Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

EIN TERMIN MIT KINDERARZT

Smlm camimi ada termin (appointment) dgn Kinderarzt (doctor kanak2) sempena dia telah mencapai umur 1 thn. Biasala, itu rutin kanak2 utk berjumpa dgn doctor dari slps lahir smpaila umur budak tersebut masuk 12 thn. Pastuh, kalo dia nk jumpa doctor lg, bkn lagi Kinderarzt. Dia kene jumpa doctor utk org dewasa plak.


Oh ye, di sini ada mcm2 klinik yg mengikut specializations mereka. Lain klinik, lain perkhidmatan yg diberikan. Spt Kinderarzt cuma merawat sakit2 biasa kanak2. Kalo kanak2 tersebut ada masalah mata, maka akan dirujuk kpd doctor pakar sakit mata. Kalo kanak2 tersebut ada masalah tulang blkg, maka akan dirujuk kpd pakar sakit tulang. Unlike msia, kalo kite g klinik, situ la sakit demam, situ la jugak sakit mata, situ la juga masalah kulit. Unless kalo dh teruk sgt baru rujuk kpd specialist. Tp, rasanye lbh sng kn sbb kite tak perlu nk travel 2-3 tmpt utk jumpa doctor tuh kn..?


Ok, back to camimi. Kali terakhir jumpa Kinderarzt adalah 6 bln lepas. Ianye adalah rutin bg pemeriksaan bayi yg baru lepas lahir demi mengawal pembesaran kanak2 tersebut di samping utk berkongsi masalah yg dihadapi oleh parents dgn doctor. Kt msia pon ada mcm nih kan..? Selain drpd itu, camimi jugak dikenakan Impfung (injections) bg mengelakkan daripada penyakit2 spt Tetanus, Diphtheria, Pathology, Poliomyelitis, Hemophilus, Hepatitis B, Parotitis, Chicken Pox dan Pneumokokken. (kalo anda nk tau apa kebenda tu sume, sila la rujuk kamus).


Selama camimi di sini, sudah 4x dia dikenekan Impfung. Tapi, baru kali ini dia kene geget dgn jarum tuh dia tak nangis. Cuma jerit sekejap masa jarum tuh menusuk masuk ke bahu kiri dia. pastuh i cpt2 nanyi lagu ‘twinkle twinkle little star’. Terus dia gelak2. Hehhehe..


Sblm kene Impfung tu, doctor buat pemeriksaan kesihatan. Amik ukuran tinggi, berat, cek dlm telinga, cek kulit, cek deria penglihatan dan cek deria pendengaran.


Pastuh we all bg tau la camimi suka buat juling. Dan kami sgt risau sbb mata dia mcm dh juling skit. Tp bile doctor cek, syukur sume tak de masalah. Doctor ada buat test mata nk tgk juling ke tak. Tp doctor kata ada juga bebudak suka buat cmtuh sbb nk discover something new dlm life. Dan kes ini mmg biasa tp tidak membawa kpd penyakit juling. Kalau pon camimi juling, kes ini ada penyelesaiannya. Dan ia nye tidak la seserius mana. Eceh... pandaila pula i mengtranslatekan ckp dia. huhuhuuh..


Ok, hbs siap sume pemeriksaan kesihatan, doctor bg nama ubat (tablet) utk diambil kt Apotheke (farmasi). Ala, ubat rutin gak utk pertumbuhan gigi dan tulang. Sume tak perlu bayar sbb kt sini perubatan utk kanak2 adalah percuma sehingga umur dia mencapai 12 thn. Tp asalkan ada kad insurans so entitle la... jimat..jimat. nk beranak ramai2 kt sini pon xpe. Tp i tak larat la skrg. Pengsan kalo ada 10 camimi. Huhuhuhu..!

ini sume dlm satu bilik kecil khas utk buat rawatan


penimbang berat style lama. ada je penimbang jenis digital tp kt bilik rawatan lain. so, berat camimi adalah 9.5 kg je..


ada gak gmbr2 lain tuk entertain bebudak la katakan..


ukur ketinggian. ha.. dulu camimi kene ukur secara memanjang sbb xleh berdiri lg. tp skrg camimi kene berdiri kt situ utk ukur. tinggi camimi baru 76cm.


ha..masa nih ukuran dan berat dh diamik oleh asst.doktor. skrg tggal tggu dr. maria philips plak utk buat lain2 pemeriksaan.

and u know wat..camimi takut giler dgn patung pompuan ni. dulu kecik2 takde pon takut. skrg dia dh tau skit2, smpai nangis giler2 sbb tgk patung nih. so, i kene la remove a side for a while spy dia tak takut nk baring atas platform tu..

ha..dh seronok2 main tuh tentulah time dh hbs jumpa doktor. kali terakhir dtg dulu, tgk je bebudak lain main kete merah tu. skrg camimi plak nk naik..yeeehhaaaaa...!!

amboi..teruja plak dia main. sorry mummy takleh nk beli lg. not now. kang mana plak nk bawa kete tuh main. tggu blk msia la ek kite bedal umah nenda dari dpn smpai blkg umah..


tempat menunggu berlatar belakangkan hasil nukilan kanak2 ribena..


tempat hiburan kanak2

and lastly, doktor maria bagi oley2 bwk blk soh mummy bacakn. tp, mummy kene la baca dulu utk diri sdri spy pahamkn utk dibacakn pada camimi.. (actually buku kanak2 mcm nih sgt sesuai utk org2 dewasa mcm kite nih yg nk bljr bhs german. so takleh nk segan la bile dikhalayak ramai kite baca buku kanak2 mcm nih. hehehehe)

2 comments:

naJwa naWai said...

mak aih...


kagumnye ~ uhuhuhu
sonok gak de xperince kat tmpt org kan.

nnt adik schamimi duk mesia plak la.. bole compare cne ngehehehe

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

naj - tuh la, mgkin nk dptkan 'adik' camimi kt msia kot..hehehe... tgguuuu!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...