Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

KINDERBETREUUNG CAMIMI

Hari ni, hari pertama, minggu pertama dan masih di tahun pertama i masuk kelas bahasa. Rasa janggal menguasi diri sbb kelas bahasa i sudah bertukar segala2nya. Tukar cikgu, tukar kawan2, tukar lokasi kelas dan tukar environment belajar. Segalanya baru. Buku pon baru maaa... heheheh


As mentioned b4, sbb nk ada Kinderbetreuung (child care - kindergarten), so i kene bertukar ke lokasi sekolah yg lain iaitu agak jauh skit drpd umah berbanding dgn lokasi sekolah yg lama dulu. Sbb camimi nk kene campak mana la pulak while my husband and i attending class. So, nak tak nak perlu la i mencari alternative demi camimi jugak.



Tapi, rasanye rancangan dh boleh dipinda. Since i punye kelas waktu pagi yg bermula seawal 8.30am dan hbs selewat 11.30am, maka suami i decided utk menjaga camimi. Pas i balik dr kelas, dia pulak ke uni. Lgpon, my husband skrg bnyk hbskan waktu utk taip report instead of buat kerja2 kt lab. So, dia punya bnyk masa kt umah.


Sbnrnye, boleh je hantar camimi ke Kinderbetruung tu, tapi hati i tak sedap la. Mcm2 fikirkan kalo hantar anak kasi org lain jaga. Sbb camimi masih kecil lagi dan selama dia hidup, org2 yg biasa menjaga dia adalah kami suami isteri je. i takut bile dia dihantar utk org lain jaga, dia akan berasa asing dan menangis. mgkin for a while, dia akan ok dan biasa je. just in case kalo dia sedari yg mummy n daddy dia takde dpn mata dan hanya org2 asing yg mengelilingi dia, tentu dia akan meraung dan tercari2 kami. Nnt hati i pulak tak sedap bile belajar kt kelas. Confirm! silap2 i pon ikut nangis.


Itu satu hal, in case kalo camimi ok pulak. Tak nangis, tak tercari2 kami atau pon control cun gitu, takut pulak bebudak yg lain buli dia. Yelah, bkn camimi je yg ada kt Kinderbetreuung tu, malah bnyk bebudak laki dan pompuan yg pelbagai umur ada kt sana. Camimi kan kecil lagi, takut2 plak ada bebudak lain mengasari camimi, marah2 camimi ataupon buat camimi jatuh dan cedera. Ha, kan parah namanye tuh. Ya, mmg la ada org dewasa yg akan take care bebudak tuh semua, tapi ada masa, mereka boleh terlepas pandang perkara2 mcm ni. Ataupon, org dewasa dok jaga budak lain yg tgh nangis, camimi terabai pulak. Ish..takut la i.


Sbnrnye, i tak de experience hantar anak bagi org lain jaga. Dan i tak pernah pulak dok kt Kinderbetreuung tuh tgk diorg jaga bebudak. So, mcm2 firasat dan tanggapan boleh terlintas kt kepala otak i ni. Lgpon, suami i pon dh decide nk jaga je anak time pagi tu, so terasa ringan skit beban yg ditanggung. Tapi kami akan hantar jugak camimi ke Kinderbetreuung tuh in case kalo suami i ada hal pada waktu pagi tuh dan i pulak ada kelas pada hari yg sama. So, itula the last resort nye...

note: next time i citer pasal cikgu bahasa i yg cun, kwn2 kelas yg ramai pakei tudung, kelas yg lbh cantik dan lain2. ok.. cau cau..!

6 comments:

Izan said...

tp kalau erin cuba hantar camimi kat Kinderbetruung tu bagus gak. biar camimi belajar berkawan dr kecik lg. nnt dia akan lebih cerdik dan cepat matang berbanding kanak2 yang lain. tu pendapat izan la. tp kene tgk gak servis kat situ bgs ke tak?

SueGinola said...

Alala..sian camimi...
Ape2pun selamat belajar ke kelas baru...

rillys said...

same goes to me..curious jer nak hantar anak bg org lain jaga..tp klau dh emergency terpaksa gak..just tawakal sumenya baik kay

Erin Rashid said...

izan - mmg good idea. cuma takut terasa camimi terlalu kecik nk bg org lain jaga. tp, insyaAllah kalo terdesak akan hantar dia ke sana jugak. tq for the brilliant opinions. :)

kak sue - terima kasih..

lily - em.. kalo terpaksa hantar, tawakal je la gamaknye.. huhuuh

~ujicham~ said...

ya.. ada betulnya kata izan tu. pendedahan awal tu penting. tapi camimi cam kecil lagi je. mungkin 4 tahun umur yang sesuai.. kata ku yg mcm berpengalaman ni.

Erin Rashid said...

uji - baik cik uji. akan ku dedahkan camimi. dedahkan pd matahari boleh la ek..? heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...