Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

MASAK2 KT DAPUR

Walaupon terasa hari ini bakal menjadi hari yg plg sibuk dlm sejarah, (sbb sok dh raya) tp sempat jugak i dptkan 'rambut raya'. hehehehhe. bkn pakei rambut palsu, tp dh tak tahan. nk g jugak gunting rambut. lgpon hari ini nk bersilat lama2 kt dapur, tuh yg nk rasa selesa dgn berambut pendek ala2 stylo gitu. hehehehe..!!


dari pagi smpai ke la ni ha.. tak reti nk dok diam lg. pagi tadi g beli brg dapur sbb nk buat potluck. dlm kol 15.30 uhr baru smpai umah. terus je prong prang prong prang kt dapur. start dgn buat kuah kacang, then daging jintan manis (menu favourite), rendang ayam, rebus nasi impit segera dan lemang segera. aduhhhh.. mmg sengal tol pinggang nih sbb tak dok2 dari blk beli brg. tuh haaaa... kalo kt msia mgkin tak sesusah mcm nih. sbb my mother ada, so at least beban tuh sama dipikul.

gune nasi impit nona simple mimple je.. jap je dh masak. tp pastuh jemur jap kt tingkap kasi sejuk (sbb skrg dh makin sejuk)


ini lemang betol2, i nyer lemang segera je. so, ini gmbr cth je...


dan juga kuah kcg..

biasanye kalo beraya kt msia, esok nak raya, hari ini dh berbuka dgn menu hari raya. sbb siang harinye dh start masak ketupat la bagai, tuh yg nk sng terus je berbuka dgn menu hari raya. so, i kt sini pon sama. esok nak raya, hari ini dh start bertungkus lumus masak seorg2 kt dapur dan terus je berbuka dgn menu2 tersebut.

camimi? hari ini daddy camimi jadi babysitter. tlg tidokan bagai si budak kecik tu. cuma i berselang selikan memasak dgn bagi dia mkn brei dan salinkan baju tdo. And unbeliveable, hari ini camimi dh dpt 'kaki'. dh boleh jalan bkn saja 2-3 tapak, malah lbh. cume kalakar, dia berjln senget ke tepi. mcm ketam daaaa... kami suami isteri terbahak2 ketawa...!!

pas berbuka dan solat, terus je sambung bersilat kt dapur lg. kalo ini nk buat cheese kek (actually en. zamri katanya teringin nk mkn cheese kek..). smbil tuh rebus lg lemang2 yg nk dibwk utk potluck esok. almaklumla, periuk nasik yg besar cume ada 1 je utk kerja2 merebus dan dapur plak ada 2 je utk kerja2 memasak. tuh yg take time smpai skrg memasak tak siap2 lg. rendang ayam yg i buat td pon baru je siap dimasak. xsempat mkn time berbuka. simpan je la tuk esok.

esok, pas suami i solat hari raya kt masjid berdekatan cni, baru la berangkat ke umah kak ja utk buat sambutan aidilfitri. awal2 lg i dah larang parents i call kt cni on 1st day hari raya. tamau oooo... tak tahan! nnt nangis lg mcm thn lepas. i dh pesan, kalo nk call pon call la lama2 skit pas raya. heheheh..teruk ke i..? harap mereka faham sbb i tamau msg2 nangis ngadap muka msg2 dlm yahoo messenger nnt. huhuuhuhhhuh!!


okla..tggu ek next entry tntg sambutan aidilfitri kami kali ke2 di cni. gmbar menu2 potluck kami, jemputan2 yg dtg dan cheese kek i sempena raya nih. hheheheh.. ok, mau tdo da... cheese kek dh simpan dh fridge. esok baru nk hias. cau cin cauuuu!!

Sunday

POTLUCK HARI RAYA



Wah..xsabar nk tggu hari raya. Sbb ramai2 berkumpul bersama2 mengeratkan silatulrahim. Pastuh mkn pon enak2..wahduh2..!!

