Entry kali nih khas utk Kak Ja yg bertanyakn tentang cmner la nk wat kuah pechal tu ek..? heehehh.. tp kn Kak Ja, sorry ek gmbr tak der. Sbb dlm masa 2-3 hari nih kemudian nih xde nk mkn pechal sbb baru je mkn pechal beberapa hari yg lalu. Kang nk amik gmbr time wat pechal tuh takut lmbt sgt. Kang banjir lak air liur org tuh meleleh tak hbs2. Hehehhe. Jgn mare yeee!
Sayur2an yg biasa digunakan: (walau bagaimanapun tertakluk kpd availability sayur2an itu)
1. Kacang pnjang yg dipotong pendek – lbh kurang 1cm2. Tauge
3. Timun yg dipotong mcm nk buah rojak
4. Soo hun (kalo ada)
5. Tauhu (kalo ada)
Note: sayur2 yg penting no 1-3, yg lain xder pon xpe la.. hentam je la ek akak. Hheheheh. Oh ye, leh gune kobis gak kalo salah 1 drpd no. 1-3 xder ek.
Cara-cara:
1. Reneh air dlm periuk. Apabila mendidih baru masukkn sayur kacang pnjg yg tlh dipotong dan tauge skali. Timun tak perlu sbb boleh aje mkn mcm tuh2. Rebus tak lama lbh kurang 2 minit angkat la. Pastuh toskan
3. Bancuh kuah pechal kt bekas kosong yg lain dgn air panas.lbh kurang 7 sudu pechal dicampurkan dgn 50ml air yg panas. (ikut la akak, cair atau tak tp jgn la terlalu cair sbb akan dicampurkan dgn sayur2 tersebut yg mengandungi timun dan tauge yg mengandungi air jugak)
4. Siap!
Note: sayur pechal boleh dihidangkn dgn mangasingkan kuah dan sayur atau pon dicampurkan kedua-duanye skali.
Selamat mencuba ek.. dan slmt berbuka pose. Hahahhahah..pose jgn xpose. Saya pon kene pose ni!
Sekian terima kasehh!
4 comments:
la... klu tak de kuah pechal tu camana nk wat. ingt kan erin tau wat kuah tu. huhuhuhuhu.
baru jer excited nk wat. tp pechal tak de la plak. waaa.....
danke shone,..nasib baik erin cakap..kalau tak akak ingatkan pecal tu utk sekali makan je...ge ge ge
uihh..akak itu utk bnyk kali mkn. saya 1 paket tuh lmbt bebenor nk hbs.
lg 1, 7 sudu tuh anggaran je. kalo nk letak lbh, boleh je..
ikut berapa org nk mkn
izan - ala izan, erin pon xreti wat kuah pechal tuh. sume dh get ready. mother import hari tuh. sory..
kalo nk rasa budu n pechal sile la dtg cni. hehhehe
Post a Comment