Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

GOING TO TURN 1 Y.O?

This coming November, my little daughter is going to turn 1 year old. I year old already ahhh..? belom la... going to turn maaa..!


dh besar makin la nakal..


Walah..walahhh..!! tak sangka i dh besarkn dia selama hampir setahun. Terkenang sakit perit semasa melahirkan dan mengandungkn nye. Dh la hidup di perantauan mmg mencabar betol semasa mengandung dan melahirkan. Semasa menjalani waktu berpantang pon mencabar jugak. Aduhaiii.. okla, jom i berkongsi serba sedikit tntg pengalaman mengandung d cni.. mana la tau pengalaman kite ada yg sama ataupon pengalaman u all lbh teruk atau baik drpd i ke..


wah..ini bkn la perutku dan diriku.. huhuhu. gmbr sbg cth je..


Masa mengandungkn camimi 4 bln (tak silap la..) i dh terbang ke german sbb ikut suami sambung belajar kt cni. Sblm terbang tuh (kt msia), mmg teruk betol i mabuk. Dh la suami berada jauh, so sorg2 i melalui azab mabuk masa tuh. Semua benda especially masakan i tak leh bau. Dh la masa tuh ofis i kt kelana jaya tu sblh je dgn restoran. Asyik berulang kuar masuk toilet je keje i. Masa tuh nk mkn jgn harap la benda nk masuk perut. Semua kuar blk! Harapkn mkn roti, biskut dan buah2an je yg leh thn dlm perut. (sbb tuh kot camimi skrg suke mkn roti, biskut dan buah2an)


terkulai tak larat nk muntah dah

sedih beb..!

Bile blk ofis, mmg terkulai je atas katil. Tak salin baju, tak mandi terus mcm pengsan je atas katil. Nangis..? 1 hari tak sah kalo tak nangis. Nangis sbb tak larat muntah2 dan kerinduan pd si suami nun jauh di sana. Huhuhuhu... mlm nk tdo pon nangis. Bgn tdo pon nangis. Teruk tol i muntah2 dan nangis. Agaknye sbb tuh camimi masa kecik2 suka sgt nangis. Terkenan dgn mak dia la tuh!


adakah i membuat anda lapar..? hohoho..mgkin anda di msia tidak, tp kami di cni ketandusan mknan2 tersebut.. hhuhuuh

Parents i mmg risau betol sbb i tak isi perut dgn mknan yg berzat. Asyik2 i mtk KFC, McD dan NANDOS. Tp tak lama pas tuh semua mknan tuh pon dh xleh masuk. Semua kuar blk! Rugi je parents i blnja i mkn. Hehehhehe.. so, i decided jumpa doctor nk amik serba sedikit nasihat tntg pemakanan dan penjagaan bayi di awal kehamilan. Di smping tuh jugak, i mtk bekalan ubat tahan muntah, dan beberapa pil vitamins lain sbg stock utk fly ke german nnt.


Tp, selamat la i dok dgn parents. I tak dpt imagine kalo i dok sorg2 kt umah sewa. Sape plak nk tgk2 kn i plak kn..?


promoting emirates. servis n mkn tip top ma...

Dlm sebulan lbh pastuh, i plak terbang ke german. Maka berjumpala si isteri dgn si suami yg dirinduinye tuh. Kui..kui..kui...! automatik! Semua mabuk i hilang. Mmg menakjubkn..!! yelah, sbb dh jumpe penawar segala penyakit yg ada masa tuh. Hahahhaha..poyos je cerita! Tp serius. Suami i xsempat nk tgk i mabuk2 teruk. Xsempat jugak la i nk bermanja2 di kala mabuk. Muahahhaaa..!


rasanye smpai skrg still stick to these food

Tp, bile dh kt german, lain pula jadiknye. I terasa rindu sgt dgn masakan msia especially seafood. Mmg i asyik mtk ikan, udang, dan segala apa yg boleh di mkn dr laut tuh la. Daging dan ayam i dh malas nk mkn sbb tiap2 hari syik itu je yg kami hadap kt cni. lg 1, i mmg gemar gile mkn sayur. Kalo mkn xder sayur rasa xsedapnye. Tp, i lbh kpd mengidam seafood. Tp, yg dpt tak spt yg diidamkn. Indah khabar dari rupe. Seafood dia tak menarik dan tak se-fresh seafood msia. Huhuhuuh..sbb tuh camimi smpai skrg air liur nye syik meleleh je. Muaahahaha!


Hari berganti hari, bln pon berganti bln. Mcm2 dugaan dan rintangan mengandung jauh dr msia. Ada yg kata i nih gile ke nk mengandung dan beranak kt german. Nmpk mcm susah je. Ada gak yg kata i ni nk sgt ke anak german? Mak i plak soh blk msia dan bersalin je kt msia. Takut i hadapi komplikasi kt cni time2 suami kt uni.


