Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

MASA UTK BERUBAH


anakin Are-Feat: Assalamualaikum... pemberitahuan..!!! 1) "Tesco" adalah singkatan kepada Tessa Cohen, isteri kepada jutawan yahudi U.K. yang memiliki hypermarket tersebut. jutawan ini amat kuat menyokong zionist nazi yahudi israel melalui kekayaan beliau. setiap RM yg kita beli di Tesco umpama satu peluru yg kita sumbangkan kepada israel utk membunuh saudara2 islam kita di palestin. tolong sampai2kan kepada saudara2 serta kawan2 semua.. mungkin ini saja jihad yg kita mampu buat setakat ini.. insyaAllah .. janji Allah sekecil2 amalan pun xkan terlepas dari pandangan-Nya.. wallahualam


ini salah satu email2 yg i terima berkenaan dgn kempen memboikot produk 2, jenama2 dan company2 yg menyumbang atau ada kene mengena dgn israel laknat. so, sila ambil iktibar dan ikutan utk kite semua agar apa yg disuruh utk tidak berbuat demikian boleh dipatuhi oleh semua org.


So, jgn risau, jgn panik, dan jgn gusar. mmg kebanyakan jenama2, produk2 dan company2 yg telah diminta utk diboikot adalah barangan2 yg biasa kite guna seharian sblm ini. tapi inilah masanya utk kite memikirkan semula hala tuju masing2 agar tiada lagi perkara2 berkenaan israel itu menjadi sebahagian drpd kehidupan kite. sekarang ni, kalo tak boleh nk ubah semua, kite mulakan dgn sedikit2 dahulu k..?


Kalo nk shopping brg2 dapur, Tesco dah tak boleh, Carrefour pon xboleh. Apa kata kite berubah ke Giant pulak ke. Kalo susah sgt, pegi je kedai runcit Pak Abu atau Ah Meng dpn umah tuh je. habis citer!


Kalo nk sgt mkn fastfood pulak, KFC dan McD confirm berlandaskan israel kan? Ok la, kite ubah ek kwn2. Kite pegila pulak ke Nandos ke, Kenny Rogers ke, ataupon sdri masak kt umah. (mcm i masak chicken chop tuh la..hbs citer! confirm selfmade maaa...!). Kalo susah sgt. Kite diet je mkn makanan fastfood ni. Jom kite mkn Sate Kajang Haji Samuri ke, The Chicken Rice Shop ke, atau mkn je kt foodcourt kt mana2 Mall. Confirm boleh!


Perfume plak. Korang sume nk wangi2 punye kn? G kerja sembur skit, g dating sembur skit, pas mandi sembur skit, atau nk tdo pon mgkin u all sembur skit gak kn. So, nk confirm halal dan takde kene mengene dgn israel, apa kata kite gune je minyak atar. eemmm...wangi beb! (teringat kt father i. suke bau2 tuh tau!). Tapi sbnrnye ada je jenama2 perfume yg popular tak de kene mengene dgn israel. so, kene pandai pilih la ek..!


Kalo dulu dok melepak kt Starbucks Caffee (ni tak usah ckp org la, sdri pon buat kn..!), la nih kene belok ikut tang lain plak. Cube, try, test masuk Coffee Beans ka, Kopitiam ka, Uncle Lim ka, atau sewaktu dgnnya yg dijamin kehalallannya. Takpon, susah sgt, masuk dapur umah sdri, bancuh la kopi sdri utk diminum bersama2 suami isteri. Ice blended pon boleh je buat sdri. Asalkan ada blender kt umah, gerenti ice blended home made sedia terhidang di rumah sdri. Hhehehhehe..


Coca Cola, Sprite dan seangkatannya tak yah la minum lagi. Kite cube diet jugak drpd meminum soft drinks ni. Tak elok jugak la beb. Tak elok dari segi kesihatan. Sebaik2nye, ikut petua org cina, pas mkn tenghari ka, mlm ka, bahkan utk breakfast jugak, baik la kite minum minuman panas. Utk panjang umur dan dpt menghindarkan dari penyakit berkaitan dgn perut dan usus. Lgpon, org2 cina kata, pas mkn kalo minum minuman sejuk nnt cepat gemuk! huhuhuhu..


Lain2 perkara rasanye sume leh pk sdri je. Mana yg brand2 israel tapi u all sudahpon lama memilikinya spt perfume2, jenama elektronik spt Nokia, Siemen, Intel, jenama brgan aksesori spt DKNY, MAC dan sebagainya tuh takkan nk buang pulak kn? buat bodo je dan terus la guna hingga ke akhir hayat benda2 tuh sume. Ha, pastuh kalo dh hbs hayatnye, sila la jgn anda beli lagi brg2an tersebut. Bertukarla kpd jenama2 yg lain. Ada je jenama2 lain yg popular, berkualiti dan standard with thumbs up. Cume kene sdri pk dan pandai memilih, ok!


Ini sume bagi mengingati antara satu sama lain. Termasukla diri i sdri. Rasanya takkan ada yg nk melentingkan dgn kata2 i kt atas tuh kn? Sbb tak de yg mkn cili so buat apa nk terasa kepedasannya. Unless org yg gemar terasa dirinye konon2nye diperkatakan dan diperburuk2an. MasyaAllah... Sama2 la kite beramal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...