Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Monday

SPAZIERTEN AM WEIHNACHTSMARKT


kami berdua yg semakin 'gebu' di musim sejuk! hehehhe... kumpul lemak megharungi kesejukan. (alasan!)

Hari sabtu smlm mmg kami anak beranak nk berjln2 kt Weihnachtsmarkt, Duisburg. Kalo kwn2 sume nk tau ‘Weihnachtsmarkt’ tuh maksudnye Christmas Market. Kan bulan dpn diorg dh nk sambut xmas, so awal sebulan dh ada xmas market ni. Kalo kt msia spt jual2an baju raya dan kuih raya di serata mall utk sambutan aidilfitri.


berbungkus camimi from head to toe. apa leh buat, kalo tak nnt biru bibir dia!

Apa yg menyeronokkan kami adalah sbb dpt berjln2 smbil melihat lampu lip lap lip lap. Di samping itu terdapat bnyk gerai2 yg menjual pelbagai jenis produk mknan dan brg2an utk sambutan xmas. Contohnye gerai2 spt jual teddy bear (segala patung2 haiwan la utk kanak2), jual wain, jual hotdog beroti, kentang goreng, cenderamata xmas, brgan kraftangan, beg, pakaian musim sejuk, dan bnyk lg. Tapi kami bkn nak shopping brg2 tu sume. Sekadar melihat2 sambil nk amik tau je.

Bknla kami seronok plak sempena nk smbut xmas sbb bkn kami nk smbut pon. Cuma bile ada keramaian dan suasana happening mcm ni terasa alive je kt bumi Duisburg ni. Kalo tak, life mcm biasa je. Baru la nmpk suasana gembira kt Koenig tu. Kalo tak mcm tuh je dari awal tahun smpaila akhir thn.

Ok, utk kwn2 sume jom kite tgk bgaimana rupenye Weihnachtsmarkt ni. Check it out!!


ha..inilah Weihnachtsmarkt..!


ada gak fun fair utk kanak2 riang.. (nih kalo aisyah dan deja ada pening la mak bapak nye nk melayan..


ada gak stage utk nyanyi2..

ntah! suami i kata design basikal nih cantik..

ini gerai jual kek kecil2


gerai jual wein (wain)


ini brgan jual beg, skaf2, selendang dan cenderamata dari India dan Nepal tapi mahal lor.. mcm tak sesuai je!


alamak, gmbr gerai jual wein lgi. bkn snap sbb dia jual wein tp kreativiti gerai nye tuh. kapal pirates lagi!


ha tuh dia! lip lap lip lap lampunyer..


Weihnachtsmarkt di waktu mlm lbh cantik!


Eyes of Duisburg lagi tu..! tgk tuh muka my husband plg ganas dlm gmbr. hahhaha..!


ada ice skating juga. kalo i masih tak punye camimi, tentu dh ku beli skater. huhuhuhu


pastuh kami berjalan2 di dlm Forum Duisburg plak. kt luar tuh sgt la sejuk! tak tahan beb! tgn la especially. bile dh pakei glove susah plak nk amik gmbr tu ini. bile tanggalkn glove plak sejuk tak ingat..! no wonder diorg suke musim summer..

ok, jom ke Mayersche (kedai buku plg besar kt Duisburg, ala2 mcm MPH atau Kinokuniya kt KLCC gitu..!) Tujuan? nk beli buku bhs german utk camimi. kami beli sesuai dgn umurnye. buku yg ada kt umah tuh hbs dh lunyai. saja i beli kn dulu 1 buku je spy dia katam. la nih dh katam, kami belikn la buku baru.


ha.. nih wat ape tuh syg mummy nih?


owh, main gelongsor rupenye. so, dia gelongsor, daddy tggu kt bawah


ini la cara camimi gelongsor. hahhaha..salah daaaa camimi..!!


ok, main susun2 gambar plak


ha..amik ko! sume pakat tgk i amik gmbr. dgn si anak2 nye skali


mcm mana nk bagi guli hijau tuh bergerak?

pastuh, kami terus ke saturn (kedai jual pelbagai perkakas elektrik, elektronik dan IT) sbb nk carik sarung hp dan sarung camera. sory no pix sbb ramai sgt org dan panas!!


akhirnye camimi pon tertido keletihan. itupon bile dh jln kuar dptkn 'aircond'...

dan i amik kesempatan beli Zuckerwatte (gula2 kapas). wah terasa mcm bebudak plak yg mkn. tp i kongsi berdua la dgn suami. yg ini saiz kecik. harganye 1.50 euro. ok kn?


then we nk blk sbb dh kol 5 pm lbh, gelap dan cuaca amatla sejuk. tp b4 that, nk pekena minuman panas kt Starbucks cafe dulu.

oleh kerana perut kami dh diisi dgn Pommes (kentang goreng) b4 that, so kami cuma beli secawan medium hot chocolate je. kongsi la, romantik2 skit. hehehe. harga nye kt sini adalah 3.80 euro.

tenung2 sesama kami..amboi! cair la suami i dgn tusukan tenungan si isteri dia. hehehe..


hot chocolate. comotnye mug kami..

camimi kasi can kt mummy dan daddy dia beromantika. dia main2 kt tepi tingkap tuh je. tgk, smpai tertanggal sblh kasut dia


tp, i dh kepung dia dgn kerusi2 spy dia tak merayau jauh2...

then we headed to home. blk jln kaki ke umah. amik masa 20 minit sbb dh terlepas bus. lgpon malas nk tggu lelama. saja nk bakar sikit lemak sbb dh telan Pommes, Zuckerwatte dan a cup of hot chocolate. hehhehe

4 comments:

Izan said...

samala kat sini... sebulan sebelum krismas da pasang lampu lip lap. tp market kat sana cam lebih cantik je dr kat sini. dulu masa my sister ada kat sini rajin la kitorang jalan2 cuci mata kat market jual barng2 untk krismas ni. skang ni da lama tak pi. nak ajak husband bukan dia minat sgt tempat2 camtu. huhuhuhuhuh.

lily lotus said...

jelesnya! huhuhuu :P
...pandai camimi berdikari whilst parents dia berdating..hik hikk!
anyway cantik sgt market sempena krismas tu..n again..how i wish i could be there ;)

~ujicham~ said...

wow.. so sweet.

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

izan - kalo izan ada g lagi, try la buat entry psl market kt sana. teringin gak nk tau corak market kt sana cmner.

lily - tuh la bkn sng nk dpt can cmtuh dr camimi. heheheh

uji - jom honeymoon sini. makan di tanggung. tp rasanye kene cari hotel la u all. kang nnt kami skodeng u all kalo tdo kt sini. susah la plak kn org baru kawen katakan. hehehhe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...