Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

WHAT A BUSY DAY

Hari ni mmg jadual full la. Dari pagi smpai ke ptg. seb baik tak smpai mlm. kalo tak dh nk kene tuntut 'over time' daaa... Lepas habis kelas bahasa german kol 10.30 am, terus pecut beli roti dan minuman panas utk suami dan i. kami breakfast ala2 koboi je kat bench yg terletak kt city tu b4 kami masuk ke klinik berhampiran.

2 cawan koko panas minum time dingin mcm ni.. mmg kene betol!

nama roti ni adalah 'schoko brötchen' atau roti coklat


camimi tido la pulak. tak sempat muahh dia pas blk dari kelas german pagi tadi. sbnrnye hari ni camimi ada termin dgn Augenarzt (doktor pakar mata). tuh yg i berjanji utk jumpa suami dan camimi kt city je pas hbs kelas bhs. aleh2 tgk camimi tdo daa... sian dia. ngantuk sbb bgn pon awal.


entrance klinik


pas breakfast terus masuk klinik Augenarzt. termin kami adalah pukul 11.15am. yg tak bestnya, kami dtg awal sbb bajet leh jmpa doktor awal. aleh2 kami kene tggu half an hour sbb mmg ramai giler yg nk jmpa doktor time tu. dan mmg hari ni adalah hari utk mana2 kanak2 yg hadapi masalah mata.


tapi bile dh setengah jam tggu, dgn layan camimi yg suka melilau kuar masuk bilik doktor, kami masih belom dibenarkan masuk utk berjumpa dgn doktor. pesakit kanak2 lain pon dh silih berganti. hari ni mmg hari sibuk sedunia la kot. klinik dh mcm pasar, riuh penuh dgn kanak2.

camimi nk main sama. sian dia dok pandang je budak laki tuh main

oh ok..dh start main sama2..

the boy names Jan (sebut sbg Yan). actually camimi kene buli dgn Jan ni. sbb tuh i berat hati nk hantar camimi ke kindergarten. coz camimi masih lagi seketul tauhu basah yg sgt lembut...

aleh2 kol 12.05 pm baru kami dilayan. fuihhhhh!! mula2 kami masuk ke dlm bilik pertama. Doktor Walma (perempuan), buat interview skit tntg latar belakang kami. nk selidik tntg kejadian mata camimi yg boleh jadi juling skit tu. adakah sbb keturunan, kelahiran atau sbgnya.


kemudian, buat ujikaji tntg mata camimi. tutup sebelah kanan, kiri celik. kemudian uji tntg rabun dekat, jauh atau tidak. begitu juga pd mata sblh lagi. diuji jugak tntg kebolehan menggapai objek dgn hanya tutup sblh mata. dan menguji kebolehan mata kirinye bergerak ke kiri dgn lbh aktif.


kesimpulan yg doktor Walma berikan adalah, camimi hadapi sedikit juling yg tidak serius yg mana dia tidak rabun dan mampu menggapai objek di hadapannya walaupon hanya menutup sebelah mata sahaja.


kemudian, doktor Walma soh kami buat latihan pd mata camimi setiap hari 3 jam sehari dgn menutup mata kanannya shj dgn plaster utk mengaktifkan mata kirinya. plaster tersebut akan kami dapati dari farmasi yg berdekatan.


kemudian, kami diminta masuk ke bilik kedua iaitu untuk doktor Walma buat ukuran pd mata camimi sekiranya camimi perlu memakai cermin mata. atau kt sini org panggil 'die Brille.' tapi doktor Walma kata, tak pasti lagi tntg pemakaian brille ni, kerana ada lagi seorg doktor akan cek mata camimi.


dah hbs tuh, kami ke bilik ketiga plak. kali ni adalah seorg doktor lelaki tua. nama dia doktor Wiemer (empunya klinik ini). sgt friendly sbb dia main2 dulu dgn camimi b4 dia teruskan dgn mata camimi.

peralatan rawatan mata dlm bilik ke-3

sempat snap gmbr bilik doktor Wiemar

pas dia cek itu dan ini dan buat ujikaji lagi, dia la yg confirmkan camimi tak perlu pakei brille. dan dia akan soh kami dtg lagi bln jun nnt. sbb rutin yg doktor Walma soh buat tuh, memakan masa selama 3 bln. so, no termin at this short time.


tapi kami kata kami tak dpt nk buat next termin sbb kami dh smpai msia pon masa tu. so, then dia soh teruskan rawatan buat kt msia je.


maka, hbs citer tntg Augenarzt camimi. yg kami suka kt sini adalah, semua doktor2nya adalah friendly atau kt sini panggil 'freundlich'. tapi org yg dok kt counter tuh semacam pelik je skit. tak reti nk friendly ke haper!

si receptionist yg berambut putih itu yg kureng friendly


then yg ke-2 tak suke adalah kene tggu lama giler walhal termin kol 11.15am. this case sgt jarang2 berlaku unless kalo kite mmg dtg lewat dan dia akan serve kite lewat sbb dia dh serve org lain dulu yg dtg on time!

ok, jom layan interior klinik ni. cek it out!

suke sbb sgt bersih dan elegent!

waiting kt dlm bilik menunggu yg penuh dgn kanak2 sbnrnye

dari dlm bilik menunggu

hiasan ceiling bilik menunggu. terasa kt dlm klinik kanak2 pulak

yg bersepah dpn tmpt gantung jacket tuh adalah brg2 kami. sbb dh penuh tatau nk cmpk mana ntah, maka bersidai je la atas karpet.

4 comments:

Izan said...

ein, nak antar camimi kat kindergarden mana? bukan ke erin da nak balik???

rillys said...

so how's the result pasal mata camimi? harap ada kemajuan...

Me, Mrs Taj said...

bestnya dpt minum hot choc + choc bread time sejuk...

so hows camimi skang?

Erin Rashid said...

izan - mana der hantar pon. bapak nye jaga time erin g kelas..

lily - insyaAllah..doa2kan le ek. dlm masa 3 bln ni. semoga pulih cpt!

ladybird - tatau nk panggil apa. camimi dlm proses treatment kt umah dgn we all.. so semoga dia ok cpt..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...