Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

CERITERA

sume nye tinggi2 menggalah. slmt kawen dgn si tinggi jugak. kalo tak kene perli beb! hehehehe...

Terpandang gambar ni kt friendster adik i, terus je i grab. Walaupon suasan hari raya dh lama menjauh, tapi sangat sebak mengenangkan sanak saudara berkumpul beramai2 beraya kt rumah parents i sana.


Em..rindu nk blk rumah. Rindu nk masuk bilik pengantin i. Rindu nk main dgn kucing2 i. Rindu nk lepak2 kt taman botani father i. Rindu nk main masak2 kt dapur dgn mother i. Rindu kan semua yg ada di rumah tu!


Nak tau satu cerita pasal kucing i tak..? hehehhehe..


Nama dia Kitty, tapi i biasa panggil boncit. Sbb dia kuat mkn dan slalu perut dia je yg terserlah keboncitannya. Masa tuh dia seekor anak kucing lagi yg baru berusia tak smpai 1 thn. Ada satu hari tuh, kami guna kereta mother i dan tak tahu pon rupenye dia dok melepak kat bwh kete yg ada ruang utk dia lepak2. Bile kt pertengah jalan, kami terperasan bunyi gedebuk. I ingt suami i terlanggar sesuatu. Bile i pandang side mirror, i nmpk kucing kelabu belang2 hitam terhenjut2 berjln. I kata kt suami, kucing tuh mcm kitty la. Tapi tak mungkin itu kitty sbb mcm mana dia leh ada kt situ pulak?


Bile i smpai ofis, mother i call tnya ada nmpk kitty tak? Sbb dh tenghari tak blk2. So, mula la firasat i mengatakan yg kami terlanggar kitty tadi. Mulala memikirkan mgkin kitty dok kt bwh kereta kt tmpt dia slalu lepak. Terus i tak leh buat kerja. Slmt masa tuh half day sbb hari sabtu. Pas suami i amik i dari kerja, sepanjang2 perjlnan pulang tuh i tak hbs2 menangis. "jom cari kitty..jom cari kitty.." Meleleh je air mata i nih ha.


Tapi mmg kami cari kitty kt tmpt bunyi gedebuk tuh. (dari umah i dlm 300m je). Cari seluruh kawasan perumahan dan kedai berhampiran pon xder. Blk umah nangis lagi. Ajak lagi suami i naik pulak motor g cari kitty. Terjerit2 i panggil nama kitty masa tgh cari tu. Serata tmpt kami cari, smpai tertonggeng2 nk tgk bwk kereta penghuni2 sana kot2 dia tertido atau mati terkehel tulang kt situ.


Rasanya dlm 1 minggu jugak kitty hilang. 1 hari pon i tak miss g ronda2 dgn suami i utk cari kitty. Time tgh mlm nk tido sure nangis sakan. Suami i pujuk pon tak boleh. Lagi tersedu sedan i nangis mengenangkan kitty. Kalo hari ujan, lagi la i risau kan kitty. Ntah mcm mana dia berteduh, ntah mcm mana dia mkn, minum, kene serang atau kene mkn dgn anjing liar ke, atau org dh amik bela dia ke...? mcm2 i fikirkan. Sbb tuh asyik nangis. Dtg kerja mata bengkak org ingt i gado dgn suami. Tapi i kata, i tgk cerita sedih tuh nangis. (Tamau la ckp kucing ku hilang! malu lorrr..)


Pada satu hari tuh, suami i nk g kerja dlm kol 4 pagi, tetiba suami i kejutkan i dari bgn tido. Katanya kitty dh blk umah. Suami i nk g kerja tuh pon terbantut sekejap dok tlg menengok kot2 ada yg cedera kt anggota bdn dia. Parents i pon bgn. Sume turun bwh tgk kitty yg dh blk umah. Ada seokor kucing i lagi nama dia bibi, dok tlg jilat2 bdn kitty yg agak kotor dan kusam tu. Tapi kitty takde apa yg cedera pon. Cuma dia kelaparan. Tergesel2 dia kt kaki i. Mungkin dia rindu kt tuannye sbgaimana tuan dia rindukan dia. Nangis mengenangkan semua terjadi dpn mata. Terus aje i peluk2 kitty dan segera bg dia mkn. Siang nnt je i mandikan dia.


