Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

TERLAKSANA SUDAAHHH

Alhamdulillah... syukur sangat-sangat..

Banyak perkara terlaksana sudah dalam tahun 2011 ni. Diam tak diam dah nak masuk 2012 rupanya. Tapi memang tak dapat dinafikan, ada juga hasrat yang masih belum mampu untuk dicapai. Oleh itu carry forward aja lah ke tahun depan ye?

Hari tu aku ada cerita pasal bulan mencurahkan duit kan..?

Alhamdulillah, bulan November dan Disember ni telah berjaya ditempuhi dengan jayanya.

1) Insurans dan road tax - dah renew pertengahan bulan November lepas

2) Yuran tahunan sekolah baru Camimi - sekolah Genius Aulad dan transit kat tadika UiTM 

3) Birthday party Camimi - dah buat kat school dia aje. Celebrate dengan kawan-kawan dan cikgu-cikgunya. Sempat aku buat kek coklat 1kg, goodies dan cup cake coklat untuk kawan-kawannya. Semua home made! (kecuali goodies tu la). Entry pasal birthday ni aku tak buat sebab tak jumpa cable camera yang aku guna tu. Sedih!

4) Korban raya haji - Alhamdulillah, ada rezeki lebih yang Allah berikan

5) Major service untuk kereta - dah terlaksana sudah sebelum cuti-cuti Malaysia ke Penang pertengahan Disember baru-baru ni. Baru la rasa selamat dan selesa bawa kereta jauh-jauh kan?

6) Bateri kereta - masa tulis entry bulan mencurahkan duit lagi dah ganti. Nasib baik bateri habis time-time masih kat rumah. Kot bantai tengah traffic jem tak ke masak dok dalam kereta buat buka tebal kat semua orang.. huhuhuh haru!

7) Tayar botak - Dah tukar tayar masa bulan November lagi. Kiranya 4 biji tayar yang asal tu cukup-cukup boleh guna selama 2 tahun saja, then dah kena tukar baru. 

8) Kos ngada-ngada tambahan kononnya nak cuti-cuti Malaysia. Alhamdulliah, terlaksana juga. Bateri kereta dah tukar, tayar pun dah tukar, major service kereta pun dah buat, memang rasa lapang aje dada nak pergi cuti-cuti. Nanti InsyaAllah ada rezeki lebih lagi cuti semester suami bulan 2 nanti boleh la berjalan-jalan lagi. Mudah-mudahan..

9) Kos ngada-ngada yang lagi 1 ni iaitu birthday aku. Hehehe.. the best ever! Dapat hadiah best dan pakej breakfast, lunch and dinner yang best. Ada gak yang menanya aku, dapat birthday present apa? Nak cakap ke tak eh? Nak ke tak? Nak ke tak..? Hehehhe.. memang itu la jawapan aku.. 'hehehehhe..' Yelah, aku bagi tahu la.. Dapat lingerie best la kan..? Hehehhe lagi.. ;D

10) Dan yang best among the best, sekarang dah pindah ofis baru. Lebih selesa, lebih nyaman, lebih seronok dan lebih mendamaikan. Motivasi dan semangat untuk bekerja dengan lebih gigih. Dan paling best, lebih dekat dengan ofis si suami. Hehehe.. bukan nak ajak dia keluar dating lunch selalu, tapi senang nak pergi swimming pool la.. Dah lama jugak tak swimming ni. Jom, sesiapa yang nak swimming dengan saya hello hello saya ye?! Hehehe (lagi).

Tapi, masih gagal untuk jadi mommy yang mengandungkan anak ke-2, adik kepada Camimi. Carry forward ke tahun 2012 eh? Semoga doa anak kecil itu diperkenankan, amin..!

Note: hari tu nampak Camimi susun segala mak bapak anak patung dia iaitu si bear, pooh bear, barney, mini mouse, mickey mouse berderet-deret depan tv. Bila ditanya kenapa menyemak semua kat depan tv ni? Then dia cakap sebab nak temankan dia tengok tv sorang-sorang. Auchhh!!

Friday

CAMIMI OH CAMIMI

Salam kawan-kawan,

Hari ni semangat sikit nak update blog. Baru lepas balik dari cuti-cuti Malaysia, jadi semangat dan mood tengah hebat membara. Heheh poyo sikit. Jangan muntah sudahhh...

Ok, kali ni nak cerita pasal Camimi yang kena chicken pox dalam dua minggu sebelum kami pergi bercuti. Demam selama 4-5 hari, jadi 4-5 hari tu jugala aku kena ambil cuti. Nasib baik mommy dia kerjanya flexible. Nak mohon cuti pun indah aje ceritanya. Jadi tak perlu susahkan daddy dia. Kalau tak, nanti daddy dia botak kepala fikir bila boleh habiskan silibus bebudak yang dah nak dekat masuk minggu exam tu.

Hai.. saya dah siap nak pergi kenduri kahwin dengan tokanda dan nenda saya


Yang nak dijadikan cerita, chicken pox camimi ni pelik sikit. Takde bintat-bintat yang isinya air macam kita dolo-dolo. Tapi masih berbintat merah timbul, gatal-gatal macam ruam gitu.

Camimi ni kalau dia kata dia nak demam, selalunya memang betul. Dia sendiri dapat rasakan yang demam dia akan kunjung tiba. Kita ni mak bapaknya sehabis baik tamau kasi anak demam sebab tu asyik kata, "mana der nak demam.. mana der nak demam.."

Memula Camimi demam takde bintat-bintat merah tu. Yelah, masa tu kan asyik hujan, then panas, then hujan, then panas. Cuaca tak menentu. Atas faktor tu kami mak bapak ni fikir demam-demam biasa. Just kasi ubat demam yang masih ada stock dalam fridge tu. Pantau suhunya dan letak cool fever kat dahi dia. Masa tu pon aku dah start cuti. Tamau kasi dia ke sekolah takut dia menyusahkan cikgu dia.

