Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

ROSENMONTAG

Hari isnin lepas (23 Feb 09) ialah hari Rosenmontag. Rosenmontag nih hari perayaan pakaian beragam yg disambut secara besar2an setiap tahun di setiap bandar2 besar seluruh German. Rasanya perayaan ni jauh lbh meriah drpd Hari Natal diorg. Kalo u all nk tau, Hari Natal hari tuh sgt la sunyi dan sepi. bunyi cengkerik pon leh dgr siang2. hahah.. memandai je i tokoh tambah ye kwn2. sbnrnye jadi sunyi sepi tuh sbb masing2 blk kg, blk ceruk2 kg utk smbut dgn family. sbb tuh kwsan bandar jadi lengang.


Tapi Rosenmontag sgt la sesak! ianye disambut oleh setiap lapisan masyarakat. kanak2 especially sgt la teruja menunggu kedatangan Rosenmontag. sbb diorg lbh excited utk pakei pakaian beragam. sbnrnye org dewasa pon tak ketinggalan. dh jadi trend mereka, sesiapa yg nk pakei pakaian beragam, maka ini lah hari yg sesuai utk mereka memperagakan pakaian beragam masing2. actually, 2-3 hari sbln Rosenmontag pon kite akan memperlihat ada je org yg dh memperagakan pakaian beragam masing2 smbil berjln2 di town. ada yg pelik, lucah, lucu dan menyeramkan! betol.. semua bebas nk memperagakan pakaian masing2. takkan ada yg akan dikejar dgn polis atau majlis bandaraya sbb memperagakan pakaian beragam walaupon agak kelucahan. (kecuali naked ye kwn2 kerana ianya tiada pakaian beragam lgsg utk diperagakan).


okla, takyah citer bnyk2. mari kite layan gmbr2 yg i amik sempena Rosenmontag ini..









Hari isnin tuh sbnrnye hujan dari pagi renyai je tak berenti2. i fikir, kalo tak berenti ujan ni, alamat tak dpt la join tgk Rosenmontag. Aleh2 masa siap2 nk keluar umah, ujan berenti. tapi bile dh berada kt luar pulak, ujan renyai semula. apa nk buat, alang2 dh terlanjur, menuju ke Rosenmontag la jadinye. tapi syukur alhamdulillah, Rosenmontag start je ujan pon berenti.

Awal2 start tu camimi masih lom tidur. oleh kerana sblm ke Rosenmotag kami dh g mengisi perut, maka camimi pon tidur dlm kekenyangan.


Habis Rosenmontag, jumpa kak ja dgn family menonong blk. then kak ja ajak ke umah minum2 kopi. dah minum kopi ajak pulak mkn malam. huhuhuh... rezeki jgn ditolak. apa lagi, bersilat bersama2 kak ja kt dapur.


b4 that smpt snap beberapa gmbr camimi yg pakei accessories deja sempena Rosenmontag, iaitu accessories a fairy-look-alike. maka, pakaikan la camimi kejap dgn sayapnye la, dgn bulu2 lilit leher la, dgn cekak berambu la.. ha.. amik camimi. mummy buat testing2 je. dh la dia masih mamai dek baru bgn tdo. maka berserah je la camimi di buat oleh mummy dan daddy dia.


dh siap bergmbr semua, i dok terpikir, napa la i tak terbeli lgsg costume utk camimi? utk buat kenang-kenangan bile dh blk msia nnt. huhuhuh.. mcm nk g cari la pasnih. harap2 ada lagi org tuh jual. em....

7 comments:

~ujicham~ said...

perayaan ni sempena apa ek?

MiD said...

camimi ke tu dgn bulu pink tu.. nmpk mcm dah besar

hehe sian mata mcm takleh buka jer ngantuk sgt gamaknye

rillys said...

wah! cutenya fairy-angel u ni..tp nape tutup mata..hehe..tgh feeling kot tu..anyway seronoknya tgk the celebration!

Izan said...

ha, sama la. kat sini pun derang smbut perayaan ni. ramai kanak2 berpakaian bergam sana sini. ada yg jd snow white la, batman la dan macam2 lagi.

p/s: makin kiut la camimi. kejap je dia da besar la kan???

aFkaR'z said...

hai salam kenal! do reply me, then kita leh tukar2 link

http://sweetdarling79.com

boadicea3011 said...

Ryn, I'm back! [mengembek mcm kambing]

waah, party sakan kamu la kat sana! besht nyer...

niway, Ryn pernah makan baumkuchen tak? akak mkn bila gi tokyo tempohari. sedap kan?

Erin Rashid said...

uji - tak reti nk explain. try kt link yg erin bg ni http://en.wikipedia.org/wiki/Rosenmontag

kak mid - em.. dh anak dara dh! hahaha.. mmg dia baru bgn tdo so masih mamai tu la best sarung benda2 alah tuh smua

lily - feeling jadi princess

izan - dh baca psl carnival ni kt blog izan. good for u sbb menyempat pakei wig lagi! apsal la erin tak teringat lgsg nk pakei apa2

afkarz - salam perkenalan jugaaa. jengukla selalu yee?

kak norraya - baumkuchen tu sejenis kek kan? tapi kek apa tuh ek? confirm tak pernah mkn! sedap ke and cerita la skit pasal baumkuchen tuh kt blog akak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...