Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

BEWARE WOMEN OUT THERE


Hari ini teringin nk kongsi bersama dgn u all tntg satu email yg dikirimkan oleh ex-officemate i kt kelana jaya dulu. So, mari kite baca sama2 dan berwaspada setiap langkah yg kita ambil.

Semalam saya balik dari opis mcm biasa around 540 pm. saya ikut jalan syed putra sbb kat situ kurang jam & boleh cepat sampai rumah ( 7 minit dah sampai vista).

Nak dijadikan citer, masa tgh syok borak ngan opismet yg kebetulan menumpang saya ptg smlm, tiba2 ada sebuah motorbike ( 2 lelaki India) bg signal suh saya berenti kononnya ade sumthing wrong kt kete saya. Lepas pk dalam 1 minit, saya cari tmpat slamat dan berenti kt tepi kiri jalan.

Then 2 india tu terus meluru ke kereta saya . dan dan tuh jugak die simbah tayar kiri belah depan ngan air. Then saya turunkan cermin kete sikit, tanye apehal.. die kata tayar kete saya berasap teruk.. Die sambung lagi, katanye tayar sy nak meletup. Die beria suh saya kluar tengok keadaan tayar. Saya amik masa lagi 2 minit diskas ngan opismet kt sebelah either nak kuar ke tak.

So end up with, sy kuar sorang2 while opismet tunggu dlm keter. in case pape happen die bleh call sape2 dari dlm kete. So India ni punye la beria tunjuk disc plat saya rosak. Die punya gasket pun dah nak cabut katanye. Kalau saya jalan jugak, ade kemungkinan tayar kete saya meletup.

Die kata die keje shell (mmg pakai tshirt shell pun, tp rasanye tshirt tu die curi je kot), so dia offer nak baiki. Dia kata follow diorg ke bengkel diorg.. dekat je katanye.. Saya yg masih terkejut tak leh pk panjang, saya kata kejap saya nak tanye member.

So saya masuk keter, lock pintu then call kawan2 saya tanye pendapat. Kawan2 saya kata jalan jer, kat rumah nnt baru recheck condition tayar tu. Nasib baik perjalanan dari opis ke rumah dekat jer, so saya cakap la kt India tu kata saya nak gamble je bawak slow2 and recheck kt service center nnt..

Dalam masa yg sama India tuh terus belek2 tayar keter saya tuh, pastu bangun tunjuk kat opismet saya kata minyak break dah kuar kat rim sambil tunjuk tangan die ade minyak hitam. India tu tak puas hati gak, die kata kalau you jalan jugak nnt tayar you pecah. Saya kata takpe. Then tiba2 die cakap angin tayar dah kuar, x terpk lak saya kalau nak pecah x de masanye la angin nak kuar sempoi2 bahasa.

Since kawan sy kata balik rumah dulu, so saya pun slow2 bawak keter tu ke rumah. Smpai je kt parking Vista, mmg sah tayar kiri belah depan tu flat. Nak nangis pun ade rasanye. Saya check tayar tuh, saya nampak penutup laluan angin tu longgar. Saya pk satu jer, mesti India tuh dah punch benda2 tajam kat tayar saya smpai pancit. Tp bila pk balik, kalau bocorkan camtuh takes time gak utk angin kuar kan . Tp kes saya nih, jalan 2 minit jer mcm dah 80% angin tu kuar dari tayar.

Saya bukak tayar tu then round bangsar n brickfield cari kedai tayar. Since seme kedai dah tutup, saya gamble je gi pump angin kt stesen BHP seblah menara tu. Masa saya bukak penutup angin kt tayar tuh, saya perasan ade particle kaler putih terselit kat tengah tu. Bila saya tarik je benda tuh, terus seme angin (yang balance lagi 0.05% ) kuar.

Ya.. Saya dah dapat idea camana India tu confident jer cakap angin dr tayar saya dah kuar. Sebab die dah letakkan particle tu kt tayar sy masa saya tgh pikir2 nak kuar keter ker tak atau pun masa saya tgh talk to kawan2 saya tanye idea diorg.

