Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Sunday

LAKSA IDAMAN SUAMIKU..



Hari ini dapat jemputan berbuka puasa kt Essen, rumah Kak Nadia, a PhD Student UDE. So, bertolak sama2 dgn kak ja and family seawal 5ptg lbh sbb nk jln2 kt City Essen dulu sblm terus ke destinasi. Tak sangka cuaca ptg tuh sgt la sejuk smpai 11 deg cel. Sblm kuar umah lupe nk tgk wheather forecast, tuh yg main sarung je jacket nipis. Aleh2 mengigil kesejukan.



Camimi pon i pakei kn jacket nipis. So, nk tak nak terpaksa singgah C&A sbb nk beli selimut utk cover camimi dlm stroller. Kesian plak dia nnt kesejukan. Tp seluar camimi i sarungkan smpai 3 helai; seluar pendek, legging dan jeans dia tuh la. Rasanye bhgn bwh camimi dh cukup tebal cuma bhgn bdn kene cover lbh takut2 demam plak budak tuh nnt.


adoyyyy.. camimi n daddy pakat tutup mata lak...


So, kami reramai masukla ke C&A carik brg apa2 yg patut sambil window2 shopping. Tgk sales utk musim sejuk dh start. Mcm2 fesyen ada smpai rambang mata jadiknye.


sbb ank i pompuan, belikn jugak yg pink2 nyer.. hehehheh


tgk, camimi dh ada selimut, dh xsejuk lg..!!


nih, dia bljr ckp 'buah'. so, u all jgn kata i xajar anak ckp bhs msia ok..!


hohohohooh.. nk kene isi myk kejap.. ee..e...xpuasa


Tak berapa lama tuh, dlm kol 7ptg lbh kami pon terus menuju ke umah kak nadia yg terletak di Gemakplatz. Smpai2 tuh, tuan umah tgh sibuk menyediakan juadah berbuka puasa. Mmg cadang nk dtg awal skit sbb nk tlg2 apa yg patut. (tlg masak je xder..ehehehehe).


sama2 tggu train. hai, en zamri? kite dh lewat bebenor ke?


deja dgn mama nye, dh dok nyendeng2 kt mama dia


Dlm kol 7.56p, kami pon berbuka beramai2 dgn bermenukan laksa johor yg sgt la sedap. Huhuhuhuh.. tercapailah hasrat suami i nk mkn laksa selama ini. (sbb tgk blog izan ada menu laksa tuh terus dia pon nk.. adoiiii!!). so, dh mkn laksa johor kt cni takyah la i buat laksa lagi ek cik abg. Selain drpd itu ada juga kuih bakar yg mmg dh lama giler kami tak mkn (sbb nk buat sdri tak reti, so pasnih kene bljr buat la..) dan buah tembikai sbg pencuci mulut. Tak lupe jugak teh mamak ala2 kak nadia yg sedap jugak tuh.. (dh lama gak tak pekene teh mamak kt sec7, tmpt lepak2 masa bercinta dulu...hehehehe). huhuuh..mmg sgt menyelerakan.


ha..inilah tuan umahnye, kak nadia.. comel je kn? kecik2 cili api nih..


menu utama - laksa johor


guna spagetti dan ada kuih bakar pla tuh!


kuah laksa johor yg sgt la sdp..!


meja mkn pnjg nyer..! cukup sume tetamu yg hadir..


Perut mmg sgt lah dh kenyang sbb tuan umah soh mkn lagi kasi sumbat la.. hehhehe.. xder la. Sdri mau ingtla ek kwn2 kalo berbuka puasa tuh. I nih pon xleh nk layan sgt mknan2 atas meja tuh sbb yg kt bwh meja tuh, si budak kecik tuh la sudah meragam la... mau tido la.. mau mkn la.. mau apa ntah pon i tatau la.


abg nazri, tuan umah gak (suami kak nadia, kanan skali)


anak tuan umah, nafiz. kt dlm umah pon ada gelongsor, takyah g spielplatz


Dh puas layan camimi yg buat perangai tuh, (smpai i pon naik hangin!) i pon try dodoikan dia. terusla tertido. Ngantuk rupenye anak mummy tuh. Cian jln lama2 smpai mlm ek..? dlm kol 10pm lbh kami pon pandai2 la kene mtk diri dr tuan umah sbb nk kene kejar train beramai2. hahhahahha... Kang terlepas plak kene la tggu next train in 15 minutes lg. Dh la kedinginan mlm yg amat sejuk tuh, pakei jaket nipis, mmg la sgt mengigil. Camimi plak dh slmt tdo dlm stroller dgn selimut yg tebal. Ambulance lalu sblh pon tak terjaga. Letih punyer pasal kn..! tp, kak nadia sempat tapaukan laksa johornye tuh pada kami sume sorg 1. Hehhehe.. leh wat berbuka puasa esoknye.


Smpai umah plak dkt2 kol 12am sbb RE (regional express) delayed. Slmt la camimi dh tak wat perangai lg dh even masa tuh dh sedar dari tdo. Then, smpai je umah, pas settlekan pakai minum camimi, terus dia tdo kt katilnye. Kenela selimutkan tebal2. Pakai baju tdo pon tebal2 sbb cuaca mlm even dlm umah sgt la sejuk. (kami tamau on heater, belum smpai masanye sejuk ya amat-amat!)


Pas sahur barula kami melangkah masuk tdo. Sahur pon mkn roti je la dgn kakao sbb perut masih penuh lg..


3 comments:

Izan said...

i'm back!!!!! wah sedapnya laksa johor.. laksa johor tak reti buat la... reti makan je. tp paling suka laksa penang jugak. tak de tandingan. hehehehhe

Izan said...

i'm back!!!!! wah sedapnya laksa johor.. laksa johor tak reti buat la... reti makan je. tp paling suka laksa penang jugak. tak de tandingan. hehehehhe

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

tuh la laksa penang lg selamat sbb xder santan. laksa johor ada santan tuh cpt konyang.. erin lg lgsg xreti buat. reti mkn..em..yum..yumm..sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...