Selamatla kelas bahasa german i pon cuti. 2 mggu lagi tuh!! And at the same time, my husband pon available sepenuh masa memandangkan new semester belom lagi start. Dan kali ini, kami raya bersama2 dgn Msians sahaja di rumah tok penghulu.. Sape lagi kn, En. Zamri dan Kak Ja la. hehehhe...

Tak spt tahun lepas, kami ramai2 beraya bersama2 dgn students Indonesia sekali di basement kolej kediaman pelajar2 uni. Masa tuh potluck gak, tp mmg seronok!

So, raya kali ini, i diberi tugasan utk masak kuah kacang (kuah sate tuh..). Dan sbg tambahan, i nk buat cheese kek jugak dan lemang instant yg mother i bwk thn lepas tuh. Maseh ada lagi maaa.. elok dan tak masak2 pon lg. hehehhe

Dan utk pengetahuan kwn2 sekalian. kami raya dulu kt cni. InsyaAllah raya kt cni jatuh hari Selasa, 30 Sept. Kt msia 1 Oct kn..? hehhe..jgn mare. Kami dh hip.. hip.. hoooreyyyy dulu.!

Tahun nih InsyaAllah kami beraya dgn 5 keluarga (termasuk la kami sdri). The rest..? ntah.. bwk haluan msg2.. ada yg blk Msia, ada yg beraya di luar German, ada yg beraya sdri2.. (ada ke?). xpela..yg penting RAYA!! okla kwn2, SLMT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN ok..! cau cin cauuuu..!!


Saturday

BAYAR ZAKAT DI DEUTSCHLAND

Mesti kwn2 kt Msia nk tau cmner kami kt sini anak beranak bayar zakat kn..? Dulu bayar zakat utk 2 org je, skrg dh ada camimi kene la ber3 plak.

Tahun lepas kami byr zakat kpd seorg wakil dari Indonesia. Bkn kami je yg byr, bahkan sume org Islam di Duisburg dan area2 yg berdekatan dgn Duisburg byr pada wakil tersebut. Cara bayarnye adalah melalui transfer money to his account. Kalo bagi byhand pon boleh kot. Ntah la.. boleh je..!

Cara2 lain utk byr zakat kt cni tatau la plak cmner lg. Mgkin ada cara lain spt di Msia spt skim potongan gaji, perbankan internet, menerusi kaunter, menerusi mesin ATM, melalui pejabat pos, menggunakan kad kredit, sms dan telepon je pon boleh! Tp, i tatau la plak kn kot2 ada cara cmtuh.

Pastuh, kene bayar sblm hari2 tertentu (lbh kurang 7 hari sblm raya kot..!) sbb wakil tersebut kene serahkan wang zakat tersebut kpd pihak2 tertentu dan itu i tatau la sapa pulak. Asalkn wang tersebut smpai kpd pihak yg benar pon dh cukup.

Tapi tahun ni, kami dh terlewat bayar. So, father i ckp dia boleh tolong byrkan kt Msia. So, suami i kenelah transfer duit into my father's account. (Maybank2u kan ada..mudah!) Tapi, suami i perlu byr mengikut perkiraan wang zakat di cni. Contohnye kalo kt cni kami bayar seorg 6 euro (harga beras segantang), so kali la dgn 3 org. Pastuh kami kene convert duit euro kpd ringgit msia plak. Dan sekarang 1 euro bersamaan RM5.026. So, lbh kurang RM90++ wang zakat kami kene byr di msia.

Apa yg i tau, kalo seseorg itu mkn menggunakan beras yg baik (spt basmati), sebaik2nye mereka perlu la berzakat lbh2 skit. Ada juga kalo seseorg itu menanggung keluarga yg fakir miskin dan serba kekurangan sepanjang tahun, maka zakat darinya adalah diringankan. Wallahualam..

okla kwn2..slmt menunaikan zakat ok..! Jgn lupe byr zakat sblm solat hari raya..!!

