Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

AIDILADHA SERBA SEDERHANA

Kali ini i nk cerita tentang sambutan Aidiladha kami sesama Melayu di sini. Maaf lah lambat buat entry. Memandangkan skrg camimi kerap tidur lewat sbb dia slalu tido ptg, so dia lmbt ngantuk pada waktu mlm pulak. Biasanye dia akan tidur kol 11 am atau 12 pm dan kdg kala akan tidur sekali lagi kol 4 atau 5 pm. Tapi 2-3 hari ni kerap plak dia nk tdo kol 6 pm atau 7 pm. aduyaiii.. letih i dong! Letih nk melayan dia skrg yg tgh lasak.

Okla, jom kite bercerita tentang Aidiladha kami yg serba sederhana.



Aidiladha kami di sini tiada korban lembu dilakukan. Jadi, kami sesama kami berkumpul beramai2 dan buat potluck (mcm biasala) utk meraikan Aidiladha. Kali ini i masak rendang ayam, kuah kacang, rebus lemang dan buat kek coklat tiramisu.



Org lain pon ada tugas masing2. Mcm kak dina pulak ditugaskan utk masak kuah lodeh atau lontong. Kak nadia pulak masak mee goreng (spageti goreng) dan muffin 3 macam. Manakala the girls from essen (murny, marny, kyah dan naj) rebus nasi impit. Punyela banyak diorg rebus smpai terlebih2. Tataula sape yg tlg hbskan. hehehhe.. Abg ikmal pulak bg kerja yg mudah skit iaitu tolong bwk minuman. Sbb kan abg ikmal hidup sorang2 tanpa isteri kt sini, so taknak la menyusahkan dia pulak. hehhehe... Ada jugak junior students duisburg yg baru smpai ke german awal bln 10 hari tu, tak sangka plak mereka dtg bwk agar2. Walaupon diorg kata kurang menjadi agar2 tuh, tapi kami semua tak kesah pon. Sbb nama pon potluck. Bawak je la apa sahaja yg anda rasa boleh dikongsikan bersama. Tapi ada jugak yg dtg tak bwk apa2. Cume bawak perut yg kosong. Sape dia..? hahhahah..sdri mau fikir kkkk... ish..ish..ishh..

mee goreng, rendang ayam, kuah lontong/lodeh dan nasi impit

lemang rebus dan kuah kacang


kek coklat tiramisu, muffin dan cocktail


beverages yg lain

Oleh kerana kak ja yg selalu menjadi tuan umah utk segala majlis ni sdg pulang bercuti di Msia, maka kak nadia sudi meng-offer-kn umah nye. Syukran. Thanx akak! Tapi, kami buat mkn2 tuh pas magrib iaitu kol 5 pm. Sbbnye..? Aidiladha kt sini jatuh pada 8hb iaitu Isnin. Kalo kt Msia sudah tentu bercuti sakan. Tapi di sini tidak. Hari Isnin, ada yg kene attend kelas, ada yg buat appointment dgn lecturer dan ada jugak yg sibuk menyiapkan kerja2 study. So, kami terpaksa buat pada waktu sblh ptg nye pulak.


Sbnrnye, utk Aidiladha kali ini i terasa tak sbr nk sambut. Kenapa? Sbb sbnrnye i terlalu rindukan dan ngidam la jugak nk mkn masakan raya ni. Tak tau la kenapa tekak ni mcm2 rasa nk mkn itu dan ini. Almaklumla musim sejuk skrg ni. Sume berangan nk merasa. Sbb tu i tak kesah berhempas pulas masak bnyk menu skit utk raya. Walaupon ada camimi yg kerap jadi 'mando' kt dapur tuh, tapi sbb ada daddy dia yg leh take care tuh yg i tak kesah sgt tu. Syukrannn...


Dan skrg ni pon masih terasa rindu nk mkn makanan raya walaupon dh berakhirnye Aidiladha. Sbb hari isnin tu i tak mkn bnyk round. Rugi lorrrr... mkn 1 round perut dh penuh walaupon telah menyimpan perut sejak pagi lagi. Then, bile nk buat 2nd round tgk2 mcm tak cukup plak kang org lain yg belom smpai nak mkn. So, terbantut la...


Alamat kene tggu next Aidilfitri pulak la kot.. InsyaAllah kt Msia nnt. hehehhe.. Okla kwn2, jom kite layan gambar la pulak. Dh penat membebel dh ni..


antara tetamu2 yg hadir


camimi dgn tetamu2 yg lain


gelagat2 camimi yg letih nk melayan

2 comments:

lily lotus said...

wahh..sederhana2 pun meriah makanan..u still lucky even jauh dgn family ramai rakan2 melayu nak gather..such a wonderful experience ;)

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

tuh la..kalo sebatang kara kt sini
dh lama nangis..! huhuhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...