Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

KASI KECOH JAP...

Kiranye dah 1 bln (lbh kurang) usia camera yg baru i beli tu. Tp kt sini bukan nk bercerita atau nk menjaja tntg camera baru. (sume org ada camera baru pon tak kecoh dak..?)


Tapi perkara yg interesting utk diceritakn di sini adalah camera lama i yg kononnye dh rosak tu. Ya, ianye mmg dh rosak dek dicurah dgn air bekalan yg dibawa bersama2 dan diletakkn bersama2 di dlm beg utk travelling. Bkn i sengaja nk mencurah ke camera tu, cuma air tuh tertumpa kt camera lama tu. Malang tak berbau la katakan.


Masa terima camera ni dh terasa canggih per camera ni. Tapi la ni, lagi canggih manggih camera2 kt pasaran. Sian ia tersisih..

Oleh kerana dh cube pelbagai cara demi mengembalikan 'nyawa' si camera tu dgn mengeringkn menggunakan hair dyer, siap lap2 jugak dgn kain pengelap tapi tetap tak berjaya. Dh takder rezeki camera tuh nk 'hidup' semula. Sian dia..dh bertahun2 berbakti kpd kami ber2, last2 nyawanye tamat di bumi german. huh! tragis sgguh! dan.. tak pasal2 poket kopak sbb terpaksa beli camera baru. Masakan tidak tggal di bumi asing tanpa camera. Spt 'something wrong some where' plak!


Lastly, kami letak je camera yg dah rosak tuh ditepi tgkap bersama2 dgn brg2 hiasan lain. Ha..amik ko! kenala panahan terikan cahaya matahari setiap hari. Berpanas tak cukup, berhujan, bersejuk, kire sume cuaca la ianye merasa sbb dok kt tepi tingkap.


And, what a miracle happend was, this previous days my husband terdetik hati nk cuba2 camera lama tu. Dipasangnye bateri tripple A dan dicubanye on. haaaa..!! berjaya akhirnye. wah..wah..!! Setelah haku terkopak poket dek membeli camera baru, baru skrg ko nk bernyawa semula ek?! Pandai nyerrrr!!


Walaubagaimanapun, syukran sbb ianye masih pulih dan boleh terus berbakti hingga ke akhir hayatnye nnt. Tp sbnrnye camera nih pon dh bnyk kali rosak. Dulu pon i pnh cerita kt dlm blog ni tntng camera i yg suke meragam. Kejap leh on, kejap tak leh plak. Pastuh memory card plak buat hal dan mcm2 hal lg. Tapi, camera tu tetap maintain beroperasi spt sedia kala setelah hbs rajuknye. huhuhuh...


So, pasnih kenela i pndai jaga barang. ehh..jap! ini bkn soal pndai jaga brg atau tak. Brg2 ni, kalo dh smpai masanye nk rosak, ia tetap akan rosak. Tak kesah la ianye akan rosak kt tgn org yg professional skali pon. Boleh jadi perrr..???!!

2 comments:

~ujicham~ said...

nak kasi petua.. kalau nak keringkan barang mcm handset/camera yg kena air, bubuh dlm tempat beras. org kata ianya menyerap kelembapan.

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

uji, erin xpnh dgr lg tips tu
baru la nih tau
apa pon tq for the tips

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...