Thursday

TO MY LOVELY BLOG READERS

Di kesempatan ini, kami ingin mengucapkan salam aidilfitri kpd pembaca2 blog i yg budiman samada silent readers dan juga yg sudi beri komen.

Berhari raya la anda dgn penuh berhemat. Semoga hari raya anda dipenuhi dgn cahaya kegembiraan. Hargailah hari2 anda dgn penuh kesyukuran bersama dgn org2 yg tersayang..



Tuesday

ESPRIT MUSIM LURUH

jom kwn2..sape yg nk join together gether ke Ratingen Am Rosenkothen esok utk sama2 ke Esprit Outlet dan S. Oliver Outlet.

jomla cari bju raya musim sejuk yg murah2.. (murah2 je ehh.. yg mahal2 tak mampu la pulak). lgpon pegi time2 weekdays mcm nih tentu la tak seramai manusia yg g hari sabtu. MasyaAllah.. smpai tak nmpk lantai Esprit tu. baju pon cpt je hbs tggal hanger je.. org dtg berbondong2 smpai sorg amik 2 troley. mana aciiiiiiiiiiiiii..!!

ok, jom la layan gmbr2 i amik masa hari Sabtu lepas i g smpai tak leh nk shopping lgsg! (tp, sempat capai 1 seluar jeans Esprit. hehhehehehe)



Nih kami baru je smpai dlm kol 11am lbh. dh kene beratur pnjg nk masuk. yg kt dlm tuh ntah kol berapa diorg tggu esprit bukak. aduhaiii...

tgk la yg kt dlm tuh, sorg amik smpai 2 trolley, pastuh shopping smpai melimpah ruah trolley tuh. ntah berapa la total diorg shopping tuh...!

i nih ha..berapa lama nk tggu kt luar daaa.... Q maseh pnjg da...

kt s.oliver tak ramai sgt pon. leh la bernafas lg. sbb sales nye biasa2 je. tp murah lg la berbanding s.oliver kt forum duisburg yg ntah haper haper ntah harga sume pakaiannye. tak munasabah lgsg!!

Monday

BRG DAPUR DH HBS...

ari ini pas blk kelas nk kene ke supermarket lak dgn my husband sbb bnyk brg2 dapur dh hbs. nk tak nk kne gak beli hari ini sbb kang buka nk mkn apa la pulak kn? bhn2 mentah ada lg. just yg xder bhn2 nk masak bhn2 mentah tuh.


okla, smbil menulis blog, kite leh bljr bhs german ok.. sambil2 tuh boleh membantu sama i mengingat benda2 nih..

CAMIMI..CAMIMI

Tgk...! apa camimi buat tuh? Kwn2 perasan tak apa dia..?



Tgk tang matanye tuh! Eee..mmg geram! Bg dia that is a joke for us. Pas buat cmtuh, sure dia gelak2 tgk kami yg geram sbb dia suka wat cmtuh! Eee..mmg nk kene! Asal dia buat cmtuh je kami marah. Kami just ckp je..”aaaiiiippppp!!!” ha, pastuh nangis la dia. sensitive la pulak...

Saturday

TAK SIHAT PULAK

Skrg nih i tak berapa sihat la.. batuk2, sakit tekak dan selesema. cuaca dh makin sejuk sgt mgkin sbb tuh kot bdn pon jadi kurang sihat.

harap2 camimi tak kene tempias sakit nih. yelah, dok berkepit je camimi dgn mummy dia, so takut gak dia terkene jangkitan. but, hopefully, doakan i sihat spy dpt update blog dgn jayanye. amin...!

FORUM DUISBURG dh bukak..

Semalam, Forum Duisburg dh start buka. Inilah sebuah shopping complex yg baru kt Koenig. Walaupon nmpak gah kt cni, tp tak se gah mid valley, klcc dan lain2 shopping complex kt msia. Besar dan sgtla happening.

Hari pertama forum duisburg dibukak, suami i dh ajak ke sana. Sja nk usha2 apa yg ada kt dlm forum Duisburg. Lgpon dgr kata ada bnyk sales murah2. So, cdgnye nk merebut la peluang yg ada nih. Al-maklumla, tak pnh seumur hidup dtg pd hari pertama shopping complex dibukak. Tuh yg excited lbh nih. Heheheh..

