Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

GUNA JARI PON BELEH

U all tau tak ape benda itu ebay? Rasanye sure dh tau tapi buat2 la tatau ek. Sbb nk kasi story mory skit kt sini. Hehheehe..


Skrg, kami laki bini dh ketagih pada ebay. Ebay nih serupa 'shopping di hujung jari'. Hahhahaha.. Ala..website kt internet yg menawarkan pelbagai brgan dari hujung rambut smpai hujung kaki tu. Tapi kene masuk menender la (bidding). Sapa dpt bid dgn harga plg tinggi dlm masa yg ditetapkan, haaa....barang itu anda yg punya! Tapi itu harga barang saja dong, belom masuk harga penghantarannya.


Kami terlibat dgn ebay ni sbb si aril tu la! Member suami i yg hari tuh tido kt umah ni kejap. Aduhhh.. hbs dia bwk virus tu ke sini. Dgn kami2 skali dok mengadap dpn pc sbb nk bid dan tggu masa tamat. Mau kasi menang lorrr..! Dh koyak dah dompet. Nasib baik gak dia perkenalkan time2 kami dh nk blk Msia. Rasanya kalo dia perkenalkan awal2 kt kami, tentu kami dah jadi papekedane! huhuhuhu..tidak!


Sbnrnye mmg dah lama tau pasal ebay. Org2 kt sini pon bnyk beli brg pakei ebay. Mudah sbb tak perlu kuar umah. everything dpn pc dan hanya guna jari pon boley. hehheheh.. Tapi, sbb sblm nih kami tau kalo nk jadi member ebay kene register dan tggu surat beberapa minggu utk start main ebay. Mcm leceh kan bunyinye! Tapi bile aril tuh dtg, dia kata time dia register, tak perlu surat2 pengesahan dr ebay smpai ke umah. Otomatik terus leh guna. Ha..kan sedap je dgr tuh!


Tapi membeli di ebay nih semua atas risiko sdri. Maknanya, tiada warranty, guarantee, tiada pemulangan wang dan yg sewaktu dgn nya.


Ini hnya satu cth kasut tp bkn kasut i la... Harga adalah 2 euro je, tapi kos penghantarannya (versand) smpai 6.90 euro.


Pengalaman i dlm ebay ni apabila i beli kasut. Segala description tntg kasut iaitu saiz apa, warna, gambar, kulit apa semua diterangkan oleh penjual. (ni brg baru bkn brg terpakai). Tapi bile smpai je kt umah, tgk2 ada kulit babi terlilit kt dlm bhgn atas kasut tu. So, nak tak nak kenela i alter sdri. Dgn baik punye cara, i bukak jahitan yg menjahit kulit babi tersebut utk dibuang. Nasib baik, kulit babi tu hanya mempunyai jahitan atas shj seolah2 hanya tampalan. So, jahitan2 lain tak de la terusik. Terpaksala buat mcm tuh, takkan nk jual plak kt org lain.

Description xder pon tulis ada kulit babi (Schweinleder), cuma tulis Synthetik leder. So, mcm mana... (sorry la blur skit)


Kesimpulannya, kene baca description brgan tersebut betul2 dan kalo ada yg musykil leh bertanya kt penjual nya. Email pon ada tertera. Tapi mcm kes kasut i tu, bkn i tak baca betul, cuma dia tak mention ada kulit babi di samping material sentatik lain. Dia just mention material adalah kulit. Sbb tuh bilamana brg2 lain smpai, 1st thing i akan cek ialah ada kulit babi atau tak.


Kadang2 i akan tnya terus kt penjual tuh ada kulit babi atau tidak. Ckp je la alasan yg kite nih ada elergic pada kulit babi. Hbs cerita. Ada jugak penjual yg tak tau kulit babi tuh mcm mana. Mereka akan ckp samada tiada atau tak pasti. Dah bg diorg semuanya halal dan tiada haram, sbb tuh mereka tak perlu amik tau ada kulit babi atau tak.


Soalan2 biasa yg akan tnya kalo beli brgan terpakai tetapi masih elok (kerana nk bid murah) adalah adakah mereke seisi rmah merokok atau membela binatang peliharaan. Kdg2 penjual ada mention sdri dlm iklan atau description mereka. Kalo takde tuh, kene la menanya spy nnt tidak akan ada org yg menyesal kelak!


