Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

BILA HUSBAND I KATA...

Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." mesti i terkenangkan memula kami smpai kt sini dlu. segalanya begitu kekok dan serba tidak tahu..


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." mesti i terbayangkan betapa rumit sebenarnya hidup di sini tanpa ilmu bahasa di dada. sana sini kami terpaksa bertutur dlm bhs tempatan dan hanya segelintir shja mau berbahasa inggeris...


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." tentu sekali i teringatkan detik2 camimi dilahirkan. walaupon penghuni di hospital itu serba peramah, tetapi masih tetap tidak sempurna tanpa kedua2 ibu bapa dan saudara mara yg dtg menjenguk 'org baru' dlm hidup kami..


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." tentu i memikirkan yg kami hidup di sini sbnrnye serba sederhana dan penuh berdikari. kerana kami tiada kereta, tiada rumah yg besar dan tiada duit yg bnyk utk hidup serba kemewahan di negara org dan tidak dpt menjelajah ke pelusuk negara2 eropah...


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." selalu mengingatkan i bhw suami i seorg yg berpegang pada janji utk belajar bersungguh2 atas wang biasiswa yg diberikan kpdnya dan dia berjaya mencapai apa yg dia inginkan..


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." mesti i terkenangkan yg kami pernah ditipu dan pernah juga dipandang sinis oleh segelintir pihak di sini hanya kerana kami adalah warga asing dan beragama islam...


Bila husband i kata, "sayang, lagi sebulan je lagi kite nk blk.." i terkenangkan org2 sini yg peramah, baik hati dan sukakan budak2. mereka sgt concern pada apa yg ank kite pakai dan alami. mereka suke menegur dan mempamerkan senyuman pada warga asing spt kami. itula salah satu adap kesopanan yg akan i ikut smpai bila2...


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." mesti i fikirkan yg i akan merindui suasana di sini nnt. suasana 4 musim di sini, suasana jalan2 di bandar yg penuh dgn org duduk bersantai mencari matahari sambil menikmati aiskrim dan minuman panas..


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." betapa i terasa yg kami telah berjaya hidup selama 2 tahun di negara org dan berjaya berdikari dgn tulang 4 kerat kami sdri...


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." sbnrnya i dh terasa hiba dan sedih kerana i terpaksa tinggalkan tmpt tumpah darahnya camimi dan ntah bile la kami akan kembali lagi ke sini...


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." sudah tentu i akan kenang orang2 msia di sini dan warga tempatan yg baik budi pekertinya dan sudah tentu tidak terbalas jasa2 mereka pd kami...


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." sudah tentu terbayang2 keluarga terdekat yg akan menyambut kepulangan kami nnt di msia. sudah tentu berpelukan dan bercucuran air mata kerana 2 tahun kami tiada di sana..


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." i memikirkan tak sanggup utk menghadapi saat2 perpisahan dgn org2 melayu di sini. malu utk mempamerkan air mata nnt...


Bila husband i kata, "sayang, tak smpai sebulan je lagi kite nk blk.." sudah tentu i akan kenang segala pahit manis 2 tahun kami membina hidup di sini dan sudah tentu pelbagai pengalaman yg kami tempuhi selama berada di sini...


Semoga kami dapat kembali ke sini lagi di kemudian hari. Mungkin bukan ber3, ber4 barangkali..? siapa tau..?!

6 comments:

~ujicham~ said...

emosi nya aku baca entry ko pagi2 ni.....

rillys said...

erin, that was really touching...sayu hati i baca...apepun setiap permulaan ada penamatnya, rite ;) so be strong and kalau ada rezeki u're most welcome untuk pergi sana balik...

Izan said...

sedih la plak izan baca entry ni...
tak pe la erin, nnt bila2 leh dtg lg kan. dtg sebagai tourist plak... bwk camimi bila besar nnt. tunjuk kat dia tempat tumpah darahnya. =)

Erin Rashid said...

uji - aku turut beremosi. huhuhu..

lily - tq bakar semangat!

izan - mudah2an..

aRa said...

Ok...i have to admit...entri ini berjaya buat air mata i bertakung...serious...simple but meaningful entry it was...menusuk gitu...mmg susah hidup di perantauan...tapi kehidupan susah itew lah yg akan mematangkan kita...

Erin Rashid said...

ara - bkn nk menagih simpati dan bkn nak membanggakan diri. hidup di sini hnya org yg ada semangat kuat dan jati diri je diperlukan. sbb..? kene bljr bhs diorg kerana diorg tamau berckp english. bkn sng bljr ckp diorg..huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...