agent Oso, Dibo the Dragon, Barney and Friends, Wonderpets, Upin dan Ipin, Elmo's World, Aaahhh, Donald duck, Boboi Boy and ada lagi tak aku tak sebut kat sini? Tapi Tom and Jerry dia tak suka la.. Dia takut tengok cartoon tu.


See.. aku pun boleh hafal cartoon apa yang dia suka. Apatah lagi dia! Bagi aku, itulah salah satu medium untuk melatih dia berbahasa Inggeris. Oh ye, dalam banyak-banyak cartoon tu cuma Upin dan Ipin serta Wonderpets aje aku tukar kepada Bahasa Malaysia. Sebab Upin dan Ipin tak sedap kalau dalam English. Wonderpets pula terkenal dengan nyanyian dalam bahasa Malaysia, "apa yang penting, kerjasama" instead of "what's gonna work? A teamwork!" Tapi 2-2 bahasa Camimi boleh nyanyi. Kih..kih..kih..

Okla, back to cerita novel aku. Currently aku dah habis baca novel setebal 800 muka surat ni. Tempoh bacaan aku adalah 3 hari 2 malam.






Pengembaraan Noorul ke alam yang serba baru bermula semenjak menjadi pembantu rumah di penthouse mewah seorang lelaki kacak bernama Harris Tan Sri Hamdan, yang cerewetnya mengalahkan nenek kebayan. Oleh kerana sifatnya yang cerewet itu, Noorul menggelar Harris Mr. F. Kenapa F, bukan G atau H? Kerana F itu adalah untuk ‘fussy’ atau di dalam bahasa Melayunya cerewet! Semua yang Noorul lakukan sentiasa mengundang tengkingan dan jelingan tajam Mr. F.

Daripada berbalas-balas  nota berkaitan dengan kerja  pada awalnya, entah bagaimana mereka boleh makan semeja. Semakin lama Noorul mengenali Mr. F semakin banyak pula sebab yang dia temui untuk mencintai lelaki itu.

Fitnah yang melanda menyebabkan Noorul dan Mr. F terpaksa dinikahkan. Gusarnya hati, Allah sahaja yang tahu kerana dia tidak pasti sama ada Mr. F boleh menerimanya sebagai isteri atau tidak. Noorul mula berteka-teki sendiri tentang siapa dalang di dalam penyebaran fitnah ini. Adakah angkara Asyraf, yang sememangnya berdendam dengan Noorul? Atau pun, musuh perniagaan Tan Sri Hamdan? Mampukah Noorul dan Mr. F melayari bahtera rumah tangga bersama? Bagaimana pula dengan Elisa yang sememangnya cintakan Mr. F? Apa pula yang akan terjadi apabila Nurina, bekas kekasih Mr. F pulang ke Malaysia untuk menagih kembali cinta daripada lelaki itu? Haikal pula, dapatkah menerima Noorul, orang yang dicintainya sebagai kakak ipar?


Ok, aku ada lagi 3 novel setebal 800 muka surat untuk dihabiskan. Kalau boleh aku nak isi masa lapang time husband takde. Idak la aku dok meroyan je kat facebook cakap pasal rindu suami, perlukan suami, nakkan si suami. Hahahahha... Aku rasa, kalau aku tulis status meroyan kat fb gitu mesti ada orang menyampah! Sebab aku ni over sikit dalam mengekspresikan perasaan. Hahahaha...

Thursday

FATHER'S DAY

Habis buat rambut kat salun, malam tu we ols celebrate Father's Day. heheheh.. Tak sempat tunggu my husband..