Ingatkan demam biasa, so bawa la pergi main bowling sekali. Auntie Niza dia pun tengah demam tu. Bagus la bowling ni. Tempat orang sakit nak cepat kebah demam. Hahaha

Tapi 2 hari kemudian, aku nampak dia menggaru je badan dia. Baring sini garu, baring sana garu. Bangun tidur pun menggaru. Sudahnya aku check tempat garu dia rupa-rupanya ada bintat-bintat merah. Aku check bahagian lain, rupa-rupanya ada lagi banyak bintat-bintat merah. Aku pantang tengok bintat-bintat halus timbul merah-merah gitu. Mula la meremang bulu roma sebab terasa geli dan seriau...

Daddy dia dah nak ke kelas pagi-pagi tu aku dah buat muka risau. Aku kata Camimi ada banyak bintat-bintat seluruh badan. Takut kena denggi. Masa tu aku tatau itu chicken pox alaf baru. So, muka aku jadi pucat gila takut apa-apa yang tak baik berlaku pada Camimi. Daddy dia terus cancel kelas dan bawa Camimi ke DEMC.

Bila kat DEMC, doktor check takda apa-apa yang serius. Mungkin alahan pada makanan atau habuk. Aku double confirm dengan doktor tu mungkin denggi atau chicken pox ke, tapi doktor tu kata bukan. So, dia just bagi ubat tahan gatal, krim sapu untuk gatal, ubat demam untuk minum, ubat topeddo ikut montot tu, dan 2 ubat alergy. Banyak gila dia bagi ubat!

Balik dari DEMC, daddy Camimi terus pergi kerja. Tinggal aku dok mengerjakan badan Camimi. Memula kasi ubat makan, then baru aku sapu krim ke seluruh badan dia. Sambil sapu tu meremang-remang je bulu roma aku. Macam ada mistik pula. Padahal aku geli dan seriau tengok bintat-bintat timbul yang begitu banyak sekali. Kesian kat Camimi asyik menggaru je manjang!
Sekarang saya memang suka makan ubat sendiri. Kesian kat mommy saya dah tak larat nak bergusti dengan saya sebab saya selalu je menang..


Lepas tu saya selalu kena marah sebab liat makan ubat. Tapi sekarang tidak lagiiii... hik hik hik

Lepas tu dia bukan reti nak tidur. Main-main macam biasa, macam budak tak demam pon. Yang penting kena ada air ribena dalam botol kaca dia. Oh ye, sekarang Camimi dah kurang minum susu Anmum. Kurang sangat! Kadang-kadang sehari tak minum langsung. Kalau ada pun sehari sekali je. Dia kata, dia nak muntah pula minum susu. So, dia asyik request minum ribena je. Cuma aku hadkan sehari 2-3 kali je minum ribena. Biasanya pun aku beli botol ribena yang tulis kurang gula tu. The rest of the time, aku kata kalau haus, minum air masak banyak. Susu coklat Dutch Lady pun boleh.


Dah 3 hari demam Camimi tak kebah-kebah, dan bintat nya pun tak berkurang. Mak aku suruh pergi bawa jumpa doktor lain sebab dia percaya itu bukan allergy biasa. Itu adalah chicken pox. Telahan aku pon betol. So, kami ke klinik ke-2 selepas DEMC tempoh hari. Kali ni ke Klinik Dr. Rosli kat seksyen 7. Suka pergi kat Seksyen 7 sebab memang selalu lengang. Kalau kat Seksyen 18, Tuhan sajala yang tahu... Siap boleh kira berapa ekor kambing pun giliran tak sampai-sampai.. (ok, aku gurau je!)

Bila dah pergi klinik Dr. Rosli, maka telahan mak aku dan telahan aku benar-benar belaka. Memang confirm chicken pox. Aku panggil chicken pox alaf baru. Simptom sama cuma ciri-ciri chicken pox tu berlainan. Seumur hidup aku, tak pernah lagi kena chicken pox alaf baru gaya Camimi ni. Sebab tu entah makcik mana yang DEMC upah jadi doktor tu pon boleh confius. Doktor pon boleh confius? Biar betol? Baik suruh mak aku je jadi doktor.


Saya demam-demam pun mommy saya bawa saya pergi ofis sebab ada kerja sikit nak kena buat. Sebab tu lepas tu mommy pula jatuh sakit. Demam panas. Kesian mommy...

At the same time aku pun minta doktor kasi ubat demam kat aku. Yes, aku pun ikut demam tapi bukan chicken pox macam Camimi la. Cuma demam panas je. Mak aku kata, mungkin aku letih sebab jaga Camimi. Yelah kot. Time Camimi demam, dia asyik panggil aku tidur kat bilik dia. Bila dia dah tertidur, aku terbangun pula dan terus masuk tidur bilik sendiri. Then Camimi terbangun, dia nangis-nangis panggil lagi aku bangun masuk tidur kat bilik dia. Berulang-alik la aku ke bilik dia dan ke bilik aku dalam satu malam selama dia demam tu. Kadang-kadang memang tak sedar langsung, aleh-aleh dah subuh. Kadang-kadang si suami kejutkan suruh masuk bilik kami jadi teman setia dia untuk tidur. Hai, nasib la badan terpaksa berkongsi-kongsi antara Camimi dan suami.

Tapi demam aku tak melarat sangat. 2 hari je dah kebah. Camimi pun ikut kebah. Cuma aku tak tahan tengok kulit dia jadi kering sebab asyik sapu ubat gatal. Dah jadi kudis-kudis sikit akibat suka menggaru. Oleh kerana bintat-bintat tu dah tak merah, cuma masih berbekas dan menggerutu maka setiap kali lepas mandi aku akan sapukan lotion milk J&J tu.  Memang rasa sedih sangat sebab kulit dia masa tu sangat menggerutu, kering dan berkudis sana sini. Setiap hari aku wajib sapukan lotion baby tu sampai sekarang kulit dia dah licin semula seperti dulu. Kalau daddy dia yang mandikan Camimi pun aku selalu pesan kena sapu lotion kat seluruh anggota badan dia. Jangan tertinggal mana-mana bahagian pun kecuali muka. Muka dia langsung tak kena bintat merah tu. Nasib baik...


