Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Sunday

RAMADHAN IM DUISBURG..wieder


Esok, 1 September dh start puasa. Maknanye mlm nih dh kne bgn sahur la, solat tarawikh lagik. Tahun lepas, i puasa dgn perut boyot2 lagi. Dh dkt2 nk bersalin dh. Musim dh masuk luruh. Sgt sejuk lol!

Tahun nih, masih berada pada musim panas yg kdg2 sejuk dan kdg2 panas. so, puasa pon lama gak. berapa lama? malas lak nk kire sbb lagi lama dari waktu berpuasa kt msia.

So, tahun nih target nk puasa penuh la. kalo cuti pon, kerana cuti pompuan. mcm tahun lepas seksa gak nk byr puasa bnyk2 tuh. yelah, puasa time pregnant mmg letih dan mencabar. apa cabarannye? anda jadi pompuan, anda pregnant dan anda dtg la cni..anda tau la apa dia.. huhuuhuh..

okla kwn2..slmt berpuasa dan menjalani ibadah2 lain dlm bulan ramadhan k.. dosa sebakul, jgn la tambah lagi berbakul2 ok.. (mcm kenal je ayat nih!). mana2 kwn2 i yg baru kawen, sila la awasi tingkah laku anda ok. jgn terbabas sudeyyy..!! heheheh. jgn mare.





Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan:

"Ya, Allah, tolong abaikan puasa ummat Muhammad SAW, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan Dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

  • Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri;
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya."

Kemudian Rasulullah SAW pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

so, i amik kesempatan kala ini, utk mohon kemaafan dari kwn2 sekalian tntg segala kesalahan i selama ini. semoga Ramadhan kali ni lbh bermakna drpd Ramadhan2 anda sblm ini. sekian terima kaseyy!





MERDEKA DAY

Wah..dh merdeka ke? dh count down ker? alamak... terlepas nk tgk kt tv da... nk gune streaming la..

huk..huk..

tp, terasa mcm sambutan merdeka kali ini tak berapa meriah je? tak berapa nk happening. mgkin sbb rakyat pening dgn isu2 dlm negara dan luar negera yg secara tak langsung mempengaruhi mood sume org. yelah.. dgn isu permatang pauh tuh, isu DSAI yg tak hbs2 tuh (i pon tatau sape yg benar daaa..), isu harga myk yg baru turun skit je tuh, isu harga brg2 naik, isu accidents sana sini dan mcm2 lagi la.

maseh ada lagi ke bendera2 subsidi dr kerajaan? atau bendara2 yg diberi percuma bile lalu kt toll gates? ha..iklan hari kemerdekaan sure menarik kn? yg menarik i ada tgk iklan kemerdekaan dari petronas.. tangkap berair gak air mata i nih.. ntah apsal tetibe emo lakkk.. huk..huk.. tuh lom raya tuh! aisehhhh..!

okla.. mari kite layan la hari merdeka walaupon i tak rasa ada perasaan tuh skrg sbb jauh dari msia kn. apa pon, msia tetap negara terchenta i.. bak kata pepatah.. 'hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sdri, baik la di negeri sdri eh kwn2..'

okla.. cau cin cauuuu!



JEMPUTAN KECIL-KECILAN

Hari ini, kami suami isteri dan camimi berbesar hati utk menjemput 3 keluarga dari Duisburg utk makan tengahari di rumah kami. Seawal 8.30 uhr lagi i dah start tong tang tong tang kat dapur utk menyiapkan santapan thari. While my husband lak bertungkus lumus mengemas satu umah. Biasalah org nk dtg. Bkn nk tyg umah cantik pon, tp nk bg semua org selasa dtg dan mkn di umah kami yg kecik nih. (umah kecik sederhana je xder apa pon nk tyg sbnrnye, ye kwn2!)

