Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

NK KE LIDL JUGAKKK...

Disebabkan Kak Ja dh promote pasal LIDL (supermarket) yg sedang mengadakan promosi jualan brg2 mknan Asia, so ptg nih jugak terasa nk g. Tak jadilah nk g on Sabtu sbb lmbt sgt la…hehhe. Xsbr lak rasanye nk menjejakkan kaki ke LIDL. Lg pon bile tnya suami I, dia free lak ptg nih. Lgpon dia baru je hbs 1 paper td, so sbg nk me-release kn stress nye, apa kata pg cuci mata smbil hulur2 kn duit yg xberapa bnyk pd LIDL. hahahha

Nk jugak borong coconussmilch (santan) mcm akak borong tuh. Tp xla bnyk cmtuh. Heheh. Lg pon ada gak brg2 dapur yg lain dh hbs dibedal oleh kami.

Oh ye, lupe nk bg tau kwn2 yg kt Msia tuh. Org2 kat sini kalo shopping brg2 dapur (mana yg xder kete la) biasanye akan bwk 1 beg shopping nih utk bwk blk brg2 yg dh shopping. Kdg2 tak yah gune trolley provided kt supermarket tuh lgsg utk bwk brg2 yg nk beli tuh ke casher. Ha..pakei je beg shopping nih. Isi je kt dlm nye n terus ke counter. (jgn isi brg2 dlm beg tuh pastuh terus kuar wat bodo je udah le ekk..!)

Itu utk org yg nk beli bnyk brg la..tp utk org2 yg setakat nk beli 2-3 items je kt supermarket tuh, mereka akan bwk siap2 beg kain sbg tmpt utk menampug brg tuh bile nk bwk blk. Tau kenapa?

Sbb kt sni beg plastik yg ada kt setiap supermarket tuh perlu dibayar. Ada yg harga €0.09, €0.10 dan mana yg cntik2 dan besar skit harga smpai €0.20. So, utk menjimatkn belanja n xperlu pening2 kepala nk letak dlm plastic lg pastuh letak plak dlm beg shopping, so people decided bwk beg shopping sdri atau beg kain sdri. Malah org2 yg bwk kete sdri pon x beli beg plastic tersebut. Terus je masuk dlm boot kereta. Hbs citer!

Itu kalo kt supermarket la..tp kalo u all shopping pakaian atau brg2 lain selain drpd makanan, biasanye beg plastic ada diberikn percuma. Pendek kata mcm kt Msia la. Tp saiz dan quantity nye depends on bnyk dan besar mana brg2 yg kite beli. Kirenye, dia akan bg la bkn kite amik sdri. Ok.. paham tak kwn2..? mcm susah skit nk explain la.. harap2 paham la ek..! daaaaaaaa….

7 comments:

Saleza said...

dah pegi lidl?

Hilma Rashid said...

dh pg dh akak..! carik kokonussmilch dh xder..!
akak rembat sume ek..?
series dh xder

Saleza said...

lorr,..ye ke,..he he he,.sebab lepas akak keluar dr Lidl tu, nampak ramai chinese yg berpusu-pusu masuk ke Lidl.

Izan said...

lor... taktau plak kat lidl ada jual barang2 asia. kat sini pun ada lidl tp tak penah pegi. hehehehe

Hilma Rashid said...

lor ada LIDL gak ker?
apa lg..try usha la ek
heheheh

Izan said...

tu la nnt bila ada masa leh la pi menjenguk kat lidl klu ada barang2 asia.

rasanya kat eropah ni byk shopping complex atau supermarket yang sama. mesti kat sana pun ada leroy merlin tak. kitorang boleh katakan everyweek ke sana. my husband la minat sangat nk ke situ.

Hilma Rashid said...

izan, leroy merlin xder la plak.
tp tatau la kot2 ada kt tmpt2 lain
sbb xhbs pon round 1 germany nih. huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...