Saya tamau makan roti canai pun nak kena marah. Nanti saya makan la biskut dulu sebelum mommy saya bagi makan ubat..


Masa ni mommy kata, kalau tak makan roti canai tu tak perlu makan ubat. Jadi, tak perlu cepat kebah. Nanti mommy tak perlu bawa saya pergi jalan-jalan ke Penang. Mommy nak tinggalkan saya dengan tokanda dan nenda. Masalahnya tokanda dan nenda nak jaga saya ke yang nakal ni?

Camimi ni dah la tak makan sayur. Aku selalu pesan, kalau tak makan sayur, kulit kena cantik juga. Nanti segan orang tengok kulit tak cantik. So, kalau mommy and daddy nak pakaikan lotion, jangan nak mengelak-elak. Pastu jangan tak nak makan ubat. Jangan tak mahu ikut cakap mommy and daddy (takde kena mengena pun nasihat terakhir tu tapi sebab nak takutkan dia yang kulit dia masa tu jadi teruk). So, everytime dia makan sesuatu yang sebelum ni dia kurang nak makan, then mesti dia akan cakap, "mommy, makan ni untuk kulit cantik ye? Untuk jadi tinggi ye? Untuk sihat eh?" Padahal masa tu dia just makan nasi dengan chicken je ponnnn.. kan kalau tak dia makan nasi dengan kuah aje. Chicken dan segala lauk bagai memang tak sentuh pon!!

Berkenaan dengan aktiviti Camimi yang dah kurang minum susu, dia selalu cakap dengan aku. Dia nak reserve susu tu untuk adik dia nanti. Padahal susu yang nak reserve tu untuk umur sebaya dia. Hahaha.. Banyak toys yang dulu dia main, sekarang dia tolak tepi sebab dia kata nak reserve untuk adik dia. Kadang-kadang naik trolley kat Tesco, dia akan tanya, "kalau ada adik, adik nak duduk kat mana, mommy?" Lekas aje aku jawab, adik duduk dalam trolley, Camimi dah kena jalan kaki sendiri la. Kiranya banyak benda sekarang dia fikir untuk diberikan kepada adiknya nanti. Anak-anak patung dia pun ada yang dia dok tengok je dah. Dah tak belai sebab dia nak simpan untuk adik dia nanti.

Kalau daddy Camimi plak, sambil usap perut aku, sambil tu tanya, bila perut ni nak ada isi lagi? Selalunya aku bagi jelingan maut je kat dia. Sebab masing-masing tahu, yang masing-masing sedang berusaha. Cuma Allah belum memberi keizinan lagi. Mungkin Allah tahu, cerita cinta kami terlalu pendek dulu. DIA nak panjangkan lagi supaya kami saling banyak masa antara satu sama lain. Sekarang Camimi selalu menjadi budak kecil yang sangat memahami. Selalu beri daddy and mommy dia banyak masa. Pernah juga aku ajar dia berdoa supaya dia sendiri dapat mendoakan untuk dianugerahkan adik-beradik lagi. Sebab kesian, selalu main sorang-sorang tapi mommy dia sibuk baca novel dan daddy dia sibuk buat kerja. Hihihihi


Ok, sekarang saya dah kebah. Dah boleh ikut mommy jalan-jalan pusing Penang. Yea yea..

Tapi, kalau dengar aku menjerit dalam bilik sebab tengah gurau-gurau dengan daddy dia, cepat aje dia datang terjah selamatkan aku. Ha, lepas tu sibuk la menyendeng dok tengah-tengah kami. Agaknya, masa berdua untuk kami dah tamat. Dia boring dok luar sorang-sorang. Hahah.. alahai..!

Okla, panjang sangat aku celoteh kan. Eh, esok dah cuti? Baru je aku start kerja minggu ni dah cuti balik. bestnyer... hehehhe next time aku cerita cuti-cuti ke Penang pula ye? Ok, selamat berhujung minggu...!

Monday

LAMA GILERRRR

MasyaAllah...MasyaAllah..

Lama giler aku tak buka blog sendiri. Lama giler tak update entry baru. Bahkan, lama giler aku tak buat visit ke blog kawan-kawan yang lain. Ampunnn...

Sampai kan ramai kawan-kawan PM kat facebook bertanyakan blog aku yang dah berkubur ke? Ada yang tanya aku ni terperap dalam gua ke sampaikan tak boleh nak update blog sendiri? Ada gak yang tanya, aku ni tak sihat ke? Tengah mabuk pregnant ker? Terharu pula rasa. Walaupun ada kata-kata yang diberikan tu agak pedas, tapi still terharu sebab ada orang ambil tahu yang aku ni memang lama giler tak update blog sendiri.

Maaf sekali lagi. Masa yang Allah anugerahkan pada aku, mungkin tak sebaik mungkin aku gunakan. Sebab tu terasa masa itu sangat pantas berlalu pergi. Banyak perkara aku terlepas pandang dan tak terbuat dek kerana masa itu begitu singkat terasa.

Hari ni aku mulakan entry aku nak bercerita tentang siaran radio pagi tadi. Tak pasti samada itu siaran ulangan atau tidak. Ianya berkenaan 4 players skuad Harimau Muda yang datang ke konti Hot Fm untuk berborak tentang kemenangan skuad tersebut dan pengalaman menentang team Indonesia sewaktu piala Sukan Sea tempoh hari. Tak silap aku, macam pernah dengar team Harimau Muda tu datang ke konti just after the match ended. Tapi ni dh siap lawan Syria, Bahrain, ada lagi player Harimau Muda yang dijemput datang ke konti? Itu yang tak pasti.

