Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

BABY 911

Okla, kali ini jom kite kongsi pengalaman melahirkan anak pulak. Sesape yg dh ada pengalaman tu, boleh la dicerita2 serba sedikit dan compare kn la pengalaman u all dgn i kt cni. Pengalaman tgk kucing anda beranak pon boleh dikongsi bersama juga.. hehehhe. Apa salahnye kn..!


Bg kwn2 yg akan melahirkan anak pertama xlama lg, slmt menempuh pengalaman baru dlm hidup anda. Selamat menjadi seorg ibu dan selamat menjalani hari2 yg diisi dgn org baru.


Okla, sbnrnye kaget, gementar, gemuruh dan gerun utk fikirkan yg i akan melalui satu pengalaman melahirkan anak di sni. Yelah, family kn jauh kt msia, rasa janggal di negara org, rasa naïf sbb xder pengalaman dan xcukup ilmu di dada. So, harapkan suami ajela sbg perangsang semangat utk melahirkan anak. Doa yg xputus2 juga dipanjatkan spy sume berjln dgn lancar tnpa kesulitan yg dialami. (tapi sakit bersalin tu biasala, xdapat nk dielakkn...)


seb baik ada gmbr cth.. kalo x, terpaksa letak gmbr i kang ada plak yg muntah tgk

Pengalaman i bermula pd pukul 3.30 am, 9 november 2007. i berasa sakit2 mcm period pain ya amat sgt. I ingtkn mmp je, tuh yg wat bodo je dan terus tido. Kemudian, sakitnye berterusan smpai i terjaga dari tdo n tgk jam kol 5.30 am. Then, i terasa sgt nk terkucil. So, i ke toilet ditemani suami.


Pastuh, tgk2 darah dh mengalir keluar. So, i cpt2 bg tau suami sbb dh terasa takut giler. Dlm otak dok pk.. “is it the time? Is it the time..?!” so suami plak, sepantas kilat terus je call 112. (ambulance). Hahahha masa nih kelakar sgt sbb nmpk muka suami i yg pucat giler drpd i. Huhuhuuh..


ambulance germany call 112 bkn 911


Dlm kol 6 am, ambulance tiba. beg pakaian sume dh prepare kalo2 emergency xsmpt nk packing kan. So, sambar je beg yg siap standby tuh. Ada 3 org paramedik dtg naik ke umah dan soal selidik serba sedikit tntg kandungan i. Pastuh terus je bwk turun tangga dr tgkt 3 gune flexible stretcher. Dh on d way ke hospital baru i perasan yg i cume berstoking dan berbaju sejuk tnpa kasut atau selipar. Oleh kerana masa tuh dh masuk winter, i sepatutnye pakei tebal2 dr ujung rambut smpai ujung kaki.



Smpai hospital, terus je ke labor room. Ada 2 nurse dh siap tggu. Sorg nurse tuh i dh kenal sbb pnh jumpa masa dtg buat hospital visit semasa usia kandungan 7 bulan. Dan syukran dia plak masih kenal i. Tgk muke2 nurse tersenyum dan peramah, sakit yg dialami tu rasa mcm hilang je.
Tp, bile nurse2 tu cek, kata maseh perlu tggu sbb lubang belum terbuka luas. So dia bg pilihan samada nk terus tggu kt labor room atau masuk dok kt wad dan boleh breakfast. Labor room hospital ni sgtla romantic cahaya lampunye. Ala2 spa gitu. Warna cahaya kuning kekuningan je. Suram tapi selesa. Katil yg i sedang berbaring tu mmg sgt la besar utk seorg pesakit. Sbb sbnrnye katil tu utk si pesakit dan si suami sekali. Kenapa ada utk suami skali..? ha..nnt i bg tau nape.


So, i decided nk masuk wad dluw. Sbb terasa seram2 sejuk utk menghadapi saat2 bersalin. Pastuh u all jgn tatau, i sempat g bfast skali dgn suami kt satu bilik khas utk pesakit2 bfast. (masa tuh sbnrnye terasa nk naik kerusi roda je sbb xlarat n sakit2).


ha.. ini wad bethesda ek kwn2.. ini gmbr betol2 bkn gmbr cth2 lg eh..



seb baik amik gmbr no.bilik, kalo tak sure dh lupe


oh, maaf la gmbr org yg putih melepak tuh censored sikit sbb xpakei tudung. in gmbr bilik i..

