Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Monday

BUSY BEB

Salam,

Kawan2 smua. maaf la. entry kureng je bulan Mei ni. bnyk xtvt nk kne buat. minggu lepas blk kampung belah husband plak di Sitiawan. so segala comment di blog, comments di fb, emails tak sempat nk jawab. tak sempat nk online kt sana. smua nye terbatas.

hujung bln Mei dan awal bln 6 plak ramai kawan2 i dan suami nk melangsungkan perkahwinan. mungkin lagi sibuk dibuatnye. akhir bln Mei ni plak ada plan nk bercuti ke Terengganu. tapi masih dlm perancangan. tatau jadi atau tidak. memikirkan terikan panahan matahari kt luar sana tuh terasa tak tahan nyerrr!

kepada husna dan ina. maaf sbb masih tak sempat nk menjenguk kalian sekeluarga. masih tak sempat nk jenguk baby baru kalian ber2. harap2 ada sedikit waktu yg diperuntukkan utk kamu ber2.

utk kawan2 yg tompang shipping skali. kapal kite telah selamat berlabuh di port klang ahad smlm. so, perlu melalui beberapa proses termasuk kastam, bla..bla.. maka hari rabu (mungkin) baru clear. so, kalo dh smpai shipment tersebut ke umah saya, akan saya informkan kan kpd kawan2 smua. don't worry.. ok!

okla..kite jumpa lagi next entry. bnyk benda nk cerita tapi masa mmg mencemburui.. (kwang..kwang..kwang...!). harap2 ada sedikit masa boleh diluangkan bersama2.. InsyaAllah...

Wednesday

UPDATING OUR LIFE

Salam..aduhai.. lama plak rasanya tak blogging ni. lama jugak rasanya tak melawat bloggers yg lain. maafla. life sgt sibuk. dgn nk menguruskan hal itu dan ini, di smping melayan karenah 2 org budak kecik dlm umah ni. sgguh letih!


apa pon, demi tidak mengosongkan laman blog i ni, i kuatkan semangat utk menulis entry yg tak seberapa ni.


lbh kurang dah 12 hari kami mendarat di msia. buat masa ni i tak bekerja lagi. mungkin nk kene cari seorg maid utk menjaga anak then baru lah boleh bekerja. buat masa ni i la jadi maid kt umah ni. buat la segala kerjaumah dari memasak hinggalah menjaga anak2 kecik yg ada kt umah ni. anak sape lagi yg kecik, anak i dan anak abg i.


bercakap pasal anak abg i tu, nama dia ialah qira. nama panjang dia adalah Sarah Shaqira. dia tua dari camimi lbh kurang 7 bln. so, 7 bln extra tu dia dh explore mcm2 dari camimi. of course qira a little bit advance dari camimi. diorg mmg suke main sama2. jom la i upload gmbr diorg main sama2. hhuhuhu..seronok plak tgk..!

main kete sama2, pakai baju pon corak sama (colour je lain!)

seb baik meja kaca tuh ada pelamik, kalo tidak....

ha..yg ni plak xtvt kete lumba yg dinamakan 'go-cart'

tapi ni go-cart manual di mana perlu ada tukang tolak dari belakang

sape lagi kene buli, uncle anip la (adik bongsu i..!)

ha.. ini plak xtvt bermain dgn kucing

tgk saja ok..sentuh tak boleh. i tak bg camimi sentuh kucing tuh lagi sbb takut tgn dia kotor pastuh pegang mulut ke.. pegang kepala ke.. aduhh..!

ok la..itu cerita kt umah. kali ni citer skit pasal outdoor xtvt. last week kami sekeluarga jln2 dan lunch kt subang parade. buat masa ni, shopping complex yg dah kami tawaf adalah jj bukit raja dan subang parade. mid valley dan klcc masih belum sempat lagi. takper2.. masa masih pnjg. tak leh tergopoh-gapah kan..?!

back to origin... kembali berlegar2 ke mall kegemaran (mall plg dkt dgn umah yg happening)

camimi semenjak blk msia, asal masuk kete, pasang aircond dan dok dlm stroller sure tido baik punyerrr!

nk tnya kami blk msia seronok atau tidak..? sure la seronok!! tanah tumpah darah kami maaa..

Monday

SELAMAT TIBA...

Salam u all..

kami 3 beranak dah selamat tiba di bumi terchenta iaitu msia o tanah airku.. huk..huk..hukk... sbnrnye masih rasa tak percaya sbb dh kembali ke negara asal. macam mati hidup semula la.. betol beb! tak tipu!


seronok mmg seronok sgt! tapi bab cuaca tu yg tak tahan skit. especially camimi. mmg dia syik meragam sbb kepanasan bile berada di luar rumah. seb baik umah ni dh pasang econ. setiap sudut kene on econ. sbb umah ni guna wiring system 3 phase, jadi masalah bil tinggi dpt dikurangkan instead of 1 phase.


skrg ni syik g giant je. sbb nk beli barang keperluan harian utk kami 3 beranak. barang2 dari german kami tak guna dan tak bwk blk pon. sbb cuaca sana dan kt sini berbeza dan produk nye tak boleh digunakan. kulit akan jadi kering dan kasar.


tapi terasa janggal lak nk dressing mcm org kt sini. mother i terkejut tgk i pakai baju 2 lapis nk keluar rumah. sbb dh terbiasa pakai baju tutup2 aurat ni. (cewah la konon!). pastuh dia syik tnya nape husband i pakei stoking kt umah. tak panas ke..? hahahha...


utk camimi, sedikit sgt baju lengan pendek dan baju sleeveless dia. yg lain bnyk bju lengan pnjg. so, kene lipat lengan bajunye utk jadi pendek. cadang nk kene shopping baju2 nipis dan pendek2 utk dia di sni. lbh variasi berbanding di german.