But, the best part was, ada seorang pemanggil perempuan call konti nak bercakap dengan Fandi Othman. Suara memang manja gilerrr. Bajet budak perempuan remaja yang tergila-gilakan Fandi Othman kot. Katanya antara team skuad tu, dia perasan Fandi Othman yang paling kacak, fresh dan tampan. Sebab tu sanggup call konti sebab nak bercakap sendiri dengan Fandi Othman. Tak disangkal lagi, Fandi Othman kaget dan gabra gila. Suara Fandi Othman pon macam tergagap-gagap ala-ala lady gagap bila bercakap dengan pemanggil tu!

Tambah lagi bila pemanggil perempuan tu gelarkan dia as 'Shah'. Suara manja gilerr. Macam admire tersangat pada Fandi Othman. Shah tu tanya, ini first time ke Fandi datang konti dan kena interview dengan DJ Hot Fm? Sebab saya terlalu minat sangat dengan Fandi Othman ni. Shah tu tanya kat Fandi Othman lagi tentang ada tak DJ Hot FM bercerita apa-apa pasal diri Shah sendiri yang sebenarnya kerap call ke Hot FM. Kiranya Shah ni pun pendengar setia Hot FM. Sampaikan aku rasa, kenapa Hot FM tak edit conversation tu sebab macam panggilan private je antara Shah dan Fandi Othman. Suara nak manja-manja kenapa kalau tau nanti satu Malaya dengar melalui radio. Asalnya, Shah siap beri idea pada Hot FM untuk panggil Fandi Othman datang ke konti. Tapi Shah berpendapat jangan pula panggil Fandi Othman seorang diri. Nanti yang lain terasa. 

Atas sebab tu la Hot FM panggil Fandi Othman di samping Muslim dan a few players lain. Aku pun start dengar radio part si Shah tu call Hot FM. So, aku tak pasti player mana lagi yang datang. KFCM ada sekali ke tak? Aku tak perasan. Mungkin ada kot sebab suara dia tu kan dah jadi trademark? Suara serak-serak macam cakap tak lepas gitu. Eh, aku tak kutuk okeh.. tak baik!

Tapi memang aku tergelak-gelak sampai tertutup-tutup mulut bila dengarkan conversation antara Shah dan Fandi Othman. Seolah-olah Hot FM nak siarkan secara live perbualan peribadi antara mereka berdua. Sambil aku drive kereta, sambil tu aku tergelak-gelak. Sampaikan aku rasa, time berhenti kat traffic light tu orang sebelah dah usha-usha. Ye, aku tahu, hari ni aku cantik. Tet!!

Uols tau apa jadi at the end of the conversation? Siapa yang sempat dengar radio tu mesti tahu kan? Rupanya si pemanggil yang bergelar Shah tu adalah Shila Amzah! Fandi Othman memang minat gilerr dengan Shila Amzah rupanya. Bila DJ Hot FM dah pecahkan tembelang yang Shah tu adalah Shila Amzah, terus hilang gagap Fandi Othman. Hahaha.. nampak sangat excitednya dapat cakap sendiri dengan Shila Amzah. Shila Amzah siap suruh mamat tu nyanyi lagu terbarunya iaitu Patah Seribu. Ate, kata dah minat kan? Hahaha.. mamat tu turut aje nyanyi lagi tu time chorus. Terketar-ketar juga suara time nada tinggi lagu tu. 

Haha.. best aje kan? So sweet..

Macam tu la, kalau tak kenal maka tak cinta.

Macam mana kalau betul Shah tu adalah si pemanggil remaja yang minat giler dengan jejaka Fandi Othman ni. Shah yang bukan popular, tapi gadis biasa antara berjuta-juta rakyat Malaysia yang lain? Mesti Fandi Othman kekal tergagap-gagap melayan panggilan Shah kan? Malu-malu gitu..

Okla, nak cerita tu je la dulu.

Sebenarnya melawan rasa mengantuk sebab malam tadi tidur pukul 3.30 am sebab nak habiskan baca novel Seandainya...

So touched! Esok aku ceritala ye? Itupun kalau uols minat novel MELAYU. Sekian, terima kasih!



Thursday

NOVEL PUN ADA BAIKNYA

Novel Setia Hujung Nyawa seperti entry di bawah dah habis baca. Start baca Sabtu minggu lepas. Malam tadi baru habis. Novel 500++ muka surat je, tapi habis lambat sebab banyak benda lain nak kena fokus juga.

Baca novel ni tak semestinya kita perlu lalai dengan perkara-perkawa wajib yang lain. Tapi, tak dapat dinafikan, novel tak sama seperti buku-buku agama. Walau bagaimanapun, setiap novel mesti ada pengajaran dan didikan tentang keIslaman dan adat Melayu serta ketimuran yang memang tak lupa untuk dikongsikan bersama. Pendek kata, ada pengajaran di setiap apa yang ingin diceritakan.

Tambahan pula di belakang setiap novel mesti terselit tantang hukum hakam agama yang dirujuk oleh penerbit dengan mana-mana sumber agama yang dipercayai yang ada hubungkaitnya dengan peceritaan novel tersebut. Secara tak langsung, pembaca dapat mempelajari serba sedikit ilmu keagamaan sambil menghayati jalan cerita penulisan novel itu.

Jadi jangan memperendahkan orang yang suka membaca novel. At least, dia ada salah satu hobi yang berfaedah yang boleh dilakukan demi mengisi kekosongan masanya dan menlengkapi kitaran hidupnya sebagai medium hiburan.

Jadi, dengan lafaz Bismillah.. saya nak baca novel ini pula..

Ingat Janji Kita oleh Murni Aqila


Kita jumpa nanti lagi ye, bila novel ni dah habis. Tak pun ada cerita menarik nak disampaikan...

Chow..!

Note: Kadang-kala lebih baik berdiam diri untuk melayan rasa kecil hati 

Wednesday

NOVEL LAGI

Salam, kawan-kawan,

Sekarang tengah baca novel ini...




Sebab tu lambat update blog.. Best cerita ni tau..

Ok, kita jumpa lagi nanti ye. Heheheh.