Kemudian dlm kol 9 am, my father call dr Malaysia. Dia ingat i tgh bersalin sambil jawab phone. Apa daaaa.. father i tnya mcm mana leh smpt bfast jugak ni? Mestila sempatkn. Dah org bg bfast free, mkn je la kn. Hehehhe.


Tak lama pastuh, i masuk labor room smula sbb masa tuh dh terasa contraction. Jln pon mcm xbetol. Terasa nk soh suami i g amik wheel chair je! Bile baring je atas katil bersalin yg besar tu, air ketuban terus je pecah. (terasa mcm kencing yg bnyk jer. Hehehhe jgn geli ehh..!). mmg dh sakit2 contraction dh, xleh nak kata apa lagi. Tp, lubang masa tuh masih belom besar sgt. So, nurse soh i berendam dlm jakuzi (tanpa seurat benang pon.. auwwww malu i...!) dgn air suam ditemani suami utk mengurangkan contraction yg dialami. Perhatian!! Cuma i je yg berendam ye, while suami dok kt blkg smbil urut2 bahu dan tengkuk. (jakuzi dan katil bersalin sume dlm 1 bilik yg besar).





penangan injection PDA mmg xdpt lupe smpai skrg




Dlm kol 11 am, nurse tnya samada i nk suntikan PDA atau x. Oleh kerana i dh xlarat nk tggung contraction sbb lubang lom buka besar lg, so i amik je suntikan pda tu. Then dtg la sorg pda specialist dr hospital duesseldorf utk wat suntikan pda ke tulang belakang i. Masa tuh doctor tuh bg tau suami i, kalo nk tgk dia buat suntikan tu, sila la..dialu2kn. tp kalo tak sanggup tgk, boleh la dok dpn i spy tak ngeri tgk. Oleh kerana suami i takutkn darah (hehehe..jgn tatau..!), so he decided utk dok kt dpn i je. So, kami msg2 tatau mcm mana proses suntikan itu dijalankan sbb tak nampak. Suntikan pda ini bukan la suntikan biasa2 yg kite buat kt bahu atau punggung atau mana2 tmpt di bdn. Tetapi ianye melibatkan tulang belakang dan mempunyai kesan sampingan jangka pendek. I dh lupe apa dia tp kesan sampingan tuh i rasa hari2 semasa berada di hospital je. Then beberapa hari pas tuh terus hilang. Lepas suntikan dibuat, i terus je demam sbb suntikan tuh mmg la sakit.


Hbs suntikan tu, i dibenarkn tido, rehat tanpa dibolehkan mkn dan minum demi menunggu lubang membuka sebesar 10cm. Mata pon mmg dh layu, pad plak dh bnyk x tukar sbb asyik lenjun kuar air ketuban, so i pon tertido sambil ditemani suami i disebelah. Ha... itula gunenye katil yg besar tu. Utk si suami kite pon landing together gether gak sbnnrye...! hahahhaah..



hohohoh.. ini bkn CTG i, ok! kalo mcm nih blom nk beranak lg..


So, suami i pon baringla bersama sekejap. Tp, pastuh i dgr dia bisik nk blk ke umah for a while since i pon xder selipar atau kasut (cume berstoking ke sana sini). so i tdo je smbil xterasa contraction lgsg (walaupon masa tu mesin CTG menunjukkn betapa hebatnye graf contraction tu). Bile ubat pda dh hbs beberapa jam pastuh, nurse dtg masukkn lg spy i leh lena tdo smbil menunggu masanya. Pastuh mereka keluar dr bilik dan tinggalkn i berseorangan utk tdo. Walaupon nurse bertukar shift ptg tu, tp layanan mereke ttp sama. Mereka layan i mcm puteri, mcm si anak kecik je. Dtg smbil usap2 rambut, usap2 bahu, tnya sakit tak. Tambah lagi i demam masa tu akibat penangan pda, so penjagaan mereka lbh rapi spy demam i tak teruk.


Oleh kerana i demam, mereka masukkn ubt cecair demam, amik darah, sbb kata mereka, bhya sbnrnye demam kalo nk bersalin takut effect pd baby. Demam i bukan setakat demam panas je, tp menggigil skali. Terketar2 gigi mcm org kesejukan.


Kol 4.45 pm, suami i dtg semula dgn sorg kwn nye iaitu nidhal (alamak masa tuh dh la xpakei tudung, serabai lagi!!), tp suami kata nidhal yg nk ikut. Xpela dah darurat, bkn i yg gatal2 nk tnjuk aurat kt dia kn..!