Selang seli i ‘main masak2’ kt dapur, sambil tuh mandikan camimi, susukn camimi dan tdokn camimi. Sbb tuh keje2 kt dapur yg patut hbs masak sblm org dtg, tp time kak ja dtg kol 12thari lbh tuh pon i still lom hbs memasak. Apa nk buat, ada anak kecik nih mmg susah skit bab masak2 kt dapur utk org dtg ramai2 mkn kt umah. Thats y kami panggil tak ramai pon utk mkn thari. So, kwn2 yg lain jgn terasa hati eh i tak invite sama. Lgpon ini jemputan kecil2an je. Nnt time raya boleh la serbu ok!


so, menu thari ni adalah - ayam masak puree tomato, daging dan kentang masak jintan, lala dan udang masak tomato dan sayur masak lemak. manakala dessert lak ialah honeydew dan bubur pulut hitam (dgn periuk2 skali hidang apa daaaa...)


jemputan yg hadir - Dr. Tuti dan suami, Kak Ja yg sdg menunggu anak2 dan suaminye


Abg Hisham, Kak Dina dan Hafiz


En. Zamri dan anak2 dtg lmbt skit. tuh kak ja pon dh tertido kt tepi tuh.. haahhaha.. sian tertido ekk?!


Hafiz dgn abahnye dan Camimi tgh usik chess daddy nye.. hai bising lg la daddy dia!


budak yg tak mkn saman! tetap nk kaco brg kesayangan daddy dia! ish..!!


Sebelum blk tuh, masing2 baru perasan yg anniversary kami 1 september ni. So, secara tak lgsg, msg2 mcm tau2 je sbb musabab kami buat jemputan kecil2an. Yelah, selain drpd itu, jemputan ini adalah utk menyambut bulan Ramadhan dan juga utk mengucapkan selamat tinggal kpd Dr. Tuti dan suaminye yg akan berangkat pulang ke Msia esok. (sama2 la kite turun hbf utk say ‘auf wiedersehen’)

Apa pon, terima kasih kpd jemputan2 yg hadir sbb dpt meraikan objektif sbnr jemputan tersebut. Maaflah andai ada terkurang di mana2 pon baik dr segi mskan, percakapan dan keselesaan. Sekian terima kaseh..!!

Saturday

JOGHURT


Joghurt or jogurt dlm bhs german (tp, bunyinye yogut). Tp dlm English lbh kurang je ejaan nye. ‘yogurt’ a dairy product. Apa yg nk diceritakn di cni adalah mengenai camimi yg suka sgt mkn joghurt. Asal i atau my husband mkn joghurt, mulala dia dtg nyendeng2 nk mtk skit. Siap dh nganga mulut lagi. Aduhhh..!!


sedapnye dia menikmati joghurt..! sape la ajar jadi cmnih..


Especially in the morning, i akan mkn joghurt. But b4 that, camimi i dh suapkn brei butterkek dia. but then, when it is my turn to have a breakfast, dia pon nk joghurt as dia nmpk i bukak penutup joghurt. Huh! Dh tau dh itu joghurt ekkk..? mcm mana leh tau nih? Mkn nyorok2 pon xgune, sbb biasanye kalo dlm umah tggl i berdua je dgn dia, camimi akan mengekor je i g mana. G toilet, dapur, bilik, sume dia ngikut. Terkedek2 la dia merangkak mcm lipas kudung tuh!


Tp, i tak bg bnyk la.. takut dia sakit perut lak. But believe me, after i mkn joghurt tuh off course i akan ke toilet. (sbb mkn joghurt nih pon nk memudahkan proses tuttttt...!!). But, camimi maintain je tak poopoo pas mkn joghurt tuh. Sbb dia mkn ckit je. I bg tang hujung2 sudu tuh je. Sbb itu bkn mknan dia. dia nyebok je nk mkn. Okla..layan je la gmbr2 nih ok.. (tp, sila la abaikan my husband yg cekci tuh. baru blk kelas.. gelabah panas bukak baju la..)


gaya mcm kene paksa mkn je! padahal suke giler! smpai terpejam2 mata.. apa daaaaa..


tgk tuh..! ya Allah.. anak sape la nih.. ish..ishhhh..!


but then, bile joghurt tuh dh hbs, camimi akn nangis sbb dia xpuas mkn. mmg la xpuas mkn. bg tang hujung2 sudu je. xleh la camimi...