So, mcm itu la ceritanya. Sbb ianya menggunakan cara yg mudah dan berkesan, oleh itu bnyk duit telah mengalir ke arah sana. Dari bab cenderamata, smpaila brgan peribadi kami masuk menender. Yg seronoknya kadang2 brg yg kami beli harganya 1 euro je. Tapi kos penghantaran smpai 4-5 euro. Ini berdasarkan kedudukan penjual dan pembeli yg melibatkan kos rendah atau tinggi. Juga saiz dan berat barangan yg kite beli tu. Kami beli bkn utk pemakaian peribadi saja, ada jugak utk keluarga2 nun jauh kt msia. Mcm cenderamata (fridge magnet, mug, gelas kecil2, piring kecil2) berani la nk beli brgan terpakai krn jauh lbh murah dan jarang sgt org nk bid ramai2. Tapi kalo dh melibatkan nk pakai kt anggota badan kene la cari yg baru. Kalo tak ada yg kene gatal2 pulak nnt. Maklumla tiada guarantee dan warranty.


Harga brg murah je 1 euro je, tapi lihat la kos penghantarannya (Versand) melebihi harga brg. huhuuhuu


Tapi yg seronok, kalo sesuatu brgan terpakai kami nk bid tu ada kerosakan spt scratch ke, terbukak logonya ke, dia akan mention siap2 sbb tak boleh menipu pembeli. Ini kerana, pembeli boleh membuat penilaian terhadap brgan yg dibeli, kepantasan penghantaran, keserupaan brangan yg diterima dgn artikel yg ditayangkan, ketiadaan kerosakan (kecuali jika ada mention) dan caj penghantaran pada pihak penjual. Kire mcm votes la. Kalo ramai org suke dgn brg2an penjual tu, maka votes positif akan lbh bnyk. Kata2 ucapan yg baik spt "bagus!", "penghantaran yg cepat spt kereta turbo", "brg yg sesuai dgn saya" dan sebagainya akan direkodkan ke dlm akaun si penjual. Maka dari situ, pembeli2 lain boleh menanamkan kepercayaan kpd penjual setelah melihat segala rekod2 baik si penjual.

ini cth rekod seorg penjual. Setakat ni, bnyk positif (warna hijau tuh) berbanding negatif (merah). Assessment yg bintang2 kuning belah kanan skrin ni, org lain selain drpd dia je yg leh tgk. Itu yg membantu pembeli2 lain utk berurusan dgn dia atau pon tidak.


Begitu jugak dgn si pembeli. Si penjual juga boleh melakukan perkara yg sama iaitu votes tntg kepantasan pembayaran kpd si penjual. Kalo pembeli tu lengah2kan membuat pembayaran (samada transfer duit melalui bank atau guna pay pal) sehingga 2 minggu (tempoh max), maka si penjual berhak meletakkan votes negatif kpd si pembeli. Ini akan mencacatkan rekod pembeli kalo2 penjual lain lihat rekodnya. Nnt sudah tntu penjual2 lain tamau menjual brgan tersebut pd si pembeli tu.

Ha..ini pulak kata2 azimat drpd pembeli kpd penjual. Kata2 yg positif je semua.
(sakit mata.? ok la dh xder gmbr lagi)


Aduhhh..pnjg pulak cerita ni. Tapi yg pasti ebay ni memberi impak yg kurang baik kpd kami. Sbb...? Dh bnyk perabis duit daaahhh!! Tapi, niat kami baik. Nak beli utk family2 kt msia sana jugak. Mana yg termampula. So, skrg ni kami nk mengurangkan xtvt 'kureng' sihat ni. Skrg hnya 2-3 brg je beli. Dan semakin hari semakin kurang. Kotak pon dh penuh kt umah ni. Dah penuh dan perlu dihantar ke store bwh tanah. Tapi bagus beb, sbb nnt kami nk blk msia, tak perlula beli kotak bnyk2 sgt. Sbb dah ada kotak ni haaa.... hhehheheheh.


Btw, terima kasih kerana membaca artikel ini smpai habis. Rasa mmg pnjang betol bercerita. Sampai dh naik kematu dh montot ku ini. Hahhahaha...

Okla kwn2, dah ngantuk. Nk dido. zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

3 comments:

SueGinola said...

Wah...tq Erin 4 ur clear information..
1st time baca pasal e-bay...
Selama ni tak tau cmne bnda tu berfungsi....heheheh

rillys said...

my bos hantu kat ebay ni..haha..tp i takat tgk jer tak penah try pun :D..looks like interestingkan..siap ada rating utk seller..so bleh tau ok ke tak

Erin Rashid said...

kak sue - kasih diterima. hehehhe

lily - baik takyah involve. buat perabih duit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...