Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

MASAK2 KT DAPUR

Walaupon terasa hari ini bakal menjadi hari yg plg sibuk dlm sejarah, (sbb sok dh raya) tp sempat jugak i dptkan 'rambut raya'. hehehehhe. bkn pakei rambut palsu, tp dh tak tahan. nk g jugak gunting rambut. lgpon hari ini nk bersilat lama2 kt dapur, tuh yg nk rasa selesa dgn berambut pendek ala2 stylo gitu. hehehehe..!!


dari pagi smpai ke la ni ha.. tak reti nk dok diam lg. pagi tadi g beli brg dapur sbb nk buat potluck. dlm kol 15.30 uhr baru smpai umah. terus je prong prang prong prang kt dapur. start dgn buat kuah kacang, then daging jintan manis (menu favourite), rendang ayam, rebus nasi impit segera dan lemang segera. aduhhhh.. mmg sengal tol pinggang nih sbb tak dok2 dari blk beli brg. tuh haaaa... kalo kt msia mgkin tak sesusah mcm nih. sbb my mother ada, so at least beban tuh sama dipikul.

gune nasi impit nona simple mimple je.. jap je dh masak. tp pastuh jemur jap kt tingkap kasi sejuk (sbb skrg dh makin sejuk)


ini lemang betol2, i nyer lemang segera je. so, ini gmbr cth je...


dan juga kuah kcg..

biasanye kalo beraya kt msia, esok nak raya, hari ini dh berbuka dgn menu hari raya. sbb siang harinye dh start masak ketupat la bagai, tuh yg nk sng terus je berbuka dgn menu hari raya. so, i kt sini pon sama. esok nak raya, hari ini dh start bertungkus lumus masak seorg2 kt dapur dan terus je berbuka dgn menu2 tersebut.

camimi? hari ini daddy camimi jadi babysitter. tlg tidokan bagai si budak kecik tu. cuma i berselang selikan memasak dgn bagi dia mkn brei dan salinkan baju tdo. And unbeliveable, hari ini camimi dh dpt 'kaki'. dh boleh jalan bkn saja 2-3 tapak, malah lbh. cume kalakar, dia berjln senget ke tepi. mcm ketam daaaa... kami suami isteri terbahak2 ketawa...!!

pas berbuka dan solat, terus je sambung bersilat kt dapur lg. kalo ini nk buat cheese kek (actually en. zamri katanya teringin nk mkn cheese kek..). smbil tuh rebus lg lemang2 yg nk dibwk utk potluck esok. almaklumla, periuk nasik yg besar cume ada 1 je utk kerja2 merebus dan dapur plak ada 2 je utk kerja2 memasak. tuh yg take time smpai skrg memasak tak siap2 lg. rendang ayam yg i buat td pon baru je siap dimasak. xsempat mkn time berbuka. simpan je la tuk esok.

esok, pas suami i solat hari raya kt masjid berdekatan cni, baru la berangkat ke umah kak ja utk buat sambutan aidilfitri. awal2 lg i dah larang parents i call kt cni on 1st day hari raya. tamau oooo... tak tahan! nnt nangis lg mcm thn lepas. i dh pesan, kalo nk call pon call la lama2 skit pas raya. heheheh..teruk ke i..? harap mereka faham sbb i tamau msg2 nangis ngadap muka msg2 dlm yahoo messenger nnt. huhuuhuhhhuh!!


okla..tggu ek next entry tntg sambutan aidilfitri kami kali ke2 di cni. gmbar menu2 potluck kami, jemputan2 yg dtg dan cheese kek i sempena raya nih. hheheheh.. ok, mau tdo da... cheese kek dh simpan dh fridge. esok baru nk hias. cau cin cauuuu!!

5 comments:

Izan said...

huh?? lemang segera pun ada ke? raya sakan no... izan tak buat pape pun bab mak ada kat sini. so dia la buat sume... next year tak tau la camana. huhuhuhuhuh

@LiYaNNuaR said...

salam kenal... selamat hari raya yek!

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

izan - sgt untung la anda sbb tak perlu bersusah payah utk raya nih. erin smpai sengal2 bdn lo.. tp thn dpn, bersedialah anda. get prepared resepi2 raya. mana tak tau tuh kene la tnya mak kn. mcm erin la.. esok nak raya, hari nih call tnya resepi. heheheheh

aliyannuar - salam kenal. selamat hari raya juga...

~ujicham~ said...

ei.. ketupat nona ada kat sana juga?

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

uji - ketupat nona tiada kt cni. sume brg import. hehehehe dr thn lepas dh import

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...