Friday

VIELEN DANK

Maafla.. ada a few days gap xder entry. Bkn xder cerita nk citer, tp tgn nih xmenyempat nk menaip. Masa terhad. Lgpon skrg dh cbuk masuk kelas bhs. Lg la cbuk manjang. Kalo ada g jln2 mana pon, mcm biasa we all anak beranak jln2 kt Keonig je la yg plg dkt. Jln kaki pon leh. So, sure u all bosan nk dgr cerita yg sama kn..?

Okla..entry kali nih berterima kasih kpd teman2 yg kasi awards. Bkn 1 award, tp 4 awards. Tuh la..xsempat nk ucapkn terima kasih melalui blog ini sbb kesuntukan masa. Komitmen kpd keluarga katakan.. cewaaahh!!

Okla, award ini diberikan oleh Izan dan Lily. Terima kasih ye Izan dan Lily. Tp i rasa blog i tak la seberapa sbb baru je berkecimpung dlm arena blogging nih. Still new ma... tp xsangka ada org appreciate that! Vielen dank!

This award is for those bloggers who are nice people; good blog friends and those who inspire good feelings and inspiration also for those who are a positive influence on our blogging world. Once you’ve been awarded please pass it on to others who you feel are deserving of this award


The next award nih lbh kpd award friendships. I like!! Kt mana pon kite berada, jgn la lupe kwn2 yg kite ada dan pernah ada. So, dgn adanye award nih I rasa kwn2 tersebut ingt kt I dan masih menjalinkan friendships. Pls, don’t be kwn mkn kwn dan kwn lupe kwn. I don’t like!!

So, vielen dank auch (terima kasih juga) kpd Izan dan Lily juga sbb bg awrd friendships nih. Guys, u r my friends. Pls notify me if i hurt ur feelings, ok! Sebaik2nye, I nk jaga hati sume kwn2 yg I ada.. sob..sob..!


Ok, next award lg, award ‘paling mesra.’ Wah..this is quite meaningful to me! Guys, I am still new and I am quite shame to receive this award. But, since u all have awarded this to me, kecik tapak tgn, pdg golf I tadahkan! Danke schön!! Ich liebe dich!! However, I still feel that my blog is not as ‘mesra’ as others. Mgkin sbb bnyk citer dlm umah dan tak berapa nk kuar jln ke mana2 pon. But, I will and I promise to serve u all with interesting experiences in the future. Just wait ok..

And the last award just received is Brilliant Weblog 2008. Ah..segan plak nk terima award sebegini rupe. Rasa mcm blog I jauh ketinggalan brilliant nye compared to others. However, I terima award nih segembiranye dari u all.. thanx a lot!

Rules of this award are :


Put the logo on your blog.

Add a link to the person who awarded you.

Nominate at least 7 other blogs.

Add links to those blogs on yours.

Leave a message for your nominees on their blogs.

Last but not least, I anugerahkn sume awards tuh kpd kwn2 yg ada pada ‘Link to My Friends’ dan tak lupe juga fotopages Kak Ja. But, those who has received that, pls just ignore it ok..!

Remember this, friendships never die ok..! alles klar.. bis morgen ok! Cau cin cau!!


Thursday

AOK..AOK

Hari nih nk dijadikan cerita, i terima surat dari company insurans iaitu AOK. My husband yg passed to me sbb dia dh baca and bukak envelope masa dia collect kt post box umah. And he said that, itu bill AOK.

Then, bile i tgk je surat tuh, benda lain i dh xnmpk. Sbb my husband kata bill, so i terus je tgk kt mana ada tertera digit. Bile dh nmpak digit tuh, hanya Tuhan saja yg tau sbb jantung i terus aja berdegap degup. U all sure nk tau bill apa tuh kn? Sila la lihat gmbr di bwh ni dan abaikan je perkataan2 yg tak paham tuh.



Itu adalah bill perkhidmatan yg i pernah gune pada 9 November 2007. U all tau tak 9 November tuh lah hari camimi dilahirkan. Dan ‘Rettungsfahrt’ tuh maknanye ‘Rescue Ride’ atau lain makna Ambulance la kn..! jumlah yg mereka tuntut dari AOK pulak adalah € 321,55. Adakah ini bermakna AOK pula tuntut dri kami sbnyk jumlah yg sama..?