Gambar menu apa yang diorder tak ambil sebab bila makanan sampai semua dok sibuk makan. Laparrrr~

Kali ni mother aku yang belanja. Celebrate simple-simple je. Cuma belanja makan kat SACC. Happy father's day, Papa. Mungkin sampai ke mati pun aku takkan jumpa ayah sehebat dan sebaik Papa. Kalau dia tak didik aku masa kecil dulu, mungkin aku tak jadi seperti sekarang. Mana tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. :)


Malam esoknya tu aku call husband, nak wish happy father's day. Tapi dia tak angkat. Call 2x pun tak angkat. Stress! Suka sangat kot dok sana sampai lupa nak call wife and daughter dia. Sehari suntuk pun dia tak call.. uwaaaa~

Nak merajuk pun tak guna nanti takde orang pujuk. Dia kan jauh. Ok, baik sendiri sudeyy.. ;p

Wednesday

ISI MASA

Yes, cerita tentang ketiadaan suami lagi.


Memang aku jarang ditinggalkan suami kecuali kalau dia keluar malam pergi jumpa kawan atau pergi bersukan main futsal dan badminton.


Sebab-sebab lain kena tinggalkan adalah kerana outstation adalah jarang sangat. Selalunya kalau dia outstation aku boleh ikut sekali. No problem. Tapi kali ni, aku tak boleh ikut. So, duduk je la rumah dengan Camimi.


Camimi asyik tanya, bila daddy nak balik? Lambat lagi ke daddy nak balik? Kalau tanya banyak kali bukan buat aku berang, tapi buat aku hiba. Lebih 10 hari kena tinggal bagi aku bukan sekejap. Sebab hari-hari aku selalu terisi dengan kehadiran dan bau badan si dia. Kalau hantar Camimi ke kindergarten dalam UiTM, mesti Camimi tanya, " mommy, daddy ada kat ofis ke? Nape daddy taknak go home?" :(


So, weekend lepas aku pergi salun rambut. Sebab tak tahu nak buat apa dah. Parents aku pergi berbasikal kat Putrajaya. Kalau rumah aku ni bukan sekangkang kera, mesti aku dah beli basikal juga. Memang teringin aku berbasikal beramai-ramai di Bukit Cerakah mahupun ikut team di Putrajaya. Tapi takpe, rumah sekangkang kera pun aku happy. Besar lagi rumah sekangkang kera ni berbanding rumah aku kat Germany dulu. Yelah, dah pernah hidup susah, rumah kecil dulu. Bila dapat rumah yang kecil macam ni juga pun dah rasa syukur. At least besar sikit dari rumah kat Germany sana :) Tapi kalau esok-esok aku dapat rumah besar, tak boleh riak juga. Tuhan marah nanti. Jangan letak kat facebook, show off. Lagi Allah tak suka. Ni aku mengingatkan diri sendiri. Takut-takut terlupa di masa akan datang.

Disebabkan parents aku takde, so terpaksala aku usung Camimi sekali ke salun rambut. Aku siap bawakan bekalan biskut tiger, biskut oreo, air vitagen, susu, nasi lemak, buku tulis, buku warna, colour pencil. See.. complete!

Tapi... korang tengok je la telatah dia..














Mana dia nak duduk diam kauuu...! Letih kepala otak aku. Tapi nasib baik tempat tu besar. Stylist tu pon tak kesah. Dia pon layan juga Camimi sikit-sakit walhal aku nengok dia sangat focus terhadap kerjanya.

Sekejap-sekejap aku ambil gambar Camimi, mms kat daddy dia. Biar daddy dia tengok anak dara dia buli mommy. Tamau behave!


Tapi, awal-awal tu Camimi behave tau...







Asyik terpandang-pandang kat luar bilik sebab orang tu mainkan lagu-lagu yang dia familiar dengan, such as lagu Justin Bieber, kau. Hahahha.. anak aku minat Justin Bieber. Biar betol?!

Ha, dulu aku pernah cerita yang Camimi suka menulis, suka membaca, suka mewarna, suka melukis. So, memang aku kena bawa semua benda tu. Tapi kalau 3 jam lebih dok kat salun siapa pun akan panas montot kan?



Camimi ni friendly kalau dah lama dia bersama seseorang. Macam stylist ni dah sejam dengan kitorang pun Camimi dah interview dia macam-macam. Nak buat apa kat rambut mommy la, nape pakai glove la, nape wash hand la, nape tu nape ni?  Sampai aku tolong jawabkan bagi pihak stylist ni takut menganggu emosi dia pula. Tapi Camimi jawab apa tau? "Camimi tanya auntie ni la mommy," Terus dia ulang balik soalan tu. Stylist tu tersengeh je jawab..