Note: Kadang-kadang menutup mulut lebih baik daripada bersuara. Mengurangkan dosa kering. Selamat beramal :)

AIDILADHA 1432H/ 2011

Salam kawan-kawan,

Novel tebal 'Biarkan Ia Berlalu" dah tamat hari Ahad lagi, time-time raya Qurban tu juga. Hihihi.. Best oooo novel tu. Memang tak rugi belanja RM33.00 dan habiskan masa selama 5 hari untuk habiskan membacanya. Salute to penulis sebab beliau adalah salah satu penulis yang mampu membuatkan watak-watak dalam novel tersebut muncul dalam mimpi aku. Poyo aje kan? Ntah macam mana boleh termimpikan Nadia dan Syafiq. Adoyaiiii!!

Sekarang ni novel aku dah out of stock. Nak kena cari novel baru. Tapi kasi aku relax kejap. Update blog tentang raya Qurban. Agaknya kalau ada stock novel baru yang belum baca tentu sampai ke sudah aku tak update blog ni. Malas!

Ok, bercerita tentang raya Qurban...

It was a really great, great, great, GREAT, GREAT, GREAT event so far.. Best sangat sebab dapat berkumpul dengan adik beradik, sepupu sepapat sesama sendiri. Pastuh buat pe'el bodoh, gelak kuat-kuat. Snap gambar sana sini jangan cakap la. Best sangat! Yang paling penting, makan sampai perut jem, sebu, senak.. Hihihi... Adoi memang senak perut!

Tapi pagi-pagi lepas solat raya, pergi tengok lembu korban dulu la kan..


Lembu korban kami, yeay!

Masa aku datang, lembu dah siap sembelih. Tinggal nak melapah je. Sebelum mereka sembelih, at least kena ada seorang wakil yang datang 'beri izin'

Oppsss..hati-hati. Perut lembu dah gelebeh ke tepi. Tuh kalau pecah habis isi perut terkeluar..


3 askar ni duduk jauh-jauh je, tak berani tengok dekat-dekat. Geram budak paling kecil tu. Grrrr... cutenyerr!!

Camimi takut tengok lembu banyak darah..

Raya Qurban with lep! ekekek

Balik dari tengok lembu, terus nak panaskan lauk bagai sebab keluarga mak long dan abah dari Segambut nak datang. Acara biasa kami sekeluarga untuk berkumpul beramai-ramai. 

Ok, menu hari tersebut adalah, rendang ayam pencen, nasi impit, kuah kacang, nasi beriani, pengat kacang hijau, apam polka dot dan kek butter mama the lazat! Weh, kalau kek butter jual kat kedai aku tak makan sebab faham-faham la BUTTER. Lagi tambah lemak kat badan aku yang sedia ada berlemak ni. Tapi sebab mama aku yang buat, aku suka especially tang tepi-tepi kek tu yang kelihatan amat rangup. Nyummm!!

Apam polka dot pula aku yang buat hari sebelumnya. Cadang nak buat kek choco moist with cream topping juga, tapi kepala berdenyut-denyut tak tahannya menanggung rasa sakit. Jadi, lupakan je la hasrat nak jadi rajin.

 Kami kaki tangan potong memotong. Hihihi.. Time potong-potong ni pon masing-masing sempat buat lawak. Asyik nak ketawa saja.

Daging-daging ni adalah sebahagian 1/3 untuk kami. Siap nak potong-potong untuk masak rendang dan sup. The rest simpan untuk diagih-agihkan.
.
Father aku pula potong part yang susah iaitu tulang lembu

Ok, itu semua menu waktu pagi. Bila dah masuk tengahari, daging korban lembu dah sedia dipotong, dibasuh, maka menu tengahari bertambah lagi. Ada spageti bolognaise, sup tulang, sup daging (makan dengan mee yang mak long buat. Home made lagi kau!), rendang daging dan last minute ada lemang seksyen 24. Rajin suami aku nak pergi cari lemang juga. Sebab tekak dia dah meronta-ronta nak makan lemang dengan rendang daging. Laki aku kan.. memang!

Kami ni adik beradik tak kira laki ke perempuan memang reti masuk dapur. Semua reti masak. Sebab tu akan rasa malu kalau aku tak reti nak masak bagai..

Tapi, aku takdela reti masak kuah spageti ni macam adik aku masak. Tengok la isinya dalam kuah tu. Meriah! Sedap pula tu. Tambah lagi semua sepupu-sepupu memang suka makan spageti. Bertambah-tambah makan!

Rendang daging ni masak kat luar. Sebab pakai kuali besar. Sedapnye lah hai..!

At the same time, abang aku bawa lobster masak kari. Dia dah siap masak dari rumah. Lobster ni import dari Bintulu. So, sampai rumah mother aku semua pakat berebut. Maklumla, jarang-jarang dapat makan benda tertonggeng sebesar itu. Hihihi..


Ambik kau, tertonggeng!



Masing-masing punya kerja yang tetap bila ramai-ramai berkumpul macam ini, iaitu kerjanya asyik makan dan makan. Memula masing2 kata dah kenyang, tapi bila dah dihidangkan atas meja, terus start nak menngunyah semula. Pastu tandas full!

Ini semua cerita hari Ahad. Sampai ke Magrib pun masih ada saki baki tetamu tak balik lagi. Aku terpaksa escape kemas rumah parents sebab Camimi tak tidur langsung dan makan cuma sesuap dua saja selama berada di sana. Dah sibuk main dengan sepupu dia mana ingat nak pejam mata dan makan!

Hari Isnin masih lagi cuti. Jadi, ramai-ramai plan pergi shopping di Ikea.








Sorry la, sekarang aku memang malas nak hurung camera ke sana sini. Semua gambar ni ihsan dari camera cousin aku, Kak Nana, camera father aku dan cuma beberapa camera hp aku sendiri.

Tapi macam mana pun, aku rasa sangat happy dan bahagia sebab punya keluarga bahagia dan happening macam ni. Masing-masing sporting dan bekerjasama untuk menjayakan sesuatu majlis. 

Ok, see you guys nanti untuk celebrate birthday ramai- ramai termasuk birthday Camimi hari ini - 9/11/11. Happy birthday to Camimi, my dearest daughter..


