Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

RENEW VISA

Selepas hbs urusan kt Augenarzt tuh, terus je kami ke Rathaus (iaitu spt jabatan imegresen la gitu) sbb kami ada termin utk memanjangkan tempoh visa kami di sini.


this is a very major business and very important to people mcm kami ni. kalo visa dh dkt2 nk tamat tu terasa risau je kt dlm hati ni. ye lah kene pk mcm2. nk kene set termin utk pemanjangan visa, nk kene bg surat dan lain2 dokumen sokongan yg mengatakan kami masih ditaja hidup di sini. ataupon kalo kami tak ditaja, diaorg nk tgk bank statement yg menunjukkan duit kami cukup utk hidup di sini dlm tempoh yg kami sdri kehendaki. (kire nye duit kene bnyk la kalo nk hidup lama kt sini lagi).


syukur sgt2, mmg kami di sini ditaja. so, yg penting surat dari uitm. bank statement tak perlu bg. so, tak kesah la duit bnyk ke atau ciput je dlm bank tu. diorg tak nk tgk pon. yg pasti, pihak Rathaus tahu yg kami akan terima duit dr uitm sehingga tamatnye pengajian suami i nnt.


oh ye kwn2. ukt mendapatkan visa di sini sgt la ketat peraturannya. bg diorg duit segala2nya. sbb diorg tamau la kite merempat atau ditimpa masalah kredit bile hidup kt sini. atau money culture shock! (org yg tak reti gune kad kredit, hutang keliling pinggang tuh pon boleh dipanggil money culture shock!)


ok, jom tgk environment kt Rathaus.

mmg tak ramai pon yg menunggu. yg kelompok org sana tu tgh tggu kt pintu lain


tapi kami tgh tggu kt pintu no.20. kol 2 termin, tapi kami dtg awal, terus je dpt masuk walaupon lagi 5 minit nk kol 2. sng nye kalo cmtuh kan!

yg lain2 pintu? tadak org lain yg menunggu. sgt la lengang..

oleh kerana masa menunggu daddy dia berurusan kt dlm bilik tu dan camimi plak menyanyi2 riang smbil jerit2.. apa lagi, jom naik kuda la..

tadi sumbat dgn pacifier. la ni, cabut la sbb dh tak terjerit2 nyanyi. suke plak dia naik kuda ni. kuda ku lari gagah beraniiiiiiii...!!

hbs daddy dia berurusan selama 20 minit kt dlm sana tuh, terus je kami beransur pulang. sbb ada lg urusan yg perlu diuruskan..

dan inilah visa (atau sini panggil visum) yg telah siap dilanjutkan..

3 comments:

Izan said...

sambung stay lg ke kat sana..? bukan kata da nak balik ke??? huhuhuh. jgn nangis nangis lak izan tanya soklan bila nk balik ni. =)

rillys said...

harap2 ni yg last punya renew..huhu..cpt laa balik sini!

Erin Rashid said...

izan - visa tamat akhir mac ni. saja smbung smpai akhir julai. sbb cadang blk mei nnt! idok le nangis izan. cume erin akan nangis kalo tak jadi blk.. uwaaaaaaaa!!

lily - hopefully lily. tak sbr nk blk sbnrnye. sbb nk qadak mkn mcm2
hahahhahahaha..!! teruk kn?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...