Luckily saya & opismet tak ikut India tu ke bengkel diorg yg only God knows where. Kalau tak mmg dah takde kt opis hari ni kot... na'uzubillah. Bila citer kat kawan saya, rupanye dah ade kes camni. Guna modus operandi yg sama. Cumanye penjahat tu berjaya bawak mangsa ke ‘bengkel'nya then kat sana mangsa di rompak / raped.


So kawan2, hati2 bila ade org suh berenti. Even jalan yg saya lalu tu sibuk. Tapi tak denye diorg nak sibuk2 tgk kenapa kita berenti tepi jalan. Tapi smlm, opismet saya perasan , lepas berenti dlm 5 minit ada sorang brother ni singgah dan tunggu saya sampai la saya gerak balik.

Pastu sempat die pesan kat saya, katanye ' jalan jer dik, ni tipu jer. Diorg nak cari duit. Alhamdulillah Allah masih beri peluang kat saya


And this is what my husband has been thru here in germany

Satu hari my husband ke uni menaiki basikal (pada musim panas hari tu) dan park la basikal nye kt tempat biasa bersama2 basikal yg lain. Terus je berlalu ke lab atau library (tak ingat). Petang dlm kol 7 lbh baru nk blk.

Then bile smpai kt tempat letak basikal tu, tinggal basikal my husband je. Yang lain mgkin empunya tuannye dah tunggang blk. Bile my husband nk bukak kunci kt tayar tuh baru terperasan tayar nye pancit. 2-2 tayar plak tuh yg pancit. Depan dan belakang basikal.

Nasib baik jarak uni dan umah tidak la jauh sgt walaupon hanya menuntun basikal tu utk dibawa pulang. Terus aje my husband singgah kt petrol station utk isi angin kt tayar tuh. Manala tau kot2 tayar tuh sbnrnye di’dajal’ org.

Telahan my husband betul apabila setelah mengisi kedua2 tayar basikal tersebut, elok je tanpa angin kuar semula. Lgpun, my husband kata dia dh perasan penutup tayar basikal tu dh hilang 2-2 belah. Mungkin basikal my husband dlm target utk dicuri. Ya, kt sini sbnrnya ada je xtvt mencuri basikal. Walaupon tidak seserius di msia (mencuri motor dan kereta), tp xtvt tuh tetap menjadi ‘punca rezeki’ bg budak remaja yg bermasalah mahupon yg jobless.

Telahan my husband, mgkin si pencuri tuh mahu my husband tidak menuntun pulang basikal yg kedua-dua tayar tuh pancit. Mgkin pencuri sengaja memancitkan ke2-2 tayar tesebut so that my husband akan give up utk bwk pulang basikal tu. Yelah, kalo students lain yg dok jauh tapi berbasikal ke uni tentu akan tinggalkn je basikal yg pancit di situ. Esok je dtg semula smbil bawak tiub tayar yg baru atau pon pam basikal. Tak kuasa nk bwk basikal yg dh berat tuh pulang. Itu mgkin sbnrnye objektif si pencuri.

Mungkin si pencuri hanya mengeluarkan angin tayar tnpa mencederakan tiub tayar tu sbb dia pula yg akan membwa pulang basikal yg dicuri tu nnt. Mgkin jugak dh standby kt tgn dia pam tayar. Kalo dia mencederakan tiub tayar tuh skali sudah tentu dia perlu mengeluarkan duit dan bersusah payah utk membeli tiub tayar baru pulak. So, itula the 1st and hopefully the last experience tntg curi mencuri basikal kt sini.

4 comments:

lily lotus said...

erkk..i selalu drive alone lalu jln syed putra tau..so scary..ishk2 jahatlah manusia2 tu..just ignore themkan..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

hati2 k lily.. sbnrnya apa saja sbrg situasi, jgn turun berseorangan. kalo terasa berbahaya, trus drive ke police station

~ujicham~ said...

isk.. mcm2 strategi penjahat ni.

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

uji - mcm2 manusia skrg demi mendpt apa yg diidamkn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...