Em.. skrg bile mengenangkan tuh semua, betapa i tak boleh kehilangan 'bnda' yg i sayang. Masa awal2 dok german pon i slalu nangis sbb tak da kucing. Kerap i call parents i tnya khabar kucing2 i. Kalo i webcam pon mtk adik i atau parents i tnjukkan kucing2 i.


Tapi skrg setelah beberapa thn berlalu, i sudah biasa tanpa kucing. Kt sini mmg takde kucing ataupon haiwan2 lain berkeliaran. Kalo ada, tentu dh i tangkap kasi bela. Camimi dulu memula i tnjuk gmbr kucing, i soh dia sebut 'Katze' (cat) tapi dia masih belum boleh sebut. Last2 i ajar dia sebut 'meowwwww' terus je bunyikn meowww..


Sampai skrg apa2 binatang yg i ajar bunyinye, camimi dh boleh sebut. Bukak buku gmbr kucing, dia sebut meowww... bukak buku lagi gmbr tiger, dia sebut auuummmm. Gmbr anjing pulak, dia sebut uu..uuuu..uuu... Ada gmbr babi (buku ni doktor bg), dia sebut eyeeekkkkkkk.. hahhaha..sudah tentu ye mengajar dia mana yg haram dan halal. hahahha kelakar pulak!


Okla, sbnrnye spt dh lari drpd tajuk. Mcm mana nk buat, nama pon dh rindukan nk blk msia. Cmnih la jadinya.


Ok la kwn2 jumpa lagi at the next entry. caio..caio..


note: tapi i tak suke gmbr2 kucing yg slalu menyinggah kt fs i tu. excuse meeee...!!

7 comments:

rillys said...

syahdunya baca ur story pasal 'kitty' tu :(

...camimi dh makin bijak skrg ni! phase ni sometimes mommy dia terlebih excited nak ajar..hikss :P
...dgr apa mommy ajar yer camimi..

rillys said...

sedih baca pasal ur kitty :(
anyway camimi dh bijak skrg ni ekk...blajar rajin2 girl!

nurhareza said...

puan erin kite ni dl ms sekolah sesama dl.. mmg suke sgt kat kucing.. kalo kucing tu kotor mcm mana pun, dia tetap akan cium n gesel2kan muka kucing tu dgn muka dia.. dasat kan.. p tu mmg tunjukkan dia ni mmg suka kucing sgt2..

Izan said...

sedih plak baca kisah kucing yang ilang ni. sib baik jumpa. duu izan masa skolah rendah perah bela burung. tp last2 burung tu kene makan dek kucing. nangis tak henti2 sampai demam la...

erin, skang ni mmg la erin tak rindu sgt kat kucing da bab ada camimi permata hati yang ubatkan sume rindu tu. tol tak???

~ujicham~ said...

erin.. aku paham. kucing adalah kegilaan aku.

boadicea3011 said...

assalamualaikum, Erin!
lama tak jumpa. akak ade hal sbb tu dah lama tak post blog. nnti tgk mcmmane... if ade time, akak tulis balik. :)

masih snow tebal lagi ke kat sana? tgk gambo cam besht, eh! akak rasa, this year kat suzhou takde snow la..

Erin Rashid said...

lily - hahaha..tetiba buat cerita sedih plak kn!

beja - aku pon seorg yg kuat merajuk gak kn!

izan - mmg dh ada camimi tak terasa rindu plak kt kucing. hahahah

uji - terima kasih kerana memahami diriku. kite serupaa...

kak noraya - cpt, buat comeback kt blog ok..! rindu nk baca blog akak yg skrg dh sunyi tuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...