Sbnrnye visitors n family terdekat dibenarkan ada kat bilik bersalin at anytime! Nk buat party kt situ pon boleh.. hahhahha klakar kn. Org nk bersalin mana der nafsu nk buat party! Then tak lama pastuh, nurse kata good news, lubang dh sebesar 10cm. Baby dh leh kuar at anytime sbnrnye. So, its time!! Nidhal kuar bilik (yelah..xkan dia nk tgk i meneran kan...?). So, tggal suami, i , 2 org nurse & seorg doctor. Kemudian, nurse letak ubat cecair utk memperkuatkan contraction (haper ntah nama cecair tuh) spy proses kelahiran bleh dijlnkn.


Kol 5pm tu, i tgh bertarung nyawa utk meneran bg baby keluar. Suami dibenarkn dok kt blkg i di atas katil yg sama, sambil peluk i dan membantu i meneran baby keluar. I cuma diminta meneran bila ada contraction je. Masa nih la biar org laki tau betapa sukarnye melalui proses kelahiran. Kene meneran, kene manggunakan segala kudrat yg ada. Tmbah lagi i demam masa tuh. Dgn mengigil dan terketar2 i meneran baby keluar. Oleh kerana i tak mkn dan tak minum dari tadi (bfast cume mkn sekeping roti), mmg terasa sgt exhausted. Mcm tak de tenaga lgsg nk meneran. Tp syukran 36 min kemudian baru kuar baby. Terasa betapa lega & happy sgt!


camimi berusia 1 hari


camimi berusia 2 hari

Dlm kol 6 pm tu, proses mengeluarkan uri pula. Masa tu baby dh diambil oleh nurse lain utk proses2 selanjutnye iaitu mengambil ukuran & dibersihkan. While utk proses mengeluarkn uri plak, doktor bg cara plg mudah. Dia bg sebotol kaca yg kosong & disuruh tiup smpi uri kuar hbs (salah 1 cara meneran). Proses ni i tak ingt berapa lama amik sbb masa tuh i dh letih ya amat. Tp, xlama pastuh, baru kuar uri. Bile dh kuar uri, barula doktor kasik minum. I pas minum terus je ha tertido sbb keletihan ya amat..!! Doktor jahit bhgn bwh pon mata layu lg, mamai dan x berapa sedar. Sakit pon xder. Tp, sedar2 dh hbs jahit sampai i lupe lak nk tnya doktor berapa jahitan i kene.


Suami i yg dok tgk doctor jahit bhgn bwh tu, smpai dia kata xsanggup nk tgk lelama. Dgn darah yg bnyk masih keluar, tp proses menjahit tuh ttp dijalankan. Ate, yg si tukang jahit tuh mmg specialist. Kalo bwk tukang jahit baju tuh alamat mampuihhh aku!! Huhuuuu.. i nk tnya lelebih kt suami i psl jahit menjahit kt bwh tuh xdapek la. Sbb i pon ngeri kalo dok tgk doctor jahit org lain punye. Ya ampun..!! ngeriii!!!!


Lbh kurang kol 6.30 pm, nurse dtg bersihkan & lap2 i. Ala2 mandi koboi gitu. Tukarkn baju yg baru, pakei pad tebal2 utk tampung darah wiladah tuh kn.. then nurse prepare katil portable yg baru utk bawak i ke bilik. While suami i plak amik uri bungkus dlm plastic dan terus suami azankan baby. I teringat lagi, masa tuh baby nangis2 je. Tp bile suami i azankan baby, terus dia berenti nangis. Terasa syahdu sgt masa tuh. Bergenang air mata i. Itu la kalimah plg azimat bg seorg bayi yg baru lahir.


Kol 8 pm cmtuh, i dh masuk dlm bilik. Mmg terasa sgt la lapar, so suami i mtkkn mknan kt nurse. So u all tau tak mknan i mlm tuh..? mknan i mlm tuh adalah 2 keping roti dgn keju kambing, butter, strawberry jem dan air mineral. Terasa mcm nk nangis je sbb i lapar sgt! Dh terbayang kot2 dia bg sup ke kan.. huhuhuhu. So, apa boleh buat, telan je la sume! While baby i mlm tu, nurse letak kt nursery. Then, suami i plak blk la xlama pastuh. I tak ingat apa dah terus je tdo.. zzzzzzz


Selama berada di hospital, i diajar cara2 menukarkn pampers, tukarkn baju, mandikan baby dan susukan baby. Selain drpd itu, ada rutin pemeriksaan bayi oleh doctor kanak2 yg dtg setiap hari. So, doctor tu akan cek la tahap kesihatan bayi msg2, ukur berat baby setiap hari, cek itu, cek ini..mcm2 la. I tatau kalo kt msia, org pas bersalin ada ke yg kene berjalan sdri bwk baby dlm baby portable bed tu ke bilik khas utk buat pemeriksaan dan belajar serba serbi psl baby nih..? ke dok je atas katil, nurse buatkan sume tuh je..? itu yg i tertanya2 smpai skrg.




gebukn baby nih. geram plak!