Oh kat mana salun rambut ni? First time aku datang sini. Anura Ole-ole Seksyen 18. Selalu aku buat rambut kat salun seksyen 7. Sesekali kena cuba service kat tempat lain then baru tahu tahap kualiti sesuatu service tu. Then sure kita boleh buat comparison. So, far aku kasi 8 star from 10 star pada Anura. yeay!!


Aku request private room sebab aku bertudung kan. Walaupun salun ni unisex tapi mereka tetap menyediakan private room untuk muslimah-muslimah macam aku ni. Yesss!


Dan hasilnya rambut aku adalah seperti di bawah ni:






>>









>>














>>









Mana boleh tengok! kih kih kih... 

Note: oh, cerita tentang kami laki bini pergi spa 2 minggu lepas lupa la nak ccerita. ;p

Tuesday

TREAT OR TRICK?

Ok,  takde trick, but just a treat from my husband untuk aku dengan Camimi. Khamis malam Jumaat yang esoknya dia kena outstation tu, my husband ajak pergi makan seafood dekat dengan kawasan rumah. Sekarang kalau nak makan seafood dengan kadar segera tak perlu lagi ke Tanjung Muara, Port Klang. Drive kereta selama 3 minit saja :)


Kami just 3 beranak je makan. Tak panggil my parents or adik beradik lain. Bukan nak celebrate apa-apa, just treat for Camimi and myself from my husband sebab nanti kena tinggal 10 hari. Kalau ajak ramai-ramai nanti terasa happy pula nak suruh my husband tinggalkan we ols selalu. Tak nak!



Seafood restaurant ni ada kolam pancing ikan. Kebetulan malam tu ada pertandingan memancing yang memakan masa 4 jam. Hadiah utama ialah RM1000.00. So sesiapa kaki mancing, boleh la cuba nasib kat sini. Berdekatan juga dengan Kompleks Warga Emas.


Kat situ ada kolam ikan juga. Ada banyak spesis ikan yang besar-besar. Malam tu ada ikan baru datang dari Perak. Mungkin lama atas lori sampaikan bila dah pindah masuk dalam kolam ni, terpaksa masukkan oksigen pada ikan tu. Lemas kot..



Camimi suka tengok ikan tu berenang. Then dia cakap "Kalau la Camimi pandai swim macam fish tu kan best mommy." Boleh, nanti mommy ajarkan la.. hiks



Kat mana aku nak ambil gambar, kat situla ikan tu interframe. Sibuk datang berulang-ulang kali kat sini. hahahah pandai interframe ek?



So, menu malam tu tak lain tak bukan adalah: Ikan siakap steam. Ini pilihan si suami. Suka benar! Tapi aku lebih suka siakap 3 rasa. 
  
 Tomyam merah. Dalam ni ada ala-ala, ikan, udang, sotong, cendawan, pastuh pedas!!!



 Menu-menu lain macam biasa: sotong goreng kunyit, udang goreng tepung. Aku tak tahula, nape suka benar makan seafood. Marvelous! Rasanya MIL lalu depan pon aku tak nampak.


 Telur bungkus, ayam halia


 Yang penting ada sayur kailan ikan masin. Lauk banyak tapi semua ambil untuk 1 orang. 

Habis makan, my husband drive terus ke Carefour. Ada barang keperluan nak beli sempena nak ke outstation. 

Malam tu, aku teman husband buat kerja dia sampai habis. Kesian, dengan penat lagi, dengan nak tanda kertas lagi, dengan nak prepare lecture esok lagi. Kadang-kadang dia buat kerja sikit, then tidur 1-2 jam. Malam-malam bangun sambung buat kerja sampai pukul 4-5 pagi. Takpela, kalau bayarannya setimpal dengan apa yang dia buat apa salahnya kan?

