Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

MADU DAN RACUN..

Entry kali ini nk bercerita tentang telatah2 camimi yg mencuit hati. Kalo baru sorang anak ni, dia la madu, dia la racun. Diala yg buat kita ketawa, diala juga yg buat kite menangis. Apa pun, permata hati yg satu ini perlu digilap dan diasah supaya kelak menjadi seorang anak yg solehah dan sentiasa diberkati Allah. Ok la kawan2 jom kite intai apa camimi buat kt umah sepanjang hari?



Ini gambar2 dia selepas bangun tido. Puting yg masih melekat kt mulut dia susah nk dipisahkan unless kalo dia dh start membebel sorang2. Bantal peluk dia tu akan diusung ke sana sini walaupon masuk dapur tgk i memasak. Selagi dia tak jumpa benda yg lbh menarik perhatian dia utk dipegang, maka bantal busuk itu la yg akan diseret bersama2 kemana saja. Camimi kalo nk tdo pula, akan merengek2 sambil masuk bilik cari bantal peluk dia tu. Then akan dtg semula kt kami utk ditidurkan bersama2 dgn bantal tu. Kalo camimi nangis pulak, cara nk pujuk.. suakan aje bantal peluk tu. terus dia gelak2 smbil mememeluk2 bantal busuk dan membenam2kan muka dia. Aduhh..i tatau la kalo esok2 bantal tu hilang. Gamat dibuatnye!




Next gmbar ni ialah gerak laku nye apabila dpt pegang hp. Apa yg camimi buat tuh sbnrnye hasil lakonan semula gerak geri si daddy dia kalo dpt call atau menelefon org lain. Kt situ jugak la daddy dia akan berdiri terpacak utk berborak dlm telefon. Camimi yg dh biasa tgk daddy dia buat cmtu, mula ngikut je. Skrg kan waktu2 umur camimi mengikut apa yg kite ckp atau buat dan 'melakonkan semula'. Tgkla cara dia pegang telefon. Bukan ditekapkan kt telinga, tapi di belakang telinga. Pastuh mula la membebel sorang2 ckp itu ini yg i satu pon tak paham lagi. Kalo i ckp "hello nenda." dialog apabila ckp dgn mother i, mula la dia pandang pc atau cari hp dia sbb biasanye i akan ckp dgn mother i kt computer atau mereka akan call kami kt hp.





Lagi satu kesukaan camimi adalah mengadap buku gambar2 dia. Yg ini mmg i nk pupuk dia agar suka membaca sejak kecil (almaklumla i bukan la penggemar buku masa kecik2 dulu, tp bile dh besar, minat tu dtg sdri). Tgk je la aksi dia membaca buku tu. Geli hati kami dibuatnye. Cara tuh sume bkn i yg ajar ok. Dia sdri yg buat. Mana dtg idea tuh i tatau la. I baca buku secara duduk dan berbaring telentang. aduyaaiii.. Ini adalah buku bergambar pertama yg i beli. Lihatla, hbs lunyai dia kerjakan. Biasanye kalo i nk suruh dia bukak buku tu, i akan ckp.. "Was ist das?/ wie heiBt das?" (apakah itu/apakah namanye itu). Kalo dia dgr i ckp dialog tuh mmg automatik dia akan cari buku tuh kt bakul toys dia dan bukak page pertama. Pastuh i akan terus berdialog berdasarkan gambar2 yg ada kt dlm buku tuh sambil i memasak atau buat kerja lain (trick nk bagi dia leka la). cthnye bile i ckp.. "Das ist die Tür, here sind 2 Kinder, ein Junge and eine Mädchen" (itu adalah sebuah pintu ada 2 kanak2 iaitu sorg laki dan sorg pompuan). Maka camimi akan terus tunjuk2 kat gmbr pintu smbil terkuis2 sana sini. Kalo buku lain pulak, i akan berdialog la mengikut apa yg terkandung dlm buku tu. Kalo ada cerita pasal kucing, i ckp la psl kucing mcm dlm buku tu tulis. So that dia tau isi kandungan buku tu antara satu sama lain adalah berbeza.




So, sbnrnye apa yg cube kite bentuk ini adalah dari rebungnya. Apa yg skrg kami buat adalah menjadi bahan tontonan camimi. Kalo baik kami tunjulkan, maka itu lah yg dia akan cuba buat. Pernah juga i picit keyboard lagu2 dia guna kaki sbb masa tuh tgn penuh kain jemuran. Tak dapat nk picit guna jari tgn. So, the next time i tgk dia pon picit keyboard tuh guna kaki dia jugak. I pon dh geleng kepala. Tak leh jadi ni. Esok2 kang sume benda dia main kaki je. Time tu jugak i cube betulkan keadaan supaya dia tak buat the same thing lagi. Skrg ni pon kalo kite marah dia, ckp "aipppp!". dia pon ajuk la. Kalo tak kene mood dia, nangis je terus lepas kene marah. Kalo mood tgk crazy2, maunye dia dia "aippp" kite blk. Huh! pengsan..!!



Apa pon, anak2 anda yg lain tentu membawa keistimewaan masing2. I tamau ckp anak i la the best dan bagus la sgt. Tentu u all pon ada cara2 tersendiri menanam sesuatu sikap dlm diri anak masing2. Cuma apa yg i tulis kt sini hanyalah sesuatu utk dikongsikn bersama. Jgn la pulak kata i ni berlagak tnjuk pandai la. Kalo rasa tak suka, takyah baca. Pergi la ke blog lain yg lbh menarik tertarik ko mmg debommm.. hahhaha


okla kwn2, emotional plak tetiba. till then ok, jmpa at the next entry. caio..!



2 comments:

lily lotus said...

haiii..bilalah dpt cubit pipi gebu camimi ni..hik hikk..u wajib bgtau i bila blk mesia kay..huhu..camimi tu mmg sgtlah adorable :)

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

lily - wajib juga i bg tau. dont worry. nnt kite gether2 ok..

to anonymous - bolayan la mamat ni. sape mkn cili terasa pedas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...