Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

TERMIN MIT MEINE FRAUENARZT

Hari ni ada termin (appointment) dgn doctor wanita i kol 14.15 uhr. So, kene dtg awl skit sbb biasanye org german very punctual. So, b4 waktu termin tuh we all dh smpai kt sana.

Biasanye masa awal2 dtg, terus ke counter utk serahkn surat termin, kad insurans i dan mutterpass (buku kesihatan ibu). Pastuh kene la tggu for the next call. Smbil tuh snap2 la gmbr bilik menunggu dan gambar camimi yg sama2 tgh tggu tuh..

bilik menunggu

camimi, cni la mummy slalu dtg nk tgk camimi dlm perut dulu.. tau tak..?!


Sorry, gmbr tak bnyk amik sbb sbuk skit kene amik darah la, urine la, tekanan darah la... last skali baru masuk jmpa doctor. Dlm bilik doctor lak, mcm biasa la wat cek mcm pregnant dulu2.. ahakkk! Cume tak wat ultra sound je sbb baby nye dh kuar dh ponnn..!! pas doctor advice itu ini, dia pon bg recommendation utk amik pil cegah hamil. Hehehheh.. dulu masa pas 6 mggu melahirkan ada gak dia soh amik tp we all xbeli pon. Sbb tamau gune la.. sdri mau ingat loll..!

Tp, dia kata yg ni light skit. So kene beli utk stok 3 bln dan mkn setiap hari. Pas 3 bln, wat termin baru utk jmpa doctor lg skali utk tgk perkembangan nye.. (alahai...takut sgt i ngandung! Tau ler i nk prevent slma 1 thn nih.. aisehhhh!!)

Pas hbs jmpa doctor, terus je ke apotheke (farmasi) kt bwh klinik tuh. (kt cni, di mana ada apotheke, mesti ada klinik kt ctu dan ubat kene beli dan byr sdri. Bkn doctor yg bg). Kt klinik td tak payah byr apa2 sbb i ada kad insurans dan insurans tuh pon dibayar setiap bln. So sume insurans cover.

apotheke


tgk budak kecik nih! beria tol..! dr dlm klinik td cmtuh!


pas setel sume, kami pon menuju ke koenig, lunch pon belum. hhehehheh

2 comments:

Izan said...

erin, kenapa kene wat sume chekup ni? yela kita mana ada pengalaman kan. tu yang nk tanya tu. hehehehe.

tp hati2 amek pil cegah hamil. bukan apa pil tu boleh menyebabkan kita jadi gemok. so klu boleh jgn ambil. cari jalan lain.

Hilma Rashid said...

izan - kene wat cek up nih sbb
dia nk tgk perkembangan kite pas bersalin itu hari.
ada problem kt bhgn dlm atau tak. ada bakteria atau tumor ke.
so, sume tuh dia nk prevent dan nk kontrol tahap kesihatan ibu pas bersalin.
huhuhhu.
psal pil tuh,
dh tnya dia,
menggemokkn tak?
sbb tamau amik yg dulu tuh sbb takut menggemokkn la..
tp dia kata ini 'light' nye.
utk prevent baby dlm jangka terdekat
dan juga elak drpd kanser serviks
nak tanak amik gak la
sbb nnt dia nk tgk perkembangan nye lg utk next 3 mths..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...