Sebenarnya malam tu aku lewat layan episod terakhir Nora Elena. Tuh yang boleh temankan husband. Kalau tak, terbabas tertidur depan tv. Pastu kena gerak masuk dalam bilik. Gerak-gerak pula. Angkat la bawa masuk bilik. Hhihihi...

Monday

ADA JUGA YANG TERLUPA

Hari Jumaat lepas keberangkatan suami aku ke outstation. Tapi pagi Jumaat tu still ada kelas intersesi. Memang kesian sangat kat dia sebab terkocoh-kocoh nak setel marking test paper bebudak intersesi sebelum dia pergi outsation. Cuma bernasib baik sebab silibus sempat habis sebelum hari Jumaat. Maknanya, hari Jumaat tu just buat summary tentang keseluruhan subjek yang diajar.


Jadi, aku sebagai isteri nak pastikan segala pakaian dan kelengkapan untuk dia pergi outstation tersedia. Selama 10 hari dia takda nanti, aku kena pastikan suami aku cukup 10 pasang baju kemeja lengan pendek dan lengan panjang, 10 helai seluar slack, 10 helai pakaian dalam, beberapa pasang stoking, beberapa t-shirt sukan, beberapa pasang seluar sukan, 2 helai kain pelikat, sejadah, sepasang kasut sukan, sepasang kasut kerja, sepasang selipar, peralatan mandian, peralatan wangian dan bersiap yang mana temasuklah sikat bolatnya serta lain-lain perkakas yang berkaitan. Ni suami aku bajet dia tak perlu hantar laundry atau cuci pakaian sendiri kat sana which is memang tak menyampat pon nak buat benda tu semua.


Nasib baik kesemua pakaian kerjanya aku dah siap hantar laundry untuk digosok. Cuma baju kerja semalamnya tu aku kena cepat-cepat basuh dan iron di rumah saja.


Beg yang besar pon terasa macam sendat dan padat. Mana taknya, semua pakaian nak dibawa untuk tempoh 10 hari yang tak perlu basuh atau hantar ke laundry tu. Untuk pengetahuan kawan-kawan, husband aku sangat cerewet tentang pemakaian dan pakaian. Sebab tu dia memang suka hantar baju-baju tersebut ke laundry. Dia tak nak aku habis banyak masa nak iron baju dia supaya betul-betul tak berkedut. Side seluar dan baju pun dia teliti betul-betul. So far, dia sangat berpuas hati dengan hasil kerja yang berkualiti orang laundry bawah ofis aku ni.


So, hari Jumaat yang dia nak berangkat tu, aku dah siap-siap ketepikan segala pakaian dan perkakas yang nak dimasukkan ke dalam beg. Pakaian-pakaian kerja yang ada pada hanger dikekalkan begitu supaya mudah dia nak hang dalam kereta nanti. Tamau komot-komot katanya. Jadi, terpaksalah aku ambil one whole day off sebab nak uruskan tentang keperluannya. Bila suami aku dah habis mengajar pagi tu, dia terus balik rumah dan masukkan ke dalam beg segala benda yang aku dah ketepikan. Memang dia dah siap-siap bagi tahu aku yang dia sendiri akan masukkan benda-benda tu semua ke dalam beg. Jadi aku dah tak perlu buat apa-apa lagi. Sebab dia nak pastikan yang dia tak tertinggal apa-apa barang pun nanti. 


Jadi bolehla aku prepare lunch awal memandangkan sarapan pagi pun husband aku tak sempat ambil. Kesian sangat, nampak betul dia kelam kabut urus itu dan ini. Baru habis kelas pagi, lepas solat Jumaat nak kena bertolak pula. Pihak penganjur pun macam tak nyempat-nyempat nak suruh orang pergi. ~sigh.


Esoknya, husband aku text:

Syg, abg lupa bwk sluar yg dh gosok kt dlm wardrobe tu.. 
nasib ada lg sluar 3 helai yg abg ltk dlm beg. Lupe jgak!

What?? 3 helai seluar je untuk 10 hari? Habis la... Memang tak senang duduk pula aku yang masa tu tengah ada kat saloon, buat rambut.


