Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

SEMESTER 1.. Auf Wiedersehen für immer

Semalam is the last day i study bahasa kt VHS König. Seawal kol 12.45 pm i smpai ke klas dgn berbondong2 bawak kek. hehhehe..i buat kek utk farewell party. Actually, sape yg nk bwk mknan terserah kpd individu tp air utk minum sdri bwk la.

I just bwk air masak dari umah. Kebiasaan pon mmg minum air masak.

So, kelas bermula dgn silibus terakhir. Buat latihan dan main sedikit permainan. Biasanye mcm tuh la. Kelas bnyk dgn latihan dan permainan. Permainan tuh pon bkn la mcm main bola ke, dam ke, lompat2 ke..tidak! Ianye permainan mengenai apa yg kite dh bljr pada hari tersebut.

Cthnye susun kad jadikan satu ayat atau pertanyaan yg lengkap. Atau permainan soal jawab sape yg kene. Ujian pon ada dilakukan demi menguji tahap kefahaman masing2. Latihan, apa tah lagi. lagi la bnyk smpai handout sume tu leh jadikan satu fail.

So, waktu break diberikn cuma 5 minit hari ini sbb nk kejar masa. Lepas break, terus buat party. Bknla party besar2 dgn musik, banner, riben dll. Tapi party kecil2 je sesama kami. Lgpon, students dlm kelas makin nk hbs semester, makin sikit. Mungkin mereka ada bnyk masa kt german utk attend kelas, tp bg i ini la masa plg berharga utk kite menimba ilmu dari empunye bahasa tu sdri. Kalo kt msia, dh bljr bhs, kt mana plak kite nk praktikkan bercakap kn? sedih lorr....!

Time tgh makan2 dan minum2 tuh pon we all masih dlm pembelajaran. So ada permainan dan latihan juga dilakukan. At the same time we all 'wiederholen' (revise/repeat) apa yg dh belajar sblm ni. Terasa seronok plak suasan terakhir tuh. Sume org sporting giler!

Okla, jom kite tgk gambar apa yg i dh amik utk kelas terakhir semester 1 ini.. Check it outtt!!

well..this is Queen (mmg nama dia queen), umur 27 thn. She is from Nigeria and married to a Deutsche. English is good but German sama cam i je. Tapi dia berbhs inggeris dgn husband dia je. and rasa rugi sgt sbb dia tak bljr deutsch pon dgn husband dia. huhuhuuh


and this is Aryam, from Eritria. English pon ok. Dah kawen tp husband dok kt USA. SO, dia dgn kakak je kt sini. Anak2 plak kt Eritria. Umur.. 33 thn

Dlm kelas ni, Queen la paling stylo. Dtg kelas berfesyen2. sume cantik2 dari hujung rambut hingga hujung kaki. but today, dia pakei simple je..


and this is my lovely and very tall teacher - Nicoletta Kiefer. Panggil Frau Kiefer. oh, kt sini we all kalo formally panggil nama dgn nama bapak. Cthnye, Frau Kiefer (Puan Kiefer - Kiefer tuh bapaknye). mcm i plak, Frau Abdul Rashid la..


ok masanye utk Aryam persiapkan meja party

Kalo kt msia konsep susunan meja adalah students duduk ber2 atau ber3. tp, di sini susunan nye adalah berbentuk 'U' petak atau spt meje party kt tgh tu. Amalan bermesyuarat gitu..


kelas mmg very the simple mimple. tapi yg penting ilmu yg nk disampaikan.. tol tak?


antara menu2 dari students Turkey. Mmg sedap beb especially mcm murtabak tuh. Intinye adalah sayur bayam, cheese dan apatah lagi. namanye dh lupe. dlm bekas biru tuh lak bkn nasi tp ianye adalah spt bijiran yg i pon xingt nama nye. almaklumla nama nye dlm bhs turkey. tp ianye sedikit pedas. ada sayuran buah tomato, daun bwg dan kobis sdkit. yg spt dibungkus dgn daun tuh plak dlmnye ada hirisan halus daging ayam dan lembu dan kemudian dibalut dgn daun bayam. sedap beb!!