Note: Plan nak celebrate birthday Camimi dengan kawan-kawan kat school dia on this Friday. Nak buat apam polka dot dan cup cake untuk kawan-kawannya. Dan ada juga goodies. Juga kek coklat 1 kg untuk cikgu-cikgunya. Wish me for a good health so that I can work on that! TQ :)

BENDA YANG DITUNGGU-TUNGGU SUDAH PUN SAMPAI

Hari tu dah order, tapi habis stock. Sekarang baru sampai, maka boleh la aku memulakan misi aku.. Heheheh














....













....
















....
















Novel la.. apa lagi.. Heheh jangan marah aaa


Novel ni setebal 1140 muka surat. Cabaran baru buat aku.


Dengan lafaz Bismillah.. aku start baca. 


Jumpa lagi bila aku dah habis baca atau ada cerita menarik yang membolehkan aku update blog tak sempat-sempat nak tunggu habis baca novel. 


Hihihi

Note: Raya Haji tahun ni aku raya kat sini lagi. Hurreyyyy... boleh la tengok lembu aku kena korban. Yabedabedu..

Tuesday

KEMALANGAN KERETAPI DENGAN TANKER DI SABAH

Fuh.. tarik nafas.. keluar.. tarik.. keluar..

Tergempar berita semalam. Kejadian dipercayai berlaku pukul 5.30 pm petang semalam (31/10/11) bertempat di Kota Kinabalu, Sabah. 

Tanker yang membawa 27,000 liter minyak sedang menuju ke stesyen Shell, melintas landasan keretapi tetapi kemudiannya telah dilanggar oleh keretapi. Keretapi tersebut membawa seramai 200 penumpang. Ada berita sahih yang mengatakan setakat ini 18 orang dikhuatiri maut manakala ramai yang cedera termasuk pemandu tanker tersebut dan pemandu keratapi itu sendiri.

Akibat rempuhan yang kuat, beberapa letupan telah kedengaran di tempat kejadian. Api menjulang tinggi dan telah menyebabkan asap tebal naik setinggi 30 meter. Kemalangan tersebut juga mengakibatkan tanker dan keretapi berkenaan melekat dan masih berada di tempat kejadian.








Referring sites:
www.nescafeais.com

DAH START TIDUR BILIK BERASINGAN

Salam,

Ok, nak cerita pasal Camimi yang dah start tidur bilik sendiri. Bukan cerita tentang aku laki bini tidur bilik berasingan. Oh, tidak mungkin jadi gitu. Orang kata, kalau laki bini gaduh pun jangan sampai tidur bilik berasingan, jangan duduk rumah berlainan. Nanti lagi susah nak berbaik semula.

Berkenaan Camimi, Camimi memang banyak mirip daddy dia. Cuma dia lebih rapat dengan aku. Tapi orang tua-tua kata, anak perempuan memang akan ikut mirip si bapaknya supaya hati masing-masing sejuk dan menjadi rapat. Begitu pula kalau anak lelaki mirip kepada ibunya. Tapi terserlah Camimi lebih rapat dengan aku berbanding daddy dia. 

Nak dijadikan cerita, banyak kali keluar berdua dengan Camimi tanpa daddy dia. Aku tahula Camimi takda mirip aku langsung. Bila orang tegur Camimi mesti orang tu kata Camimi macam anak cina. Camimi dah lali dengar dialog tu sampai dah takda menanya aku lagi, "macam anak cina tu apa?"

Pastu orang tu siap tanya aku, aku kahwin dengan orang cina ke? Bila aku cakap tidak.... tak percaya pula yang menanya tu. Kalau kat Germany, terserempak orang-orang Malaysia yang tak pernah berjumpa atau baru sampai sana mesti diorang tanya aku kahwin dengan orang German ker? Sama juga jawapan aku, tidak.. tapi diorang tak percaya juga. Hai, takkan aku nak sorok status bangsa dan warganegara laki aku sendiri kan...?

Okla, panjang benar ceritanya. Menyimpang jauh sikit..

Sebenarnya dah lebih sebulan kot Camimi tidur berasingan dengan kami laki bini. Kalau dulu, angkut tilam dia masuk dalam bilik kami dan bentangkan sebelah katil kami. Setiap hari nak kena angkut dan kemas semula ke bilik dia. Letih tau! Kalau masing-masing nak cepat, masing-masing bertelagah siapa yang perlu kemas dan angkut ke bilik Camimi semula. Tapi lama kelamaan tugas angkut tilam foam setebal 4inch (idak la tebal mana tapi berat laaa..) menjadi tugas permanent si suami.. I lap U la!

Cuma azab sikit la sebab masa tu setiap malam nak kena bangun dari katil sendiri, dan tidur kat tilam Camimi kat bawah. Sebabnya, dia terjaga malam dan nak suruh aku tepuk dia semula. Tambah lagi kalau hujan tengah-tengah malam dan guruh berdentum-dentam, lagi la dia merengek-rengek suruh aku temankan dia tidur kat bawah. Pastu, bila dia dah tertidur, aku bangun pula sambung tidur kat atas katil aku semula. Kadang-kadang si suami yang kejutkan suruh naik atas katil semula. 


Kalau Camimi bangun lagi, kena ke bawah semula aku. Kadang-kadang sampai 3-4 kali aku kena turun naik katil untuk tidur di tilam Camimi. Badan pun jadi sakit-sakit. Kadang-kadang leher dan tengkuk aku sakit-sakit bila bangun pagi. Nak teleng ke kiri atau kanan pun susah. Dah macam orang salah tidur daaa..

Tapi tak tahu keajaiban apa yang berlaku, satu hari aku 'slow talk' dengan Camimi. Aku cakap dengan dia, tak kasihan ke tengok mommy bangun turun naik turun naik dari katil ke tilam Camimi tengah-tengah malam buta. Sampai badan sakit-sakit, sengal-sengal, leher pun sakit-sakit susah nak toleh kiri dan kanan. Daddy dia siap tunjuk tengah urut-urut badan aku yang sakit. Aku pula siap buat muka yang terover sudah padahal memang sakit pun. Saja nak tunjuk kat dia.