Lgpon, masa tuh mereka (rescuer) kata kami takkan di charge sbb mmg keadaan i dah ‘nazak’ nk bersalin dh. Air ketuban dan darah pon dh mengalir keluar. Siap tnjuk bukti tisu yg ada darah tuh pada mereka sbb kalo tak nnt mereka akan charge kalo i saja2 panggil mereka semata2 nk bwk g hospital. (oh, ye kt cni kalo anda sakit dan sakit itu tidak memudaratkan org sekeliling dan maseh boleh menaiki bas atau teksi atau kereta atau pon berjln kaki utk ke hospital, baiklah anda berbuat demikian saja drpd panggil ambulance kerana anda akan di charge utk perkhidmatan yg ‘saja2’ nk panggil ambulance tuh)

Tp, aleh2 smpai lak bill dr AOK tntg perkara hampir 10 bln yg lepas. Hai..takkn mtk duit kami lg? Hari tuh Stadtwerke dh bantai kami € 1000 lbh, nih diorg nih plak nk mtk duit dr kami? I dh sumpah seranah dh. Dh rasa mcm nk g bakar je ambulance2 tuh!

Tp, bile baca kt column sblhnye plak.. ‘zuzahlung’ means ‘to pay’ cume € 10 je.. biar tol..? selak2 kt blkg lak ada bank bouncer payment € 10 kalo2 i nk bayar menggunakn mesin deposit cheque yg ada kt bank. Huhuuhuh..urut dada je i nihhh!! Ingtkn terbang lg la duit kami.. syukrannn.. apa daaaa.. dh siap dpt sumpah seranah ambulance tuh baru la tau duduk perkara sbnr!



Kesimpulannye charge ambulance tuh kt cni yg mg mahal giler sbnyk € 321,55 itu kami xbyr pon. Cume byr € 10 je. Dan my husband tersenyum simpul je kenekan i..! mmg nk kene nihhhhh!! So, dia je yg byr gune online banking. Cepat dan mudah (ala2 maybank2u la.. mudahkn!)

Tuesday

LUAHAN KEMARAU PERSAHABATAN


WHO ARE THE REAL FAKE FRIENDS..?


Pernahkan anda rasa,

Kawan yang dahulu bergelak ketawa,

Tiada lagi sekarang bertegur sapa,

Kawan yang dahulu bertepuk tampar,

Tiada lagi yang ingin bertanya khabar,

Kawan yang dahulu belajar pon bersama-sama,

Tapi sekarang seperti bersengketa,

Kawan yang dahulu sedih nangis bersama,

Tidak ingin lagi mengalirkan air mata,

Kawan yang dahulu penyimpan rahsia,

Tapi sekarang bermuka-muka,

Kawan yang dahulu tidur katil bersama,

Tapi sekarang sudah jauh berbeza,

Kawan dahulu yang sehati sejiwa,

Tapi sekarang berpaling muka.


Tapi aku masih gembira,

Kerana masih ada lagi kawan yang sudi,

Yang dahulunya terputus jauh,

Tapi kini sudah berpauh,

Tetap ada juga kawan,

Yang ingin menyulam persabahatan,

Tika aku masih tiada jawapan,

Tentang kawan yang tidak mahu menjalin persahabatan.


Dan aku juga tahu,

Hanya dia saja yang ada jawapan,

Bahkan aku tidak mahu beranggapan,

Maksud tersirat dalam fikiran.


Dan aku tetap pula bersedih,

Dikala dia membaca warkah ini,

Dia tidak dtg dan mohon dimaafi,

Kerana hanya kau dan Tuhan sahaja yang mengerti,

Mengapa semua ini menjadi kemarau dalam hati...


Monday

TRODELMARKT MUHLENWEIDE

Hari ini kami anak beranak bersama2 dgn kak ja ke trodelmarkt Muhlenweide. 1st time nk g nih rasa teruja sgt. Perjlnan dlm 24 minutes menggunakan tram 901 ke Obermaxloh dan stop di Friedrichstrasse.

Smpai sana plak kene jln kaki lagi dlm 5 minutes turun naik bukit skit then smpaiiii..!!

