Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

BUAH PELAGA PUNYE PASAL


So, as promised, entry kali ini nk cerita psl menu berbuka puasa tadi. Setelah berkali2 fikir dan mencongak2 sendirian, (smpaikan masa tgh attend kelas pon still leh listkn brg apa nk beli sbb dh decide sdrian nk msk apa), so i decided nk masak mee kari. Ini sbb teringtkn mee kari kak ja yg sodap tu la.. (mkn masa tuh kt umah kak ja. Even perut baru diisi, tp sbb kak ja offer mee kari terus kata ok!)


So, pas hbs kelas terus je ke Asia Markt utk beli brg2 nk buat mee kari. Daun kari pon ada jual..jgn tatau!!! Hehee..


So, cm biasa, mee kari siap dimasak b4 waktu berbuka. Bukan mee kari je menu hari ini, tp tekak kami ber2 teringin lak nk mkn popiah. So, ptg tadi main gulung2 lak popiah kt dapur smbil bertemankn camimi yg kejap usha mummy dia kt dapur, kejap usha daddy dia kt hall. Mcm jadi mando lak!


poppiah gulung sdri punyer...!


sila abaikan kedudukan tauge tuh. asalnye sume dh tersedia letak, tetiba teringat lupe nk letak tauge. tuh yg dok menceruk kt tepi tuh.. cm tuan nyer lak.. merajuk!


Bahan sume lengkap masa msk mee kari cume takder sawi je. Dh hbs plak stok kt kedai masa g beli td. Tp, i akui mee kari i x sesedap mee kari kak ja. My husband pon setuju.. huhuuh..sedih! my husband kata cmtuh sbb masa dia mkn mee kari i tuh, dia tergeget buah pelaga (ala mcm biji buah limau tuh tp besar skit). So, dia kata dh potong selera mkn dia. ala... maaf eh abg. I letak 2 bijik je buah pelaga and coincidently 2-2 bijik tuh u termakan. Huhuhuuh..sian tol!! Apa boleh buat, i bab masak2 nih mmg ‘pandai’ la sgt.. smpaikan ada jugak masakan yg i fail! Ishhh..!!


Sbnrnye mee kari tuh ok je..(i sdri puji la..), cume my husband kata kuah nyer terlalu pekat. so, bile dh pekat jadi cpt kenyang. Kuah tuh pekat bkn sbb i letak santan bnyk, Cuma i perasan i letak serbuk kari yg bnyk. Patut budget utk 2 org je mkn, tp serbuk kari bnyk mengalahkan sukatan air yg patut i letak lbh sikit. So, after this, malas la nk masak mee kari.. merajuk!!

6 comments:

Izan said...

dalam gambar tu nmpk mee kari tu sungguh menggoda la...

siap ada jual daun kari kat sana? bagus tu. kat sini takdak pun. huhuuhu

pandai yek wat popiah... tak penah wat pun. mm.. kulit popiah pun susah nk cari kat sini.

kesimpulannya barang2 asia susah nk jumpa kat sini. kalau ada org msia dtg sini mmg la kene pesan ngan kitorang bawak itu ini.

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

em..bg erin sodap je (sdri pujila..) cume kuah pekat sgt. huhuhuh..

Saleza said...

ada jugak insan yg sudi memuji kari akak,..ge ge ge.

Saleza said...

cantik elok je nampak popiah tuh, kalau akak buat mesti senget-benget..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

hahaha kak ja
iyelah tuh
ada je..
ingt sok kalo dtg schemkesweg,
leh tak bwk stock budu skit utk saya
dh hbs la...
hehehe (tak malu mtk nih!)

Saleza said...

kein problem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...