Bkn apa, sbb memula i masuk hospital ni, i terasa janggal skali sbb even baru smlm pas bersalin, tp hari ini i dh disuruh buat itu ini. Yelah, tukarkn pampers baby, mandikan baby dan pakaikn baju baby sume kene buat sdri slps sesi belajar dgn nurse2 yg bertugas pd waktu tersebut. Bahkan, i kene berjalan menghantar baby jumpa doctor kanak2 utk pemeriksaan dlman dan luaran baby walaupon yg kt ‘bwh’ tuh masih terasa ngilunye. Sbb i tau, tiada istilah berpantang bg mat salleh-mat salleh nih. Bg mereka cume berehat sedikit smbil berjalan perlahan2 amik matahari, dan melakukan sedikit senaman ringan utk proses slps bersalin. Patutla hari pertama slps bersalin i mtk baby utk dihantar pada i, tp nurse soh i bgn dan berjalan perlahan sdri ke nursery kanak2.. no wonder..!!


Okla, I masuk hospital jumaat pagi, bersalin jumaat ptg & kuar selasa thari. I mtk dr. Muller (doctor incharge i) utk kuar awal sbb mmg terasa nk sgt blk umah. i mmg perlukan suami sentiasa di cc time2 mcm ni. I rindu nk blk umah. Tamau dok hospital lama2 coz suami i xleh nk tido kt situ. Sbb we all bkn sewa private room. Asal mlm je i nangis sbb i terpaksa melalui waktu2 mlm sorg2 dgn baby yg syik nangis je. Mmg terasa janggal gile dan tak biasa lgsg! Kdg2 kol 2,3 pagi i keluar bilik bwk baby yg nangis ke nurse2 yg shift waktu mlm utk tlg redakan tangisan baby. Oleh kerana air susu i tak keluar lg masa tuh, so nurse2 tuh bg teh suam, mandikan dgn air suam spy baby selesa dan tak nangis2.


Tp sblm kuar hospital dr. Muller bg syarat2 tertentu. Masa tuh berat baby 3.27kg. berat nya akan susut slps beberapa hari lahir tp dr. Muller soh tingkatkn penyusuan spy beratnya naik skit. Selain drpd tuh, baby ada kene jangkitan, so mereke cek dluw & kene tggu result kuar. Kalo baby ok, baru leh kuar hospital. Baby kene jangkitan sbb i demam masa lahirkan..tu la psl kene penangan suntikan pda...


Kalo nk ikutkan, xkan hbs cite tntg perkara nih. Tp sume tuh dipendek2 kan. Cuma ada beberapa perkara yg nk bg tau u all :


• 112 – ambulance nih kalo kite sja2 call & nk ke hospital dgn menaiki ambulance walhal seseorg tuh leh je g sdri ke hospital (tak urgent), so dia leh dikenakan bayaran sbnyk 350 euro. Oleh kerana case i berkecuali (sbb dh time), maka i tidak dikenakan. Tp charge ambulance tuh smpai gak ke company insurans kami, dan kami cume perlu byr 10 euro je sbb sume insurans covered.



• I sgt terpesona dgn layanan kakitangan hospital (Bethesda krankenhaus) walaupon kpd org asing mcm i nih.



• Setiap pagi tak sabar nk tggu bfast sbb hidangan bfast nye pelbagai jenis roti, keju, jem, air dan buah2an. Ada gak yg tak halal tp tak usik la. Smpaikan dlm 2-3 hari tu i org pertama bfast sbb seronok mkn roti croissant dia yg sgt gebu dan rangup. Heheheh.. (tp, sbnrnye lapar jugak sbb mlm sblm tu hidangan mlmnye cume roti je. ROTI JER..?!!)