Bile smpai sana, manusia punye la ramai. Padat giler. Sume dtg nk merebut peluang yg ada. Mmg la bnyk tawaran hebat dan ada gak sales murah2an yg dibuat. Ada gak promoter2 yg berdiri di kanan dan kiri kedai smbil memberi cenderamata, belon, brochures, catalogues dan vouchers. Msg2 mempromosikn kedai dan brgan yg dijual.

Kami takdela terus shopping, agak2 window sudeyyyy.. sbb nk shopping time2 camtuh mmg la xdapek. Manusia ramai ya amat! Kt kedai S. Oliver plak mereka ada bg satu vouchers setiap org yg lalu. Tp, kene scan kt counter cashiers nye utk tgk hadiah apa yg kite dpt. Nk scan pon beratur pnjg sbb msg2 nk tgk hadiah apa yg dpt. Hadiah nye berupa rebet samada 5 euro, 10 euro atau 20 euro. So, bile dh scan, i dpt rebet 5 euro and my husband dpt 10 euro. So, kene beli brgan S. Oliver 30 euro ke atas baru entitle rebet tuh.

Bnyk lg xtvt yg dijlnkn oleh promoters di lain2 kedai. Ada yg main spt ‘roda impian’ utk memberi peluang pembeli mendpt hadiah. Tp, yg plg best jualan murah2an di Saturn. Saturn ni biasanye jual brgan2 IT dan electrical items. Di smping itu, ada jual gak camera, video camera, hp dan lain2 seangkatannye. Yg menariknye, sbb nk hbskn stock, Saturn jual camera Samsungs 8 mega pixels dgn harga 49 euro je. Murah tak...? Mcm2 warna ada spt pink, sea blue dan silver. Tp seb baik dh ada camera, kalo x, sure i dh ajak suami beli. Ada gak a few camera brands yg lain dijual murah sekitar bwh 100 euro. Video camera yg mahal2 pon dijual dgn harga 200 euro lbh. Ha..yg itu tak mmpu la i nk beli even punye canggih video cam dijual murah. Kang kalo dh beli video cam tuh alamat xdapek la baju raya tahun nih. Hehehehhe...

Sbnrnye, tak hbs round pon kt dlm forum tuh sbb i kene rush ke kelas lak. Camimi dh selamat tdo. (huhuhu..org bising sekeliling pon leh siap tdo lg! Mmg ngantuk giler la tuh). Lgpon, org terlalu ramai susah skit nk jln. Syik2 terlanggar org. Dh la diorg siap bwk anjing sebesar2 anjing polis tuh la. Aiihhhh... kang terlanggar ke tersondol ke anjing tuh menyalak la plak. Dh la anjing2 cni suke nk dtg dkt2 dan bau2 org. Walaupon i suke gak anjing, tp paham2 la tetap tak leh nk sentuh. Pandang saje sudeyyy..!


Blk tuh, i terus ke kelas dan suami i usung la camimi blk. bye2 daddy n camimi. sedih plak berpisah cmtuh.. huk..huk..


Friday

AWARD AGAIN...

wah... dpt award lg lo.. kali nih award dtg dr lily. cik lily lagi la.. sape lg kn. sorry ek cik lily, lama sgt plak simpan award tuh, lupe nk display..

cmner pon.. terima kaseh kerana sudi memberi award pd blog i yg tak seberapa nih. huhuhuhuh..
nk kata blog cun, anda sdri la yg menilainye ek. tp i mmg suke benda yg berwarna warni. sbb tu blog nih colourful. time stress boleh la layan colours sume tu..

okla, now i displaying the award.. layanz..!



CHEESE CAKE yg tak seberapa tu..


Entry kali nih khas utk pn. shahela mamter yg jauh nun di Sarawak... huk...huk..huk.. lama dh xjumpa awak. Rindu lo..!!

