Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

MATAHARI MENYINAR

atau dlm bhs german adalah 'die Sonne scheint'..

Biasanya kalo hari sabtu dan ahad, adalah hari2 yg ditunggu2 oleh semua org. sbb time tuh la nk berpoyo2 kt luar sana. skrg nih dh tak berapa sejuk tapi still bwh 10 deg cel. apa pon, cuaca sgt cantik kalo dihiasi dgn matahari. mood nk kuar jln2 akan dtg dgn sdrinye.


time hari sabtu dan ahad la hari paling bnyk mkn dalam 1 minggu. sbb hari sabtu dh la slalu mkn kt luar (hari tukang masak bercuti), pastuh hari ahad masak sedap2 dan melantak pon bukan main sedap tolll!! maka, ada pro and cont weekend ni sbnrnye. apa pon, i love weekends!


hari sabtu mggu lepas, kami keluar bersama2. makan döner teller dan terus ke kedai buku Mayersche. kedai buku nih dh nak tutup sbb branch besar nye ada kt shopping complex berdekatan. so, semua buku dijual separuh harga. org kat sini kata 'alles muss raus' atau 'reduzieren.'


minggu sblmnye tuh dh serbu kedai buku ni, tapi kali ni kami dtg lagi sbb tgk buku masih bnyk walaupon org dtg berduyun2. so, apa lagi, since camimi dh tertido kekenyangan dlm stroller tu, kami pon amik kesempatan utk membeli mcm2 buku. target i kali ni nk beli buku latihan bahasa german. nk cari mmg susah beb sbb buku nyer dh bercampur aduk. kalo dpt mmg la bernasib baik. tapi nasib i tak berapa baik sbb tak dpt buku latihan spt yg diinginkan. dpt buku bentuk lain. apa pon, still ok sbb tak tersasar dari target utk mencari buku yg berkaitan dgn bahasa german.


buku2 bergambar camimi dlm bhs german mmg tak pernah dilupakan. dh berbakul2 buku camimi kt umah tuh kami belikan. bkn apa, sbnrnye buku camimi, buku i juga. maklumla, masih diperingkat belajar bhs. maka, buku kanak2 nih sgt la berbaloi sbb menceritakan cerita2 yg sng difahami disamping mengenal brg2 yg ada di dunia ini. bukan buku bhs german saja, ada jugak 2-3 buku dlm dwi bahasa iaitu bhs inggeris dan german.


note: jgn pelik tgk buku2 ni ada yg punya gmbr babi. biasala kt sini diorg kan anggap babi umpama pet yg sgguh comel. huhu..takpela, biar camimi kenal babi tuh rupe cmno la ek?

masa jumpa buku camimi dlm bhs inggeris terus je amik nk beli sbb susah beb nk jumpa dlm bhs inggeris. asyik bhs german je, boring jugak sbnrnye. huhuuh.. (mcm mana nk pandai bhs german kalo boring ngadap bhsnye). mmg betol.. i rasa makin lama english i akan lingkup kalo dok lelama kt sini sbb tak guna sgt pon english tu. g kelas ckp german, g kedai ckp german, malah g mana2 pon sbnrnye KENE berckp german. nk dgr org sini ckp english? kem salam beratus tahun la gamaknye. tapi g umah kak ja kite ckp bhs melayu udah la ek..? hahha..wajib! melampau la nk ckp german gak kan. kang aleh2 bhs melayu plak tertelan dek zaman. owh..tidak!


pas memborong kt kedai buku tuh, kami terus menyusuri laluan utk pulang ke umah. lgpon, kt 2-2 tgn dh berat dgn brgan yg dibeli. kang silap2 tertanggal skru2 tgn kami ni ha.. nk wat cmner la plak kan!


time2 nk blk tuh la kami terpandangkan kiri dan kanan, bnyk tol kedai aiskrim dh memulakan operasinye. sbb skrg dh tak berapa sejuk, maka kedai aiskrim kalo dh bukak akan ada org serbu punye. utk pengetahuan u all, kedai2 aiskrim ni time winter dulu telah di-convert menjadi kedai2 menjual coklat atau kedai2 menjual alas2 meja, beg2 dan lain2. asalkan bkn kedai aiskrim yg org takkan beli nyer aiskrim time gigil2 kesejukan. gilo apo!!


oleh kerana kami ni dh lama giler tak mkn aiskrim (caya atau tidak, last mkn aiskrim kt cafe luar ni adalah time i tgh pregnant), maka ini lah masanye utk kami melantak aiskrim pulak sblm kami melangkah pulang ke msia. huhuh..tentu rindu giler mengingati episod2 mkn aiskrim kt sini.


yg seronoknye, mkn aiskrim kt sini, aiskrim nye sgt la menggoda! bkn saja ada aiskrim calon tapi aiskrim dlm mangkuk besar pon ada. mcm kt msia la ye kwn2. msia pon ada apa.. cuma kt msia tuh terasa mahal sbb duitnya nk beli aiskrim yg gedebom tuh smpai belas2 ringgit. malah puluhan ringgit pon ada maaa..! kt sini kurang terasa mahal sbb duit euro kan tinggi nilainye. so, aiskrim yg kami mkn ni cuma 5 euro je secawan. sila jgn convert kerana apa saja yg anda beli di sini sekiranya diconvert ke dlm RM tentula mahal jadinya. kesimpulannya, mkn aiskrim kt sini terasa mampu dan berbaloi kerana nilai matawangnya tak nmpk mahal berbanding msia.


tapi, kalo kt msia nk mkn aiskrim pegi mcd aje sudeyyy.... takpon beli aiskrim walls. em..mmg sedap dan berbaloi! tol tak kwn2.. tapi kalo pegi baskin robbins atau häagen-dazs terasa mahalnye!! oh..tidak! (sbnrnye dah terfikir nnt blk msia takut terkezut tgk brg2 semua harga dh naik)


okla, sblm i tutup cerita tntg hari sabtu kami di luar sana, jom kite layan gambar2 time kami makan aisrim. atau org sini kata 'Das Abendessen'. (Makan/minum petang). hahha..minum petang ke. tuh..?!






6 comments:

Izan said...

huh... aiskrim dia lg dasyat.. siap ada kacang2 ngan coklat. mmmm... aritu nk mkn aiskrim tp mirko tak kasi. dia kata asyik makan asikrim je. kang bulat muka tu. huhuhuhuhuhu

p/s: tu la kat sini puj derang sume ckp bahasa italy. mana ada org ckp english. english izan pun da terlungkup da...

~ujicham~ said...

wah, meriah nye aiskrim u all...
erin, nk kirim fridge magnetic bole tak?

aFkaR'z said...

fuuh selera nya nengok aiskrim tuuu

http://sweetdarling79.com/

rillys said...

aduhai comel sungguh camimi ni! bilalah dpt jmpa life...

Saleza said...

Ich liebe Fruhling!!!

Erin Rashid said...

izan - takpe izan.. awk mana leh gemok nye. confirm 100%!

uji - boleh la sgt uji. nnt kite private msg k..

afkarz - msia pon tak kurang hebat jugak sbnrnye akak. heheh..

lily - takyah tggu camimi lily.. self made la okkk.. tggu keluaran terbaru rilly's family..

kak ja - amboi! tak sbr nmpknye ek..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...