Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

TWILIGHT 2008



Kepada penggemar movie terkini, i sbnrnye baru je hbs layan movie Twilight. Mgkin kt msia atau kt cinema lain dh kuar lama cerita ni tp i baru je hbs menonton. Utk penggemar cerita romance, this it the movie that u should watch. Takkan rugi lorrr..! best giler! So, u all kalo tamau baca apa yg i akan ceritakan tntg plot ceritanya, so u better end up here.


Let me stroy a little bit about this movie. Ianye mengisahkan tntg seorang remaja perempuan, Bella yg bercinta dgn vampire, Edward. Actually Bella tatau pon Edward adalah vampire. Dia just discovered Edward adalah vampire apabile dia dapati beberapa ciri2 pelik ada dlm diri Edward iaitu anak mata yg bertukar warna, tgn yg sejuk, tidak mkn dan minum mknan biasa, tidak tidur dan mempunyai kekuatan yg luar biasa dan boleh berada pada sesuatu tmpt dlm sekelip mata saja (mcm supeheros pulak).


Bella sdg meyakinkan Edward betapa dia tidak kesah siapa Edward


Ini mengukuhkan lagi apabila Bella terlibat dlm satu accident kt high school apabila dia hampir dilanggar oleh sebuah van. Edward sepantas kilat dtg dan dpt menahan van itu dgn hanya sebelah tgn. Jadi, Bella terselamat drpd dirempuh oleh van tersebut. Semua itu berlaku dpn mata Bella dan dia tertanya2 bagaimana Edward dpt menahan van yg laju itu dgn hanya sebelah tgn? Tapi Edward menafikan dan tidak mahu berterus terang dan menghalang Bella dprd terus berkwn dgnnya.


bermula episod cinta. So kt high school jadi couple peberet


Setelah Bella discover tntg Edward adalah seorg vampire, Bella terus berterus terang dgn Edward yg dia mengetahui dan tidak takut kpd Edward. Dia trust kpd Edward yg Edward tidak akan bunuh dan minum darahnya. Akibat desakan cinta, Edward terima Bella dgn hati terbuka. Maka bermula la episod cinta antara manusia dan vampire. Masa ni yg i rasa terawang2an sbb plot cerita cinta mereka tuh begitu mengasyikkan. Bawa Bella naik atas bukit, bawak Bella naik atas pokok, semua sekelip mata je.


Sampai masa pula, Edward bawa Bella jumpa keluarga Edward yg terletak di dlm sebuah villa di kawasan terpencil dlm hutan. A very modern and beautiful house tetapi diduduki oleh sebuah keluarga vampire. Yg kelakarnya, time Bella nk dtg tuh, seluruh keluarga vampire tuh gotong royong masak masakan Italian utk Bella walaupon diorg sbnrnye tidak mkn dan minum kecuali darah manusia atau haiwan. Ye..ye.. je diorg memasak. Tapi Bella kata dh mkn sbb tak expect akan dihidangkan dgn mkanan masa dtg umah keluarga tu.


villa keluarga Edward dan ahli keluarganya


So romantic bile Edward bawa tour the house especially bilik Edward. Bile Bella masuk bilik Edward dia perasan takda katil kt dlm bilik Edward. Masakan perlu ada katil..? Vampire doesn't sleep lorrr.. So, terus Edward bawa Bella terbang keluar dari tingkap bilik utk panjat pokok hingga ke puncak dan lihat view dari atas sana. Huhuhuu..romanticnyeeee!!

Bella masuk bilik Edward tgk takde katil. Apsal masuk2 bilik org kene tgk katil huh?


