Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

JOGHURT

Salah satu brand joghurt di german

Kali ini awal2 i bg amaran kt u all. Apa yg nk diceritakan dibwh ini akan mengandungi unsur2 kegelian. So, sila jgn membaca entry ini smbil anda mkn k. Kang kalo ada yg termuntah, den tamau bertanggungjawab k..!!


Hari ini i teringin berkongsi pengalaman dgn u all tntg amalan memakan joghurt (yogurt). Utk pengetahuan u all, segala kebaikan memakan joghurt telah terbukti dlm diri i dan i rasa org lain yg mengamalkn pon akan rasa mcm tu gak.


Sebenarnye i mula terasa tntg kebaikan memakan joghurt apabila i ada stop sekejap drpd memakan joghurt. Biasanya i akan amik 3-4x seminggu (bkn setiap hari la, pengsan nk beli stock joghurt bnyk2 letak dlm peti sejuk). Tapi, since camimi mkn joghurt sejuk2 2-3 minggu lepas, dia asyik selesema dan batuk2. Tuh yg masa tuh terberenti sekejap drpd mkn joghurt. Sbb tamau bg dia mkn joghurt jugak. Org2 dewasa mcm kite ni, sejuk2 mkn joghurt pon kebal lagi.

sila pilih peratusan lemak yg rendah atau tnpa lemak ye kwn2..


Apa yg memberi kebaikan pada diri i adalah dari segi proses penyahtinjaan. Heheheheh..jgn geli sudah la. Tapi ini la realiti utk diperkatakan. Joghurt memberi kesan yg baik dlm proses penyahtinjaan. Bagi sesiapa yg rasa susah utk membuat proses tersebut, sila la amalkan memkn joghurt. Takyah setiap hari pon takpe asalkan ianye menjadi amalan dlm seminggu pon dh ok.


Masa i pas bersalin pon Hebamme (Midwife - bidan) yg dtg cek kesihatan i pon soh i amalkn memakan joghurt. Sbb u all pepaham la. I bersalin normal. Bile nk buat proses penyahtinjaan mmg la sakit. Fuihhh... tak sanggup beb! Lgpon, joghurt dpt membentuk najis kite spy menjadi solid dan soft spy mudah dibuang dan tidak perlu meneran lama2.


Camimi skrg najisnye pon dh menjadi solid. I perasan dulu dia mcm susah utk meneran bila buat proses penyahtinjaan tu. Kadang2 dia nangis smbil meneran sbb najis dia keras dan dia rasa sakit. Tapi since mkn joghurt, najis menjadi soft dan mudah saja nk meneran. (ini salah satu eksperimen yg baik.. hehehhe!) Tapi, i tak de la slalu bg dia mkn joghurt. Saja bg dia merasa sikit sbb kalo dia tgk kami mkn tentu dia nk jugak. Kdg2 pon kami mkn sorok2 drpd dia. Sbb joghurt yg kami beli tu bkn utk kanak2. Utk kanak2 ada juga, tapi tak de buat stock utk camimi.


salah satu joghurt di pasaran msia


Kalo dulu i beli jogurt, i dgn camimi je yg mkn. Tapi sejak kebelakangan ini, my husband pon dh join the corum. Baru dia tau nikmatnye dan kebaikannya mkn joghurt tuh!


Lain2 kebaikan, i rasa tak perlu diperkatakan lagi sbb sapa2 yg mengamalkannya tentu lbh mengetahuinya. Selain drpd itu, u all leh baca artikel ini utk lbh mengetahui tntg kewujudan awal joghurt dan kebaikan dlm kesihatan manusia.


Kalo org yg nk berdiet boleh la mengamalkan pemakanan joghurt setiap pagi. Sesuaila sgt. Kenyang perut sementara nk tggu mkn thari. Pilih la peratusan lemak yg rendah. Ada pelbagai perisa samada strawberry, pisang, nanas, mix fruits malah asli pon ada. Tapi i tak leh mkn yg asli la.. masam tak berperisa lgsg! Biasanye yg asli lbh sedap buat kek tiramisu.. uhmmm yummmyyyy!

3 comments:

rillys said...

pos sini sekotak bleh..kuang kuangg

naJwa naWai said...

hihi

saye pon suke makan YOGURT!!
since dtg sni la


kat mesia mcm xsebest kat sni la yogurt dia

kat mesia mcm byk masam jek.. huhu kat sni manis le sgt ~ sheeeeeeeeedap!

sye slalu beli kat aldi tuh.. 29 sen ngeh2.. abg ha introduce kat kterg. klu dlu mesti beli 4,5 bijik semg.

now cm dh kurang skit gile la.. sbb mkn slalu mcm boring gak. tapi ngan banggenye nk ckp smlm baru mkn satu.. lam peti de lagi 2 ketul hehe

sila la makan yogurt ~ nyummmy!

Erin Rashid said...

lily - amboi! msia pon ada ok..

naj - akak pon bantai beli kt aldi ada, plus ada and lidl. slalu suke kt plus ada becher yg bsr, so leh share2. hehehhe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...