Pemandangan dari atas bukit mmg sgt cantik dihiasi dgn jambatan apa nama ntah i pon tatau. Tak amik tau walaupon jmbatan cntik sbb yg penting apa yg nk dibeli kt trodelmarkt tuh. Hehheeh..

Maaf la i tak bnyk amik gmbr sbb tak mng tgn smbil tgk2 brg apa yg diorg jual. Lgpon ada gmbr yg i dh amik tp ntah cmner leh hilang lak. Sedih plak rasanye. But if u all willing nk tgk lokasi trodelmarkt yg cntik nih, u may do so at kak ja’s fotopages... alles klar?

ada gak bar beer atas kapal yg berlabuh tepi2 sungai nih


Kt trodelmarkt nih i blnja dlm €3.40 je sbb xder brg ape pon yg dibeli. Brg mmg la bnyk sgt yg ada dijual tp benda yg tertarik nk beli tuh xde sgt. Mgkin sbb kami rasa blom lg nk blk ke msia tuh yg lom nk beli byk sgt brg. Mgkin time2 dkt nk blk nnt hbs la nk rembat mana2 yg patut. (yg patut sja ye kwn2..!)


nk sumbat brg2 kt umah kami skrg nih..dh la umah sekangkang kera je. hbs kang crowded plak umah kecil tiang seribu tuh. huk..huk...huk...!


Jomla layan brg2 yg dibeli kt trodelmarkt Muhlenweide nih. Yukk!!


hai..ada plak kotak tuh kt escalator nih.. tuan nye mana ek? itu kak ja borong comforter cantik dgn harga €10 je.. sgtla berbaloi!


i plak.. cume beli brg2 nih je. 2 kotak hijau gmbr itik tuh harganye adalah 20 sen setiap satu. dan key chain harganye €1 setiap satu. while topi camimi tuh €1 utk ketiga2. (sbb masa tuh mtahari memancar walaupon tak panas tp camimi xselesa. slmtla ada org jual topi plak tuh.. huuhuh)

Sunday

XTVT ANAK BERANAK


Hari nih hari sabtu. Hari cuti2 dan lepak2 je kt umah. Terasa malas lak nk kuar g memana sbb seminggu-dua nih syik kuar. So, i dan suami decided nk jlnkan projek mengemas umah. Hehehhehe..

So, tugasan telah diberikan. I kene kemas bilik tdo, almari baju dan katil. (sorry no pix sbb bilik tdo is not for published). While my husband kemaskan stor dpn dapur nih. Stor tuh mmg crowded giler. So, nk kene pilih brg mana yg nk pakai lg, brg mana yg nk buang dan brg mana yg nk diletakkan kt stor keller.


budak kecik nih mmg la rajin... rajin tlg ngaco je org nk ngemas!

I yg dok ngemas almari baju yg corwded giler jugak tuh, nk kene asingkn baju kami anak beranak yg mana still leh pakei lg dan tak leh. Bkn nk dibuang, tp nk disimpan jugak kt dalam stor keller utk dibwk pulang ke msia. This is especially baju pregnant i yg dh berabad dok dlm almari tuh. Baju camimi pon sama yg dh tak muat, wat pe la dok nyemak lg dlm almari. So, kemas punye kemas, baju camimi yg xleh pakai tuh rupenye lbh bnyk drpd yg bleh pakei. Huhuhuuh..

Time kemas2 tuh camimi dh merengek2 ngantuk soh tdokn. so, i dodoikan dan tepuk2 terus je tdo tnpa sepatah perkataan pon kuar dr mulut dia. Sian nye anak mummy..ngantuk sgt rupenye!!

Pas tdokn camimi kt katil dia, i prum prang prum prang lak kt dapur utk siapkan mknan lunch. Teringin plak tekak nih nk mkn ikan bakar dan air asam (teringat lak kt izan yg suka the same things too..!) sejam kemudian, sumenye siap dan ready utk mkn since my husband pon dh siap ngemas stor tuh.

Ok la.. jom layan pix menu thari hari ini..


ikan kembung bakar


pekene dgn air asam... menjilat jari lolll


sotong masak kari

and gmbr salad tak sempat nk amik sbb bateri kong lagi la pulak...! okla.. slmt menjamu selera juga pd u all... ciao cin ciaoooo..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...