• Hidangan mkn thari je yg berat iaitu daging dgn sup cendawan keju, sayur, kentang rebus dan air. Ada jugak sayur2an, buah2an tp nasi tadak la.. ada gak menu2 lain tp dh lupe. And u know what, i bedal je mkn daging tuh asalkn bukan schwein (babi) sudeyyyy... sbb nye kalo tak mkn, mlm just mkn roti je. Nnt lapar. Soh suami i bwk mknan dari umah? O..tidak. suamiku itu tidak pandai memasak. Masakan boleh memasak utk diriku. Lgpon, semester dia baru je bermula mmg dia sibuk gile. (tuh yg i nk sgt blk umah spy dia ada bnyk masa dgn i berbanding dia terkejar2 ke hospital)


• I berbicara bhs inggeris dgn sume nurse yg ada. Skit2 je masa tuh ckp deutsch sbb i kan masih baru di german. (sdgkn bhs inggeris dari kecik belajar pon xreti2 skrg nk ckp fluent inikan pula bhs german, kn..kn..kn...!!) kite sesame melayu ckp german mmg la rasa hebat, tp try ckp german dgn org german, ha.. terkangkang2 ckp kite ni. Huhuhuhuuh..!!


• Kebanyakan nurse yg mude2 boleh la berbhs inggeris, cume yg senior2 tuh jgn harap la. Habuk pon xdak. So bantai ckp german yg cangkul tuh dgn bhs isyarat la skali ek kwn2..!! tp nurse2 yg senior nih walaupon i xpdai ckp german, mmg la dia xberapa seronok sgt tp concern dia terhadap pesakit masih boleh tabik spring la..



• Dan kesemua doctor yg i jumpa kt hospital boleh berbahasa inggeris. Syukran. Kalo tak apa yg dia terangkn kt i pasal baby or psl diri i, mampuih la kalo xpaham kn..!



• Setiap mlm kt hospital mmg i menangis sbb suami takde skali menemani hari2 mlm ku. Huhuhuuhu.. (u all nk kata i ngada2 pon xpela. Sukati! Laki ku). I tatau la kenapa smpai skrg i tak leh tggal separate dgn suami. Tak leh hidup separate dgn suami. Walaupon tak jauh pon hospital tu dgn umah i tp mmg tak leh! Maaf la ye kalo ada org meluat dgn perangai i cmtuh. Tp rasanye, semua isteri akan perlukn suami di setiap masa pada waktu2 mcm tu.



• I amik masa berhari2 nk siapkan entry nih sbb nye asal pegang laptop camimi dtg. Asal nk tekan keyboard, camimi kaco. Asal baru nk buat entry baru, camimi dh bgn tdo. Cmner....???



utk next entry, tggu..!! sbb i akan upload video semasa hari2 i kt hospital bethesda. orait..?!! tschüsssss!!

7 comments:

lily lotus said...

erin berjaya men'trauma'kan lily utk pregnant again :P
...mmg pengalaman yg menyakitkan yet sgt indah bila baby klua sihat n comel ;)...camimi shud really read this entry bila dia dh besar...so jgn notty2 camimi..ur mom really loves u..n so do ur dad!

nurhareza said...

ala rynn.. syahdunyer..

h2n said...

hehe.. teringat masa bersalinkan hafiz pulak.. 36 jam sakitnya tu..huhu..mm tpkan takde pulak nurse tu kasi akak duduk dlm tub masa sakit tu.. pilih kasih la nurse ni.. :P padahal sebelom tu dah rancang nak bersalin dlm tub..haha.. apa pon makanan dia mmg best..layanan pon best.. tu yg duduk kat sepital tu.. seminggu..muhaha.. hehe apa pon.. alhamdulillah semuanya selamatkan

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

lily - jgn ckp cmtuh. erin xder niat nk traumakn lily. tp lily dh 2 org kuar. rasanye dh terlebih mkn garam drpd erin. hehehehe

beja - tq tompang simpati kt aku. tuh la pengalaman hidup..huhuhu

kak dina - tuh la pengalaman kite sama cuma akak c-sec, saya normal. len x buat tak malu je mtk nk dok dlm tub tuh (lain kali tuh bile la pulak ekkk?!) heheheh..

Izan said...

aduh... bila baca entry ni rasa ngilu la pada bahagian2 tertentu... rasa takut pun ada gak. eee... takutnya saya...

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

izan - entry nih experience je izan. mgkin awk punye jauh lbh baik drpd erin..mana tau!

~ujicham~ said...

Fuh.... ituje yg terkeluar kat mulut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...