Pastu aku cakap la yang Camimi dah big girl, patut dah kena tidur kat tilam sendiri, Esok-esok kalau dah ada adik, shame la dia tengok kakak dia masih nak tidur dalam bilik mommy and daddy dia. Lagipun siapa yang good girl memang dah pandai tidur bilik sendiri. Tak da nye nak susah kan mommy and daddy dia. Saja provoke dia sebenarnya hehehe..

Ada macam-macam lagi aku cakap pasal tidur berasingan termasukla nanti boleh bawa pergi jalan-jalan, beli toys, beli buku, beli stationery, makan aiskrim what ever la yang motivate-kan diri dia untuk buat sesuatu. Tapi peringatan untuk diri sendiri, aku kena keep the promise. Tak boleh la tabur janji sesuka hati kan...?


Malam tu juga, aku ajak dia tidur bilik sendiri, elok je dia menonong masuk. Kebetulan katil yang dibelikan untuk dia macam slide drawer gitu. Atas bawah ada tilam. Ala-ala double decker tapi bukan 2 tingkat yang kena naik tangga bagai tu. Tak sesuai untuk budak sebaya dia. So, dia tidur kat bahagian atas, aku tidur kat bahagian bawah. Kena la tepuk-tepuk sikit, elok je tidur. 


Bangun pagi esoknya dia puji diri dia sendiri, "mommy, elok je Camimi tidur malam tadi kan..? Tidur kat bilik sendiri kan..? Nanti mommy bawa Camimi pergi jalan-jalan ye?"


Selama sebulan Camimi dah tidur berasingan ni, macam-macam pe'el yang ada. Selalu sebelum tidurkan dia, aku dah pesan suruh wee wee dulu. Nanti malam tak payah bangun nak pergi wee wee. Kadang-kadang dah wee wee sebelum tidur pun, dia akan terjaga malam sebab panty dia dah basar ter-wee wee dalam panty. Tapi aku check tilam dia nasib baik tak kena wee wee juga. Kiranya, dia dah terkucil sikit la kat panty dia, then terjaga terus kejutkan aku kat bilik sebelah sebab dia nak wee wee kat porty toilet. 


Kadang-kadang dia terjaga sendiri malam-malam buta, dengar-dengar dia cakap kat dalam toilet, "mommy dah... mommy dah.." Rupanya dia dah pergi toilet sendiri nak wee wee, nak suruh aku cebokkan dengan nozzle. Mamai-mamai pun aku pergi gagahkan diri juga hulur nozzle kat dia. 


Kadang-kadang kalau dia terjaga malam-malam dan dia rasa takut, dia akan panggil aku. Yelah, aku pun kadang-kadang tertidur tak sedarkan diri. Dengar-dengar dia dah menangis. Ha, kalau dia dah nangis tu aku tahu la maknanya dia dah lama panggil aku tapi aku tak dengar. Kelam-kabut aku bangun pergi tidurkan dia semula. Sekali dengan aku tertidur tak sedarkan diri kat bilik Camimi. Sedar-sedar si suami kejutkan aku suruh kembali ke bilik kami semula.


Pagi esoknya mesti Camimi akan memperkatakan tentang diri dia sendiri. Kalau dalam 1 malam tu dia takde panggil-panggil aku (maknanya straight tidur sampai ke pagi tak jaga-jaga langsung), dia akan kata dia good girl sebab takda panggil-panggil mommy. Tapi, kalau dalam 1 malam tu dia dok terpanggil-panggil aku 2-3 kali, esoknya dia akan ingat yang malam tu dia tak berapa nak jadi good girl la. Hahah gelak sakan je aku dengar. Tahu pun kan...?


Tapi, takpela aku lebih rela bangun turun katil pergi ke bilik dia untuk tidurkan dia semula berbanding sebelum ni. Badan pun takde pula sakit-sakit. Nak didik anak punya pasal, kenala berkorban apa saja.. hiks!


Malam-malam nak tidur aku tutup semua lampu kecuali 1 lampu malap yang perlu aku buka. Ini adalah memudahkan kalau Camimi bangun tengah malam nak kejutkan aku atau nak pergi toilet. Kang tak pasal-pasal ada budak benjol-benjol kepala terlanggar dinding la gamaknya.


Oh ye, malam-malam bila Camimi terjaga idak pula dia minta nak minum susu atau air. Cuma sekali bila dia bangun pagi pukul 6.30am or 7am dia akan minta aku bancuhkan susu untuk dia. Ye, masih minum dalam botol lagi. Ha, itu 1 kerja juga aku nak biasakan dia minum kat cawan tak pass-pass lagi. Walhal banyak aje tumbler yang colorful untuk dia aku dah belikan.


Walhal, sebelum tidurkan Camimi aku dah pesan. Tak perlu panggil-panggil mommy kecuali kalau nak wee wee, kalau dah haus, atau ada banyak nyamuk. Lain-lain perkara yang tak penting tak perlu nak panggil-panggil. Kalau terjaga malam-malam pun tidur semula elok-elok. Tak perlu nak suruh mommy datang tepuk-tepuk. Kadang-kadang dia makan apa yang aku cakap, kadang-kadang dia tak peduli. Tu yang pepagi tu dia imbas kembali, malam sebelum tu dia tidur elok je ke atau sibuk panggil-panggil aku. Hahaha


Ucapan-ucapan yang dah biasa dia buat sebelum dia melelapkan mata adalah..

Good night mommy,
Assalamualaikum,
Bismilla-hirrahma-nirrahim
I love u mommy,

then dia sendiri sebut,
"baca doa sebelum tidur, bismilla-hirrahma-nirrahim, bismikalla-hummaayya-wa'amut. Dengan namamu yaAllah, aku tidur dan aku mati" <---- siap translate kau!

pastuh kiss.. muah muah.. 

Heeee.....