Keluarga Edward adalah dikalangan vampire yg baik2. Masing2 ada kelebihan tersendiri. Spt Edward dpt membaca fikiran org lain. Adik perempuan Edward plak, Alice boleh membaca apa yg akan berlaku pada masa dpn. Ayah Edward pula seorg doktor hospital kt Forks Town. Ada pula vampire yg jahat yg kerjanye syik cari magsa utk minum darahnya. Ramai org kt Forks tuh dah mati sbb dikerjakan oleh 3 vampire yg jahat tu. Tapi Forks people tatau itu perbuatan vampire. Mereka cuma suspect itu semua kerja binatang buas. Cuma Bella dan Edward je tau angkara sape semua tu.


Edward bwk Bella panjat pokok, tgk view. Romatiknye beb!


Satu hari, secara tak sengaja Edward meletakkan diri Bella dlm keadaan bahaya. Ini gara2 ajakan Edward agar Bella dpt join family Edward yg ingin bermain baseball. (vampires play baseball..? hahaahha). Masa ni pon best gak sbb masing2 menunjukkan skill vampire masing2. Leh terbang la, leh lari laju la, leh pukul kuat2 la, mcm2 lagi. Time2 tgh diorg main tuh la dtg 3 vampires yg jahat ni nk join main sama. Masa tu Alice dh dpt predict akan dtg 3 vampires jahat tuh. So, diorg protect Bella supaya 3 vampires tuh tak dpt kesan yg Bella adalah manusia. Akan tetapi akhirnya salah seorg vampire jahat tuh dpt tau ada seorg manusia dlm group vampire baik2 tu apabila dia terbau wangian rambut Bella. (Sbb kononya vampires tadak bau wangi2 ni).


Family Edward main baseball, then dtg 3 vampires jahat


So, dari sini bermula la episod2 protection oleh Edward sekeluarga utk mengelakkan Bella menjadi mangsa 3 vampires yg jahat tuh. ha..mcm mana diorg nk protect Bella, sila la ke panggung wayang berdekatan dgn anda. Hehehhe.. dh bnyk i huraikan ni. tak aci la pulak kan..?


masa nih rambut Bella mengurai, James (vampire jahat) dpt bau wangiannye tu


Nyawa Bella dlm bahaya..


Well.. summary of the story.. 'cinta itu buta.' Ini ayat biasa la. Tapi the main point is, cinta tidak membatas manusia utk bercinta dgn bkn manusia walaupon ianye beratus2 tahun usianya. Yg penting, cinta mampu melindungi cintanya yg lain.


Oleh itu, (luar dari cerita ini), pernah kah anda berasa betapa selamatnya anda di bawah jagaan org yg mencintai anda? hehhe...bercinta la kite dgn org yg mampu melindungi kita, mampu membuatkan kite berasa selesa dan bahagia. "jgn tunggu lama2, kalo lama2 nnt dikebas org" hahahhaha...ada ok? slmt menonton!!

6 comments:

rillys said...

wahh..mcm best jer narrative u! i'm so gonna grab this story..huhu

~ujicham~ said...

aah le.. berjaya erin mempromote.. uji pun rasa nak tengok je.

boadicea3011 said...

alamak, Ryn. susah benor nak tulis komen kat u tau! everytime tulis, pasti jer ade hal. dia pegi blank page la.. dia hang la.. tulis 2/3 kali tak get thru...

Erin Rashid said...

lily - tgk ,jgn tak tgk k. then bg tau ur opinion tntg movie tuh k

uji - promte citer2 yg best je. hehheh

kak noraya - yeker? tatau plak saya. mgkin ada internet prob kot. sbb kdg2 pon saya menghadapi perkara yg sama kt blog org lain. hheheheh

Izan said...

citer ni da kuar kat sini tapi tak tertarik lak nak tgk. tp pas baca sinopsis erin ni rasa cam best la plak. nk kene tgk ni. hehehehheehe

Erin Rashid said...

izan - tuh la, erin tgk kt cinema sini papan iklannye pon nmpk tak menarik. tapi my husband dh dload, try je la layan. aleh2 best la pulak. heheh..tgk tau izan, jgn tak tgk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...