jetlag..? honestly..kami tak ada jetlag. masa smpai hari sabtu pagi tu, tak tido2 smpai kol 3 petang. then sbb camimi dh meragam nk tdo, so tdokan dia dan sedar kemudian kol 6ptg. mlm tuh tdo lewat kol 1 am dan kemudian bgn pagi ahad kol 10am. jetlag kah itu? mungkin rutin tido yg biasa kot..! biasalah hari ahad, hari minggu. tdo lewat dan bgn lewat. hehehhe..


so, mungkin next time lmbt lagi nk update blog sbb nk kene kemas bilik i tuh utk tmptkan si anak kecik sorg ni. almari penuh dgn baju2 tuh pon nk kene tapis dan buang baju2 yg lama. dulu bilik tuh milik seorg, pastuh ber2, dan skrg dah jadi ber3. tggula kami dpt umah sewa dan pindah laaa... maklumla.. kami baru nk bina hidup baru di sini pula. so, kene start dari bawah!

Friday

MAS TERBANGKAN LA KAMI...


zam..zam.. alakazam...

Entry ini dibawa khas oleh Malaysia Airlines System...

Thursday

MASTER OF MECHANICAL ENGINEERING

model tgn dlm gambar: si anak kecil


Thesis suami yg dah siap April lepas sudah selamat dihantar awal minggu ni. mmg lega rasanya bile tanggungjawab yg dipikul dibahu selama ini terlerai sudah..



jgn terkejut rupe thesis yg dihantar di sini. mmg bukan hardcover.. em..belom tgk lagi rupe certificatenye! sure ada yg terkejut..!

Wednesday

KFC GERMAN


Hari Sabtu lepas kami ramai2 g K├Âln sbb teringin nak makan KFC. hhehehhehe...jgn terkejut, sini pon ada KFC yg halal tau! Yang menghalalkannye tuh sbb ayam nye adalah brand 'Wiesenhof'. Jenama ayam yg dipercayai halal di German..


Walaupon lagi beberapa hari nk berangkat pulang ke Msia, rasa teringin nk menyental KFC German tetap ada..


Note: maaflah, dah hbs mkn baru teringat nk amik gmbar...biasala, mknan dh dpn mata mana ingt benda lain. hahahha...

Tuesday

KENE ROMPAK

Amboi..tak sayang betol mulut i ni kan..? kata rumah dimasuki perompak plak. sbnrnye rumah kami mana der dimasuki perompak! auta aje tuu..


tapi utk pengetahuan u all, kami kan dah pindah keluar dari umah lama ni. so, skrg menetap kt umah kak ja. umah lama kami dah selamat dibersihkan. segala isi perut dlm umah tuh slmt dijual, diberi scara percuma dan juga dibuang. ada juga yg kami bwk blk ke msia.


barang2 perabot kebanyakan dari ikea. ada yg kami jual brg2 tersebut sbb sayang nk buang dan tidak dpt dibawa pulang ke msia atas sbb2 tertentu. ada juga yg kami buang begitu aje sbb dah tatau nk taruk kt ceruk mana. ada juga yg kami beri aje kpd students yg lain.


oh ye, konsep umah sewa di sini adalah apabila penyewa keluar dari umah, maka dia perlu membawa keluar segala perabut yg ada termasukla sinki dapur. itupon sekiranya penyewa itu yg membawa masuk sdri sinki dapur tu. wallpaper jugak perlu ditanggalkan. jika ada carpet atau timber strip finishes (lantai kayu) maka turut dibuka dan dibuang. penyewa harus meninggalkan umah tersebut spt sediakala spt memula dia masuk dulu.. ada pelik..? ya, begitula konsepnya di sini..

ok, jom kite tgk umah lama i ok..!

bilik tidur

ruang tamu

dapur

bilik mandi


ruang koridor dlm rumah


jadi kami tinggalkan umah ni sediakala tnpa dlm gambar sbb masa kami masuk dulu pon mmg dh ada carpet, sinki dapur dan wallpaper yg dicat buruk oleh tuan umah.

pandangan dpn apartment kediaman kami

tau tingkap umah kami yg mana 1...? nun, yg di atas bumbung tuh. tingkap atas skali belah kanan skali

halaman dpn umah kami

kawasan meletak kereta

sedih tau sbnrnya time kami melangkah pergi meninggalkan kediaman lama kami ni. kt sini la kami saksikan camimi membesar dgn sihat spt skrg...


note: nak kembali menyewa di sini kemudian kelak...? oh..tidak! sudah tentu kami mahukan rumah yg lbh besar dan lbh selesa. dan yg penting dpt tuan umah yg berhati baik!

Monday

MENUMPANG KASIH

Sekarang memang sedang menghitung hari untuk meninggalkan bumi german. kami skrg menetap di kediaman kak ja sekeluarga tak jauh dari kediaman kami. cuma yg best umah kak ja ni dari segi public transport. oleh kerana ianya terletak di Hauptbahnhof (stesen keretapi), maka ianya menjadi tumpuan public transport yg lain spt bus dan tram. semua bas dan tram berhenti berhampiran dgn umah kak ja. so, kami nk kemana saja pon lbh sng berbanding umah lama.


tapi jgn risau. tiada pencemaran bunyi lgsg. tiada bunyi geseran besi2 tayar keretapi di railway dan tiada bunyi bingit hon2 kenderaan yg lalu lalang di sini.


apa pon terima kasih kpd kak ja sekeluarga krn sudi menumpang kan kami tiga beranak di sini.

kami selamat berteduh di bilik anak2 kak ja. so, no wonder la kan dinding2 bilik ni dihiaskan khas utk anak2nya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...