Bila dia dah melelapkan mata, baru la aku boleh teruskan buat apa-apa kerja yang patut. Kadang-kadang kalau dah memang mengantuk terus tertidur kat bilik Camimi. Bila tersedar, terus menonong masuk bilik sendiri. Si suami pula, kadang-kadang dia berjaga malam sebab nak buat kerja dia dan study. Kadang-kadang dia la dok kejutkan aku untuk sama-sama masuk tidur.. Indahnya kan..? heheh

Monday

INI YANG AKU SUKA PASAL ANMUM

Ok, Anmum Essential kembali lagi dengan penyertaan untuk mendapatkan pek percuma 500g. Promosi adalah bermula dari 12 September 2011-12 Disember 2011. 

Best ooo...

Senang aje caranya. Cuma kumpulkan tag bertulis 'Anmum' yang ada pada scoop Anmum Essential yang diberikan percuma dalam setiap kotak atau tin yang dibeli. Ada warna kuning (untuk  500g) dan warna purple (untuk 1.2kg/1.6kg)

Aku memang banyak belikan pek yang ada purple scoop untuk Camimi. Sekali beli 2 kotak refill boleh tahan untuk 4 minggu. Cuma sekarang makin besar Camimi, makin dah kurang minum susu sikit. So, boleh tahan sehingga 5-6 minggu.



Yang bestnya, tahun lepas cuma redeem 3 kotak 500g sahaja, tapi tahun ni 5 kotak aku nak redeem. Itu dah maximum, tak boleh lebih walhal kalau ikutkan nak redeem sampai 7 kotak. Ha, banyak ke tak banyak Camimi minum susu? So, scoop tag yang balance tu aku bawa ke tahun hadapan la gamaknya.

Lagi yang best tahun ni apabila cuma memerlukan 5  scoop tag untuk warna purple berbanding tahun lepas 6. Warna kuning tu pula sama je bilangannya dari tahun-tahun sebelum ini :) Sebab tu bilangan redemption lebih banyak. Hehehhe...

Jadi, tahun ni aku susun scoop tag tu proper sikit la berbanding tahun lepas. Semangat ni.. semangat nak dapat benda free ok. Jimat sebulan lebih dah tak payah beli susu Camimi :)


Ok, so tunggu je la kurier datang bawa susu Camimi. Sekali datang dengan 5 kotak kah? Atau macam tahun-tahun lepas datang seketol, seketol.. Tak kesah la, asalkan dapat. Dah orang kasi free kan..?

Ok, susu brand lain macam mana? Ada yang dapat apa-apa secara percuma tak? Kalau kawan-kawan tak promote macam mana nak tahu kan..? So, cerita la..

Note: Oh hari ni period pain sakit nyerrr!!! Mak tolongg!!!<=== gelak la kat aku. Misi bulan ni fail lagi uwaaaa~~

Wednesday

MATA BENGKAK DATANG OFIS

Pagi-pagi masuk bilik air aku tengok mata aku dah bengkak kat cermin. Malam tadi nangis terover sudah. Biasalah hati aku ni sensitif sikit. So, untuk elak orang sekeliling perasan jadi hari ni aku letak celak tebal kat mata. Eh, betul ke tips begitu? Sebab aku tak reti ber-eye-shadow bagai. Ilmu tak habis tuntut lagi. Nanti orang ingat ada cendawan tumbuh kat kelopak mata aku pula!

Ok, sure ramai yang tertanya-tanya kenapa aku menangis malam tadi? Gaduh dengan suami ke? Kalau gaduh dengan suami, merajuk dan menangis takkan aku nak cerita bagi satu dunia tahu kan..? Sebab selalu kalau salah faham dengan suami sendiri tak sampai sehari dah baik. Tak sempat aku nak karang masuk blog, si suami dah pujuk. Muahahahha.. pantas kan?! Lagi pun tak best la cerita pasal hal rumah tangga.. :)

Oklah..okla.. sebenarnya aku nangis bagai nak rak sampai bengkak-bengkak mata sebab benda alah ni la...

.....








....











...




















...




















...








Doktor Cinta
Jangan marah aaaa....

Aku kan kaki novel. Agak-agak kalau lama aku tak update blog, maknanya aku sibuk baca novel la tu.. Sekali beli mahunya 3-4 buah. Aku kan gila novel Melayu ni. Walaupun aku belajar bahasa Inggeris, belajar bahasa German, aku tetap pilih novel bahasa Malaysia. Hehehe..

Ada part yang aku sedih jadi aku teringat lagu Geisha - Cinta dan Benci. Sangat kena dan sesuai. Jadi, lagi la aku menanigs! Uwaaaaa ~ ~


ok..ok.. malas nk buka video clip tu eh. Yelah, manalah tahu ada company yg block youtube. Ada yang ok. Tapi takpe. Aku sertakan liriknya sekali.

Lirik Lagu Geisha – Cinta dan Benci



bagaimana cara membuatmu bahagia
nyaris ku menyerah jalani semua
tlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga




tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu





reff:

sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa





apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi




tlah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu



repeat reff

woo ooo ku sakit karenamu


sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci




sungguh aku tak bisa membenci dirimu
sesungguhnya aku tak mampu
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci ooo
cinta dan benci ooo yang ku rasa

Weh, aku sedih la baca novel ni. Korang nak tahu berkisah apa, pergila beli eh. Tak rugi baca. Bahasa memang sempoi sebab penulisnya baru umur 25 tahun. Gaya bahasa memang kelakar. Tapi part touching tu aku tak boleh tahan la air mata ni dari terkeluar. Memang menyentuh perasaan.


Wahai lelaki-lelaki di luar sana. Walau sekaya mana pun awak-awak tu, tapi jangan la mudah mempermainkan hati dan perasaan wanita. Ianya terlalu fragile. Jagalah dan kasihaninya la kerana sesungguhnya wanita itu dilahirkan untuk melengkapi hidup lelaki-lelaki di luar sana..



Note: Salah satu pemilihan novel idaman adalah ketebalan novel tersebut. Makin tebal, makin nak memiliki :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...