Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

PERFECTIONIST

U all pernah tak berjumpa atau kenal dgn sesiapa yg dikategorikan sbg 'perfectionist?'. Tentu ada kan..?!


Tapi apa yg i nk ceritakan di sini adalah tntg seorg kenalan i yg cukup perfectionist. Ini bkn perfectionist yg biasa2 kite jumpa di sekeliling kita, tapi jenis ini cukup kelakar dan lain skit drpd yg lain.


I kenal seorg mamat ni since i dtg german la. Masa tu dok kt hostel student. So, everything kene share reramai tak termasuk bilik tido la.. (and of course tak termasuk laki aku jugak!) Dapur yg besar kene share dgn the whole 1 floor (it was about with 13 doors of neighbours). Manakala bilik air plak kongsi dgn jiran sebelah. Dan sudah tentu campur laki dan pompuan.


Org yg i maksudkan itu adalah seorg lelaki yg berasal dari Tanah Besar China. Apa yg i maksudkan dia seorg yg perfectionist adalah apabila dia memasak. (Time tu je la tau dia rupe bagaimana, kalo tang life dia dlm bilik dia tuh tatau la plak kn..!)


Kalo u all nk tau, mamat cina ni kalo memasak sgt2 la mementingkan kebersihan smpaikan i takut nk mkn apa yg dia masak. (itu pon kalo halal). Sebab nya, sebelom dia masak sesuatu masakan, dia akan merebus segala perkakas memasak dia sehingga air rebusan tuh menggelegak atau pon sehingga dia hbs mempersiapkan segala bhn2 utk memasak. Mungkin utk memastikan perkakas dia dlm keadaan bersih dan selamat. Rasanya itu masih diterima akal lagi kan..


Tapi yg kelakarnya apabila dia nk masak sayur. U all tau tak apa yg dia akan buat? Dia akan basuh sayur2an tuh dgn sabun. Siap basuh dpn belakang sayur2an tuh lagi. Aduhhh..! gelak dlm hati je i tgk dia mcm tu. Pastuh mula la dia belek sayur tuh dari ujung smpai pangkal nk kupas kulit mana2 yg bg nye agak kotor. Especially cendawan butang warna putih. Sudah tentu kite kene kupas kulit luarannye yg agak kehitaman skit tuh.


Belom tgk tang dia potong sayur ka, daging ka, atau bawang ka... Sgt2 la teliti!! Seolah2 nk bagi semua yg dia potong tuh sama panjang dan saiznye. Kelakar la sgt!


I kt dlm dapur tuh mmg borak2 je dgn dia smbil masak. Tapi kalo dia masak babi, i let him go first. Bile dia dh hbs masak, baru i plak masak. Manala tau terpecik2 myk gorengan dia atau air masakan babi tu masuk la pulak dlm kuali i kannnn..


Tapi biasanye kalo dh hbs masak, sume org understood kene bersihkan semula dapur tmpt memasak tuh dan segala workstation yg dia dh gune utk memasak. Termasuk la jugak sinki. So, bile dh bersih sume tuh baru i berani masak. Nk buat mcm mana, masa tu dok hostel. So, everything kene kongsi.


Mamat cina ni kalo tang memasak, benda 1 jam boleh jadi 2-3 jam. Sbb cara dia memasak yg mementingkan semua dlm keadaan 'perfect!'. So, kdg2 kalo dia tak masak babi, i join masak skali. Even dia start dulu memasak, tapi i hbs memasak dulu. Kalo mamat nih masak sayur, sampai sayur tuh layu sgt la baru dia angkat. Selagi tak layu, tak kuncup, selagi tuh dia gaul dan gaul smpai dia rasa dh cukup masak. Berbezanya dgn cara kite2 memasak ekkk..?!


Kekadang bagi kite nih seorg yg perfectionist ada yg mendatangkan kebaikan. Ada juga yg naik rimas. Dalam family i, seorg yg dikatakan perfectionist (tp tak terlampau) adalah abg i. Dia tuh mmg la yg mementingkan kesempurnaan. Dah kawen nih pulak, suami yg agak perfectionist tapi masih dlm pertimbangan. Means, tak naik rimas lagi la.


Biasanya kalo dh hbs cuci pggn dlm sinki, i biar je sinki tuh kering sdri. Tapi sesetengah org, dia akan lap sinki tuh spy kering spy tidak mudah nmpk berkeladak. Ada jugak jenis yg kalo lipat baju, mesti kene ada saiz citarasa tersendiri. Nak kene petak segi sama la dan sekata je dgn semua lipatan. Tapi i..? Asalkan kemas dan tersusun udah lerrr... Kirenya, i nih org yg mudah. Suka amik ringan pd sesuatu perkara. Tapi ada juga disadvantagesnye. Apa dia..? sdri simpan udah la ek..?


So, anda bagaimana?



6 comments:

Izan said...

ahahaha... lawak la mamat cina tu. setakat ni tak pernah dengar dan tak pernah jumpa org camni. ni la first time dgr org yang terlampau cerewet pasal kebersihan. basuh sayur pakai sabun yang tak tahan tu. tak pernah di buat org.

p/s: teringat plak ada satu citer melayu lama nak masak ikan siap gosok gigi ikan bab bau busuk. hahahahahah

middaygeo said...

masya allah ada jugak manusia basuh sayur dgn sabun..dia tak pernah mabuk @ sakit ke buat mcm tu..

masak sayur sampai layu lembik lak..sure tak sedap hehehehe

rillys said...

haha..teringat citer kat starworld 'monk' tu..mmg sume benda nak perfect..takleh silap sket..dia taktau ke klau masak sayur smpi layu abes ilang khasiatnya..ishk2

~ujicham~ said...

aku macam ko je. kalau malas lagi, hanger je baju tu.

eh nasib baik mamat tu tak potong sayur guna pembaris. aku boleh bercucuran air mata kalau dia buat camtu.

nurhareza said...

kelakar lar mamat tu.. ada awek x dia tu? kalo la ada.. kn praktis la dr sekrg.. kang ada yg nanges2 kt dapur tu..

ps: ryn, kalo la dia tau babi tu pun kotor, mau dia minum air sabun tuh.. hi3..

Erin Rashid said...

izan - ha..erin pon ingt citer tuh. pastuh dia masak kari ke ape, rasa colgate tuh x hilang. hahaha

middaygeo - confirm tak sedap akak..!!

lily - erin dh ckp dah.. tapi dia senyum je

uji - seb baik tak pakei pembaris. takut ada yg bercucuran air mata mcm uji. hehhehe

beja - bg dia babi tuh sgt la sedap!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...