Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

SCHIELEN

Schielen dlm bhs german, but in English is cross-eyes. dan dlm bhs melayu ialah juling.

Sure ada yg nk tau perkembangan mata camimi tuh kan..? well.. skrg baru masuk 2 minggu lbh. takdela ketara sangat perubahan mata kirinye tu. lagi pon doktor soh teruskan treatment ini selama 3 bulan. then continue buat treatment dgn doktor kt msia. So, sbnrnya rawatan mata ni memakan masa, bkn la sekelip mata.


masa jumpa doktor W.Wiemar dulu, dia bg prescription utk amik 2 boxes berkenaan rawatan camimi tuh kt Apotheke (farmasi). so, kalo u all nk tau ada apa dlm boxes tuh, jom kite tgk gmbr ni:

ini adalah plaster mata yg ada pelbagai corak khas utk budak pompuan (utk budak laki lain plak corak2nye). setiap kotak ada 50 keping. so kalo 2 kotak ada 100 keping. so, memadailah untuk treatmentnya selama 3 bln. dan setiap hari perlu tutup mata nya selama 3 jam. bergilir2 dgn mata kanan nya utk hari2 berikutnya.



so far, camimi memahami yg dia perlu buat treatment pada matanya. time awal2 kami lekatkan ortopad tu mmg dia rimas dan tak suka. tapi bile ortopad tuh dh melekat kt mata dia, dia relax je mcm mak dia (hahahha..). takde nk tanggal2kan atau nangis2 tak suka. cuma kami tak leh la nk cuba2 usik atau adjust ortopad yg dh bertampal kt mata dia. alamat nnt dia ngamuk!


oleh kerana ortopad tuh mempunyai gam tampalan yg kurang melekat sgt (dikhuatiri melekat kuat) that's y kami lekatkan pulak tape putih kt bhgn atas ortopad tuh. spy time camimi lasak2 tak plak tertanggal.

oleh itu anak mummy cayang.. lekas sembuh ok.. gute besserung!

7 comments:

nurhareza said...

ryn.. ada dr bgtau nape mata shamimie camtu x? member aku ada bw anak dia wat treatment sbb ada prob gak sikit tang mata tu.. tp bkn cam schamimie rs nyer.. ank dia kn lazy eyes..

SueGinola said...

MOga Schamimi cepat sembuh ye...

Me, Mrs Taj said...

camimi dh besar so dia pun dh lali ngn benda tu kn...anywy, get well soon camimi...

rillys said...

hehe...mcm2 kan sekarang ni, anyway semoga cepat2 menjadi yer guna teknik ni

Izan said...

kali ni mummy dia tak pakai ortopad tu ke??? semoga cepat sembuh camimi yer. jgn nakal2...

Izan said...

td pi farmasi nmpak ortopad ni teringat plak kat camimi. =)

Erin Rashid said...

beja - doktor kata mata kiri dia 'malas' atau pon kurang aktif. tuh reasonnye.. tp syukur sbb kecik2 lagi dia tak perlu gune spec sbb dia tak rabun.

kak sue - tq kak sue..

ladybird - dia dh memahami yg dia perlu jadi pirates utk 3 bln ni.. heheheh

lily - tuh la..last2 doktor pon soh kami buat treatment sdri dgn menutup sblh mata dia bergilir2. mcm pirates daaa...

izan - kalo mummy n daddy dia pakei skali hbs tak cukup ortopad tu nnt. wah.. nmpknye cross-eyes ni mcm dh jadi perkara normal je ek. sume tmpt ada jual ortopad tu plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...