Series, aku tak perasan pon husband aku tak bawa another 7 helai seluar yang tergantuk elok je kat dalam wardrobe tu. Kalau dia tak text aku mungkin lambat nanti baru aku perasan kot. Walhal, aku dah siap ketepikan pakaian yang berhanger nak dibawa. Aku separate kan pakaian-pakaian tersebut dengan lain-lain pakaian kerja yang tak perlu dibawa. Masih boleh tercicir lagi?



Tapi husband aku kata takpela. Nak buat camner kan? Shopping complex bukannya ada yang berdekatan. Kalau ada pun kat depan mata, macam ada masa je nak pergi pilih seluar baru dak? Mustahil!



Memang ada banyak perkara husband aku tak sempat dan terlupa nak buat sebelum dia pergi outstation. Contohnya, ada barang dapur yang dah habis. Aku kena pergi beli sendiri la. Takpe, ada duit yang ditinggalkan, semuanya bisa diatur. Sekarang baru pertengahan bulan, barang dapur masih banyak cuma yang major je dah habis seperi basmathi, makanan mentah seperti ayam, ikan, sotong dan udang serta susu Camimi. Makanan-makanan beku yang lain seperti ayamas masih banyak. Jadi, kalau orang datang, itulah yang aku hidangkan sebagai makanan tambahan. Basmathi 5kg tu 6 bulan kemudian baru habis tau. Tak tahula kenapa. Mungkin sebab jarang makan nasi? atau jarang masak? atau kalau masak pun, jarang nak masak nasi? Tak tahu yang mana 1..


Bahan mentah seperti ayam dan lain-lain dan juga sayur-sayuran biasanya nak masak baru aku pergi beli. Kalau beli banyak siap-siap aku takut 3 bulan kemudian baru habis. Sekali beli, aku beli lebih sikit. Bajet nak masak 1-2 kali seminggu. So, next week nak masak, baru aku beli lagi. So, aku boleh dapatkan yang fresh! Tak susah la, sebab kedai dekat je. Nak jalan kaki pon boleh cuma malas tak malas je. Oh ye, Carefour pun depan rumah je. Memang tak susah langsung. Kat Shah Alam semua depan mata je kan.. So, aku tak ralat la kalau husband aku tak sempat nak beli itu semua semasa peninggalannya.


Tapi, husband aku takde ni aku malas nak makan kat luar. Balik rumah aku masak simple-simple je untuk Camimi. Samada masak roti nan segera atau roti canai segera yang dibeli di kedai halal Seksyen 15. Takpun, order makanan kat gerai bawah. Memang sedap dia masak, tambahan pula murah.


Selama peninggalan husband aku ni, Niza, kawan adik aku teman aku tidur kat rumah. At least ada orang lain kat rumah tu selain daripada aku dengan Camimi je. Kalau takde orang sudi teman kat rumah pun takpe. Sebab kawasan rumah aku dekat dengan jalan besar, dekat dengan highway LKSA, dekat dengan uptown Shah Alam, dekat dengan Carefour, dekat dengan rumah-rumah orang lain. Pendek kata, InsyaAllah memang tak sunyi. Tak rasa takut atau seram. Mudah-mudahan semua urusan husband dan aku anak beranak dipermudahkan olehNya. Itu je doakan aku sepanjang ketiadaannya...

Note: Just rasa sunyi takde kawan nak gaduh, takde kawan nak merajuk, takde kawan nak manja. 10 hari terasa lamanya... Macam mana aku nak biarkan husband aku pergi sambung PhD seorang diri di sana sedangkan aku kat sini?


Wednesday

CAMIMI MENGAJI

Dekat sebulan dah aku hantar Camimi mengaji dekat-dekat dengan rumah aku. Memang aku nak cari guru mengajar mengaji dekat dengan rumah. Senang hantar, senang ambil bila balik kerja. Nak datang malam pun senang. 


