Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Sunday

REZEKI RAMADHAN


Sbnrnye semalam ada buka puasa kt Schemkesweg (kolej pelajar uni), tp sbb kak ja and family tak jadi nk dtg , so i pon malas lak nk g. Kang tak dak gang lak sbb kebanyakan yg dtg nih for sure pelajar2 indonesia. Bahkan yg menganjurkan pon pelajar2 indonesia. Kang sengsorang i menonong dgn camimi plak.

Sbbkn semalam hari sabtu, so ini ajela masa yg sesuai utk we all g shopping barang2 mentah yg dh hbs. Mcm biasa, tempat yg dituju adalah Baskentmarkt. Disebabkan we all g pon dh ptg2 dlm kol 3 lbh, bnyk brg2 dh habis. Tp, rezeki tuh ada je... kami ditawarkan anggur yg bnyk (lbh kurang dlm 4 kilo lbh kot.. ntah!) dgn harga hnya 2 euro je. Itu je lah dpt harga murah.. yg lain2 tuh harga mcm biasa. Biasanye cmtuh sbb esoknye hari ahad dan tak berniaga, so anggur kalo dibiarkn cmtuh je hbsla busuk.

Pas ke Baskentmarkt, kami terus ke supermarket berdekatan iaitu LIDL utk beli barang2 tambahan spt basmati, roti2, myk masak, susu dan buah2an lain. (bnyk tol buah.. sbb suami sgt suke mkn buah). Pas hbs kt LIDL, cadang nk beli plak ayam pinar yg sgt lembut dan lazat tuh sbg juadah berbuka puasa nnt. (ayam pinar kalo kt msia std mcm nandos atau Kenny rogers la..tp saiz ayam kt cni jauh lbh kecik dr yg kt msia). Yelah, cadangan nk ke Schemkesweg dh xmenjadi, mood nk masak pon dh xder.

Pas beli seekor ayam pinar, terus tggu bas nk ke umah kak ja plak sbb nk pass half buah anggur yg bnyk giler tuh pd kak ja. Nk harapkan kami ber2 mkn anggur2 yg bnyk tuh mau kembung perut ceret beret plak nnt. But, then bile smpai umah kak ja, kak ja ajak buke pose bersama plak. Ha..?? sbnrnye dlm otak dh set nk buka kt umah je dgn ayam pinar, sayur2 salad, kentang goreng (mcm menu mkn kt restoran la..), but since org dh ajak, kecik tapak tgn camimi tuh, i tadahkan plak tapak tgn i yg besar nih.. hehehhe..(haper da..)

So, dh tuan umah ajak berbuka puasa skali, kene la tlg2 apa yg patut kt dapur kn. Takkn nk tggu mknan terhidang plak atas meja since masa tuh pon baru kol 5 pm lbh. Tuan umah pon lom masak lg sbb still awal. So, menu kak ja hari ini adalah, ayam goreng kunyit, sayur kobis+carrot+bayam masak lemak, telur dadar dan ayam pinar yg dibeli tadi pon kami mkn sama2. Selain drpd itu, ada gak kuih2 Turki yg manis sbg pencuci mulut dan seedless buah kurma. Sorry sume xtvt dan menu hari ini no pix sbb camera tak bwk daaa...

So, pas berbuka sume, camimi pon dh meragam kepenatan, kami decided nk blk. Tak sempat nk tlg tuan umah kemaskan meja dan dapur. Tp, sempat plak kami nk pau budu sbg stock kami yg dh hbs nih. Hehehhe...

Oleh kerana bus nk ke umah kami dh terlepas, so, terpaksa la berjln kaki sbb kalo x kene tggu next bus yg akan dtg setengah jam lagi. (hari sabtu pas kol 7pm, bas semakin berkurang). Lgpon, berjln kaki lbh cpt drpd nk tggu bus yg lg setengah jam walaupon terpaksa berjln kaki lbh kurang dlm 20 min. Dh lah berjln kaki, bwk brg2 yg shopping kt LIDL dan Baskentmarkt tuh (berat oo... even pakei trolly brg), tambah lagi sejuk, pastuh pnjt plak umah smpai atas skali, mmg betol2 letih. Rasanye dh kenyang leh lapar blk la..! hahhaahah..!!

Pas settlekn pakai minum camimi, kami msg2 dh terdampar keletihan dgn camimi skali daaaaa... kol 1.30am terjaga dan terus je bersahur. (mmg kami sahur waktu cmnih instead of 4 am lbh). Sahur plak mkn roti2 dan minum air kakao (std mcm milo la..). dan seterusnya kami akan berpuasa selama 16 jam plak pada siang hari nye nanti. Itula yg nk dijadikan cerita pada hari ini.. sekian... jgn boring ek sbb sume gmbr xde daaa...

ILikebee.com





2 comments:

Izan said...

samala izan pun sahur dulu sebelum tdo bab tdo lmbat lebih kurang kul 2 or 3. saje tdo lmbt bab klu nk bgn sahur takut tak bgn.

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

uitt..lmbtnye tdo
erin slalu tdo awal dlm kol 11 lbh pastuh bgn sahur kol 130am..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...