Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

AOK..AOK

Hari nih nk dijadikan cerita, i terima surat dari company insurans iaitu AOK. My husband yg passed to me sbb dia dh baca and bukak envelope masa dia collect kt post box umah. And he said that, itu bill AOK.

Then, bile i tgk je surat tuh, benda lain i dh xnmpk. Sbb my husband kata bill, so i terus je tgk kt mana ada tertera digit. Bile dh nmpak digit tuh, hanya Tuhan saja yg tau sbb jantung i terus aja berdegap degup. U all sure nk tau bill apa tuh kn? Sila la lihat gmbr di bwh ni dan abaikan je perkataan2 yg tak paham tuh.



Itu adalah bill perkhidmatan yg i pernah gune pada 9 November 2007. U all tau tak 9 November tuh lah hari camimi dilahirkan. Dan ‘Rettungsfahrt’ tuh maknanye ‘Rescue Ride’ atau lain makna Ambulance la kn..! jumlah yg mereka tuntut dari AOK pulak adalah € 321,55. Adakah ini bermakna AOK pula tuntut dri kami sbnyk jumlah yg sama..?

Lgpon, masa tuh mereka (rescuer) kata kami takkan di charge sbb mmg keadaan i dah ‘nazak’ nk bersalin dh. Air ketuban dan darah pon dh mengalir keluar. Siap tnjuk bukti tisu yg ada darah tuh pada mereka sbb kalo tak nnt mereka akan charge kalo i saja2 panggil mereka semata2 nk bwk g hospital. (oh, ye kt cni kalo anda sakit dan sakit itu tidak memudaratkan org sekeliling dan maseh boleh menaiki bas atau teksi atau kereta atau pon berjln kaki utk ke hospital, baiklah anda berbuat demikian saja drpd panggil ambulance kerana anda akan di charge utk perkhidmatan yg ‘saja2’ nk panggil ambulance tuh)

Tp, aleh2 smpai lak bill dr AOK tntg perkara hampir 10 bln yg lepas. Hai..takkn mtk duit kami lg? Hari tuh Stadtwerke dh bantai kami € 1000 lbh, nih diorg nih plak nk mtk duit dr kami? I dh sumpah seranah dh. Dh rasa mcm nk g bakar je ambulance2 tuh!

Tp, bile baca kt column sblhnye plak.. ‘zuzahlung’ means ‘to pay’ cume € 10 je.. biar tol..? selak2 kt blkg lak ada bank bouncer payment € 10 kalo2 i nk bayar menggunakn mesin deposit cheque yg ada kt bank. Huhuuhuh..urut dada je i nihhh!! Ingtkn terbang lg la duit kami.. syukrannn.. apa daaaa.. dh siap dpt sumpah seranah ambulance tuh baru la tau duduk perkara sbnr!



Kesimpulannye charge ambulance tuh kt cni yg mg mahal giler sbnyk € 321,55 itu kami xbyr pon. Cume byr € 10 je. Dan my husband tersenyum simpul je kenekan i..! mmg nk kene nihhhhh!! So, dia je yg byr gune online banking. Cepat dan mudah (ala2 maybank2u la.. mudahkn!)

2 comments:

Izan said...

makaih... awatla mahai sgt kene bayar ambulance tu. rasanya kat sini tak payah kene bayar pun.

p/s: napa kene bayar 10euro je? sum 321,55euro tu sapa lak yang bayarkan? tak paham la plak

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

alamak..rupenye xhbs citer lak ek
dan citer kite org xpaham la plak
cmnih..
321,55 euro tuh insurance covered la
dan kami seolah2 cume byr 10euro je utk ambulance tuh
tp byr kt AOK
seolah2 mcm duit kopi kpd AOK kot sbb blnja kami naik ambulance mahal2. hahahha
tuh la poyo je kn naik ambulance pon berkire! nk kne byr! mmg LECEH!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...