Entry nih nk tnjuk cmner nk buat cheese kek yg xseberapa tuh. Mcm izan kata, kalo jual kt secret recipe laku nih.. huhuuh..laku ke? Cheese kek secret recipe tuh lg tebal. Mgkin gune yogurt 1kg kot. Ok la kwn2.. straight to the point ok..


bhn2 nye adalah satu papan biskut butter, 1 tin susu pekat, sedikit perahan lemon, 2x 300g yogurt philadelphia, loyang berukuran 28cm, sedikit gula dan butter.


blend satu papan biskut butter tuh tadi. kalo xder blender, leh pecah2 kn guna tgn dan gelek2 guna penggelek sehingga sehalus spt serbuk.


jgn lupe gaulkn sekali dlm 3-4 sudu besar butter.


pastuh, tuang dlm loyang dan ratakan atau tekan2 dgn sudu atau sbrg benda yg boleh meratakan serbuk2 biskut tersebut. rasa2nya kalo serbuk biskut tuh agak peroi, sila anda letak lagi beberapa sudu butter. pastuh bakar dgn suhu 180 - 200 deg cel. selama lbh kurang 30 min.



time base tgh bakar tuh, boleh la anda buat lapisan ke2 plak. masukkan ke2-2 yogurt philadelphia tuh, satu tin susu pekat, dan sedikit gula (dlm 2-3 sudu besar). sila gune cake mixer ataupon leh guna blender utk mix up sume campuran2 tuh. pastuh, sila masukkn dlm 2-3 sudu perahan lemon. dan mix up lbh kurang dlm 5-10 minit. bile yg base tuh dh siap dibakar, sila sejukkan sebentar sblm tuang campuran yogurt td. kemudian bakar lbh kurang 45 minit pada suhu 200 - 180 deg cel.


kemudian sejukkan sbntr pada suhu bilik slps kek hbs dibakar sblm buat apa2 hiasan diatasnye. hbs buat hiasan, masukkan pula dlm fridge (bkn freezer tgkt atas tuh ek) lbh kurang 4 jam. siap... sng tak kwn2?

sbnrnye dh lama gak i tak buat cheese kek nih. tggu ada apa2 events baru buat.cuma, baru2 nih beirthday suami i, i terasa nk buat. itupon ingt2 lupe. slmt i ada amik gmbr masa bljr buat dulu dgn teman i tuh. kalo tak, berkubur je la tak buat2. tp masa parents i dtg tahun lepas, saje je plak i bk bg diorg rasa penangan kek cheese i. mother i siap soh i berniaga kek cheese nih lg bile blk msia. amboiiii.. nk berniaga tuh? tak dapek la... bagai langit dgn bumi la kek i dgn secret recipe tuh. huhuuhuh

okla kwn2 amacam? leh la cuba ek recipe nih. ok shah? kalo ada apa persoalan leh la tnya. hehehhe.. jgn segan sbb i pon sama2 bljr buat kek nih..o rait..slmt mencubaaa...


Thursday

SUBWAY

Buka hari ini, suami i kata tekaknye teringin nk mkn sandwich tuna. So, apa lagi, ke subway la kami hari ini. Kol 19 uhr lbh, siap2 terus je naik bus ke Koenig. Hari ni buka puasa kol 19.45 uhr. Dh semakin cpt! Gelap pon dh awal skrg, dan yg plg tak best, semakin sejuk!! Susah hati lo..


Okla, xder benda nk citer pon sbb mknan nye ttp sama, sandwich tuna dan sandwich tuna. Itu je.. lain2 tak halal. Sbnrnye nk gak merasa mkn subway chicken, baca bismillah sudeyyyy.. tp takut la.. dh terang2 tau benda tak halal tp tatau nape gatal nk merasa. Blk msia je la nmpknye nnt kalo nk merasa pon. insyaAllah..


Okla kwn2 layan je la gmbr dlm restoran subway ini yg agak2 romantik gitu time mlm2..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...