Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

CHEESE CAKE yg tak seberapa tu..


Entry kali nih khas utk pn. shahela mamter yg jauh nun di Sarawak... huk...huk..huk.. lama dh xjumpa awak. Rindu lo..!!

Entry nih nk tnjuk cmner nk buat cheese kek yg xseberapa tuh. Mcm izan kata, kalo jual kt secret recipe laku nih.. huhuuh..laku ke? Cheese kek secret recipe tuh lg tebal. Mgkin gune yogurt 1kg kot. Ok la kwn2.. straight to the point ok..


bhn2 nye adalah satu papan biskut butter, 1 tin susu pekat, sedikit perahan lemon, 2x 300g yogurt philadelphia, loyang berukuran 28cm, sedikit gula dan butter.


blend satu papan biskut butter tuh tadi. kalo xder blender, leh pecah2 kn guna tgn dan gelek2 guna penggelek sehingga sehalus spt serbuk.


jgn lupe gaulkn sekali dlm 3-4 sudu besar butter.


pastuh, tuang dlm loyang dan ratakan atau tekan2 dgn sudu atau sbrg benda yg boleh meratakan serbuk2 biskut tersebut. rasa2nya kalo serbuk biskut tuh agak peroi, sila anda letak lagi beberapa sudu butter. pastuh bakar dgn suhu 180 - 200 deg cel. selama lbh kurang 30 min.



time base tgh bakar tuh, boleh la anda buat lapisan ke2 plak. masukkan ke2-2 yogurt philadelphia tuh, satu tin susu pekat, dan sedikit gula (dlm 2-3 sudu besar). sila gune cake mixer ataupon leh guna blender utk mix up sume campuran2 tuh. pastuh, sila masukkn dlm 2-3 sudu perahan lemon. dan mix up lbh kurang dlm 5-10 minit. bile yg base tuh dh siap dibakar, sila sejukkan sebentar sblm tuang campuran yogurt td. kemudian bakar lbh kurang 45 minit pada suhu 200 - 180 deg cel.


kemudian sejukkan sbntr pada suhu bilik slps kek hbs dibakar sblm buat apa2 hiasan diatasnye. hbs buat hiasan, masukkan pula dlm fridge (bkn freezer tgkt atas tuh ek) lbh kurang 4 jam. siap... sng tak kwn2?

sbnrnye dh lama gak i tak buat cheese kek nih. tggu ada apa2 events baru buat.cuma, baru2 nih beirthday suami i, i terasa nk buat. itupon ingt2 lupe. slmt i ada amik gmbr masa bljr buat dulu dgn teman i tuh. kalo tak, berkubur je la tak buat2. tp masa parents i dtg tahun lepas, saje je plak i bk bg diorg rasa penangan kek cheese i. mother i siap soh i berniaga kek cheese nih lg bile blk msia. amboiiii.. nk berniaga tuh? tak dapek la... bagai langit dgn bumi la kek i dgn secret recipe tuh. huhuuhuh

okla kwn2 amacam? leh la cuba ek recipe nih. ok shah? kalo ada apa persoalan leh la tnya. hehehhe.. jgn segan sbb i pon sama2 bljr buat kek nih..o rait..slmt mencubaaa...


2 comments:

Izan said...

macam senang je. nk kene try ni. philadelphia da ada, biskut ada, butter ada sume barang ada kat umah, tinggal nk kene rajinkan diri jer. hehehehhe. tgk la klu rajin sok lusa nk try buat la. hehehehhehe

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

wah..sume brg dh ada?
tak yah susah2 g kedai plak
ok, slmt mencuba
nnt bg tau kalo dh buat ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...