ada bnyk botol air Apfelschorle (air jus epel yg bergas). itu queen yg beli. kaya tol minah ni jgn tatau! ada buah oranges.

coklat2 xmas. i mkn sikit je sbb i rasa pelik la. itu Frau Kiefer bwk. heheheh..


ini kek vanilla. aryam yg buat. sgt sdp dan lembut la haaaiii!


ha..ini kek coklat. kek yg serba cacat cela nih sape lg yg bawak. dh la salah eja sbb kelam kabut punye psl. benci nyer!! so, sape yg tau yg mana salahnye tu, tau2 je la. yg tatau tuh abaikan je!


3 dari kiri sume dari turkey iaitu doene, hatice dan aida (L to R). dan yg kanan skali adalah dari vietnam - Ngoc Khanh. jgn pelek nama dia ek). Aida tuh umurnye dh 67 tahun. suami i panggil dia Geschenk (hadiah) sbb masa masuk kelas awal2 dulu dia bg i timun sebatang. katanye 'Geschenk'. haahhaha... yg Hatice plak umurnye baru 24 thn dan baru je berkawen. i like her coz she is so sweet when she smiles. gg dia cantik! Doene tuh plak emak kpd 3 org anak dan berumur 38 thn. sgt kuat merokok lor.. tak tahan bau dia. heheh.. and Ngoc Khanh is still bachelor tp umur dh 30++


lelaki berbaju putih dok tgh tuh pon dari turkey. nama dia Ramazan. juga sudah berkawen tp dan duda. majority mmg sume dari turkey. sblh ramazan ialah lelaki itu. Hiva from Iraq. no story about him.


ok, jom kite potong 2-2 kek yg ada. lets Frau Kiefer yg potong kkk..?


berlatarbelakangkn permainan yg kami main smbil makan. dan itulah lelaki berbaju hitam itu. adakah sesape antara anda sume cam mirip siapakah dia..? hahahahah... dgn rendahnye, dgn gempalnye. huhuhuuh.. (keji tol i mengutuk)


bljr smbil mkn. seronoknye setiap hari mcm ni. mmg leh gemok lorrr


ha..ini tmpat duduk dan mkn i. tgk, hbs i mkn bnyk oranges yg ada. sgt sedap sbg pencuci mulut!


saja amik gmbr blackboard ni. kt msia kt sekolah2 je gune blackboard kn? tp bkn nk ckp psl tu. i nk ckp psl tulisan frau kiefer. tulisan dia mmg cantik. cantik la jugak berbanding deutsche2 yg lain. sesuai la jd cikgu..

mgkin bg u all biasa ataupon tak berapa cantik pon. tp ini la tulisan deutsche plg cantik i jumpa. hehehehhe


so, tamat la kelas hari ini. sessi membungkus lauk pauk yg nk dibawa pulang


ini yg i bwk pulang. sebotol air Apfelschole, sekotak jus oren, sebijik orange yg sempat ni gapai (yg lain hbs dirembat) dan biskut2


kek coklat i? hbs di bedal sume org. hahahha..sedap ke? resipe from msia. ada yg siap nk resepi tuh lg. aisehhh..kene translate ke bhs german la gamaknye. and... smpai umah je my husband mtk kek ni. tp sian dia sbb i kata dh licin.

dismaping tuh, ada gak beberapa org yg tak hadir di saat kelas2 terakhir. cthnye:

Kheeta from Sri Lanka.

Ioena from Greece

2 comments:

lily lotus said...

bestnya u! dpt get along dgn mcm2 bangsa..hehe..byk kawan gak kat sana ekk..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

tuh la..ramai kwn bangsa asing yg ada pelbagai jenis perangai
apa pon ok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...