Awal-awal kau.. sopan je duduk


Dekat school Camimi sekarang just ajar kenal alif ba ta, baca doa dalam pelbagai perkara, belajar berzikir, belajar nyanyi nasyid dan beberapa perkara lain yang basic-basic saja. Aku nak dia pandai mengaji pula, kenal huruf secara rambang, kenal baris atas, bawah dan depan serta kenal huruf bukan mengikut turutan abjad semata-mata.


Effort aku lepas balik dari Germany dulu, aku just beli satu set bacaan Iqra'. Step 1 to 6. Ada 2 CD. Satu VCD boleh main kat player di rumah. Lagi satu CD main kat dalam kereta. Masa tu memang setiap hari dia suruh aku play CD tu. Tak kira, samada kat rumah mahupun dalam kereta. Memula aku layan je la, dah lama-lama aku buat syarat pada dia. Kalau nak pasang Iqra' kat rumah, kat dalam kereta tak payah. Begitu pula sebaliknya. Bukan apa, kalau jalan jauh-jauh asyik pasang Iqra' aje boleh nak termuntah gamaknya.





Ok, dah start panas montot da..



So, sebab Iqra' tuh la dia start pandai baca alif ba ta..


Aku sematkan dalam hati. Kalau nak suruh anak pandai mengaji, kena upah orang yang ajar. Kalau aku atau daddy dia yang ajar takut dia jadi kurang berdisiplin. Manja je lebih. 


Syukur Camimi takde masalah ke arah itu. Seperti anak-anak orang lain, Camimi cenderung nak mengenal tulisan jawi. Kalau dengar orang mengaji kat dalam tv, jangan la pergi tukar channel. Maunye dia marah kita balik. Kalau dengar komputer mengaji kat Tesco or Giant tu, kena la tunggu sekejap. Dia nak tengok komputer tu mengalunkan bacaan al-Quran.




Lihat la.. kaki dah ke mana, badan ke mana, tangan sebelah je kat muqaddam..



Bukan nak puji anak melambung sampai tercampak. Dari start aku pregnant kan Camimi lagi aku mengaji dan mengamalkan Surah Mariam, Yusuf dan Lukman. Walaupun tak setiap hari aku dapat mengaji, at least aku akan pasangkan bacaan tu kat komputer dan perdengarkan. Senang je, download dari internet pon boleh. Kadang-kadang si bapaknya pasang juga lagu rock sambil menelaah buku. Boong bang booong bang kau.. macam ada amplifier.  Sebab tu Camimi suka cakap kuat-kuat, suka dengar radio, dengar lagu juga. Semua gara-gara amalan semasa mengandung.




Yelah, aku pun ikut nasihat orang lain juga. Benda yang baik harusla diteladani.




Time dia mengaji ni page pertama dan kedua je dia boleh focus dan duduk elok-elok. Masuk page ke-3 dia dah toleh ke kanan, toleh ke kiri. Tengok orang sana, tengok orang sini. Pastu toleh ke belakang tanya aku, "mommy ni huruf apa ni.." boleh?!




Selalunya satu hari mengaji dia boleh baca sampai 3 pages baru. Esoknya ulang pages hari sebelum tu, then kalau baca lancar terus masuk page baru. Syukur, Camimi terang hati, terang fikiran untuk mengingati huruf dan bunyi huruf tersebut walaupun selang Jumaat, Sabtu dan Ahad tak mengaji.


See.. ada ke orang mengaji kaki macam tu? Esok-esoknya ustazah Camimi ajak mengaji atas meja, dok atas kerusi..

Maka bolehla aku tanamkan azam untuk diri Camimi supaya dia boleh khatam al-Quran sebelum darjah 4 (macam mommy dia <---- aku angkat bakul sendiri okeh). Eh, tapi sekarang ramai je budak darjah 1 dah khatam al-Quran ye. Tapi idaklah aku nak meletakkan harapan yang tinggi menggunung pada Camimi. Nanti Tuhan marah kalau aku terlebih sudah.. 

Monday

LONELY

Jumaat minggu ni suami aku takde selama 2 minggu. Outsation katanya. So, maybe balik Shah Alam semula 30hb. Then 30hb tu parents aku pula takde. Pergi umrah. Aku la yang nak kena menghantarnya nanti. Adik aku si Shahriman Hafiz, make sure kau free. Kita pergi hantar sama-sama okeh! Parents aku kasi homeworks banyak. Tengokkan kucing, tengokkan kolam ikan, kasi makan kucing, kasi makan ikan. Seb baik tak suruh cuci baju, angkat kain bagai. Baik suruh dok rumah diorang je kan..?!

Then suami aku balik 30hb tu selang 1-2 hari pergi kursus lagi. Memang aku boleh ikut tapi bos aku pula takde. Dia pergi holiday dengan family dia. So, aku kena stay kat ofis buat supervision dan manage apa yang patut.

Semua pergi tinggalkan aku... Time orang cuti sekolah, aku tak boleh pergi holiday. Sebab suami tak free. Bila suami dah free, aku kena stay kat ofis pula. Jadi 'barua' bos. T_T

Bila aku boleh pergi cuti-cuti Malaysia ni? Takkan nak suruh menyimpan aje? Sekali sekala mau juga aku nak berjimba-jimba. Boring la mengadap komputer je. Nanti mata aku jadi rabun. Nanti aku kena pakai glasses. Nanti aku jadi bertambah cun kalau pakai glasses. Nanti husband aku risau ada orang lain ngurat bini dia. Semua nya tak mendatangkan kebaikan...!!! Uwaaaaa~ 

Okeh dah release tention sekejap. Keluar semua ayat merapu-rapu. Okeh babai...!


Friday

BREAKING DAWN - PART 1

Lambat giler nak tunggu movie ni keluar kat wayang. Bulan November nanti...? Berjanggutla aku tunggu..




Ok, aku memang minat giler sequence movie ni. Kalau uols tak minat pun takpe. Tak salah..








Tapi...










 aku berdoa dan berharap tiada sesiapa akan meroyan seperti orang kat bawah ni bile tengok trailer dan movie nya nanti pada November tahun ini ;p













Dan...










Apsal Edward semakin handsome kat mata aku, huh?





Sila abaikan heroin yang kerempeng gitu. Kalau heroin mantop ala-ala Siti Saleha yang berlakon cerita Nora Elena tu mesti best! Hehehhe.. boleh?


Sementara nak tunggu santapan mata movie ni bulan November nanti, aku santap dulu la mata aku ni dengan hero pojaan hati sendiri... ;ppp









jangan marah aaaaaa...

Thursday

BILA CAMIMI DEMAM, ADA JUGA YANG DEMAM

Minggu lepas, Camimi demam dari hari Khamis hingga Ahad. Isnin pergi school dah kebah sikit walaupun tak sepenuhnya. Tapi Camimi demam bukan jenis nak menepek atas katil. Badan je panas, tapi tangan dan kaki mahu bergerak juga. Jadi, mari lihat siapa yang ambil tempat Camimi yang demam...?






Siap towel kat kepala bear, siap selimut kat badan bear, siap ubat (bekas play-doh) kat tangan bear. Siap baring depan tv lagi bear ni. Kata Camimi senang dia boleh buat kerja sambil tengok-tengok bear yang demam. Apa daaaaa...


Padahal kalau Camimi demam, tamau letak towel basah kat dahi. Tamau letak cool fever juga. Tamau selimut, tamau pakai seluar panjang dan lengan panjang bila nak tidur. Tak suka makan ubat bagai. Tapi untuk bear, elok je semua dia reti nak buat. Maknanya, dia tahu benda-benda tu baik cuma dia yang tak suka.

Wednesday

MAKAN JERUK

Korang tengok la gambar-gambar kat bawah ni. Siapa yang suka makan jeruk...?










>>










>>













>>




















>>






















Uwaaaa... laki aku mengidam makan jeruk la...
Tapi aku memang tak sentuh jeruk jeruk ni. Tak sukaaaaa!!!

Note: abang, jangan makan jeruk banyak sangat. Nanti hilang ilmu-ilmu yang tak pernah penuh-penuh tuh.. hik hik hik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...