I bkn gile dan bkn nk sgt anak german. Kalo suami i boleh blk msia, kami akan sama2 menghadapi saat kelahiran di msia je. Tp, kalo i sorg je kt msia while my husband kt german tak sanggup rasanye nk berseorangan melahirkn anak tnpa suami kt cc. Oooo...tidak! sedangkn baru terpisah dgn suami selama 1 bln lbh pon dh nangis sakan, inikan pula nk menjalani hari2 kehamilan di msia tnpa suami. I rasa smgt i tak sebegitu kental. Tak pelah, biarlah i mengandung dan bersalin di german, biarlah i menghadapi kesukaran, asalkan si suami ada bersama menemani i dan membantu i, kekuatan semangat itu akan sdri wujud tanpa dipaksa2..


suamiku peniup semangat ku.. huhuhuuhuh.. kelakar plak ayat nih


Mengandung di cni mmg tak spt mengandung di msia. I gerenti! Kt cni, kalo nk travel ke sana cni mmg kene bersusah payah. Kene berjalan kaki, kene bersesak2 dlm tram, kene berkejar2an sbb takut kene tinggal bas atau tram. Tp kalo kt msia, gerenti tak merasa mcm nih. Ate, dh kereta ada, wat per plak nk naik bus, naik komuter, dll... kn?! (unless kalo itu sume transport rutin seseorg tu) Mmg carik pasal la tuh namanye. Smpai kan i kene komplikasi di waktu kandungan berusia 5 bln. Bile jumpa doctor, doctor tak kasi bergerak aktif dan berehat je kt umah. Kire kene menepek je la atas katil, tp xdapek la..! sini bkn msia yg ada org lain leh tlg kite masak ke, kemas umah ke, g beli brg ke, tlg hantar g mana2 ke kn..! semua kene buat sdri. Pendek kata kene berdikari.


Sengal2 bdn tok sah nk kata la. Rasa mcm nk cari tukang urut je. Tp, slmtla masa tuh baru je dpt stock bekalan import dr msia. Ada la jugak myk2 urut. Apa lagi..! mcm monyet dpt pisang la kn. Lumur je la kt bdn kecuali perut sbb dh xtahan sengal nye. Siapa lg si tukang lumur. Suami i la kan yg jadi tukang urut tak bertauliah tuh. Tp mmg sedap beb, sedap diurut. Tgn nye kuat!! Huhuhuu..


anak daddy.. i kilang pengeluar je.. huhuhuh

Dalam masa mengandung, muke sape je la yg i slalu hadap kn kalo bukan muka suami i. Tp series, masa ngandung i mmg suke sgt pandang muka suami i.. terasa kacak nye suami i.. (huhuhuuh..org lain kata tak kacak pon xpela, yg penting isterinye..!) sbb tuh camimi lbh bnyk ikut rupe suami i drpd i.


sesetengah org plak, tak boleh bau bdn suami sdri semasa mengandung. Tp, bg i bau bdn suami i la yg plg i suke. Dan kebetulan sblm pindh umah baru, jiran bilik sebelah i ialah seorg Pakistan. Bau tengik bdn dan ketiak dia mmg tak dpt dijelaskn dgn kata2. Tengik ya amat..!! smpai i asyik moody je. Bau kari la, bau herba la..ish.. mmg tak sanggup nk hadapinye. Kesian si Pakistan tu smpai i terus tamau tegur dgn dia. Dh jadi mcm musuh la pulak. Kuar bilik, menonong je i tak pandang muka dia. dia tegur i pon, i jwb acuh tak acuh je. Teruk kn i..? tp i rasa, kalo u all bau pon sure pengsan lor...! sape yg sanggup bau bdn org lain yg busuk kn..??


betol beb..tak tahan..!

Semasa mengandung, mmg kami kuat berjalan. Ke sana, ke sini. Menghadiri jamuan mkn kt umah ni, umah tu. Raya sana, raya sini. Jalan sana, jalan sini. But, so far tak de la lagi kuar dr germany. (lgpon, suami i dh round luar germany sblm i smpai german lg.. ish..amik kesempatan tol!) Blk umah plak smpai mlm2 buta. Kdg2 lbh drpd kol 12 mlm. Yelah, zaman masih ber2, boleh la disorong je perut nih ke sana sini menikmati keindahan german. muahhahahaha

yg sblh kanan skali tuh bkn favourite k...

My mother plak asyik tnya je i hari ni mkn ape, smlm mkn ape dan slalunye mkn dan minum ape. Tp, bile i cerita i suke minum susu coklat, sure dia marah sbb takut anak nnt kuar gelap. Hahahha..kelakar je i dgr. Pastuh my mother soh i minum soya bnyk2 atau pon susu putih. Huh! Mana bisa tekak ini menelan susu putih. Soya ok la lagi, tp susu putih alamat kuar blk la segala isi perut nnt. Tp, betulke minum susu coklat anak kuar gelap plak nnt..? hhahaha..anda sdri tgk camimi cmner. Kalo gelap camimi tu, maka betolla nasihat mother i tu. Mother i ada gak nasihatkn soh pndang anak2 mat saleh yg cantik2, yg comel2 spy baby turut terkenan. Soh pndg pemandangan yg hijau2, yg aman dan cantik spy ank yg kuar nnt seorg yg penyabar dan berhati lembut. Tp, apa yg i suke pandang bile keluar umah ialah.. “abg, tgk tu... cantik nye anjing dia..! comel, bulu pon lebat dan cantik! Geramnyeee!!!!” hahahha..

comel kn..?


rajin2 la kite baca al-quran.. kalo xdapat baca, bukak la surah2 al-quran bagi anak dengar

Tp, mother i tak jugak lupe memesan utk membaca ayat2 al-quran spt surah2 Lukman, Maryam dan Yusof utk memohon kpd Yg Esa anak yg bijak, cantik dan baik. Walaupon bkn setiap hari atau setiap mlm i dpt membacanye, tp rutin tu tetap diamalkn spy Allah perkenankn doa ibu yg mengandung ni.


hohooh..dlm perut itu bkn la camimi kerana si ibu itu bknla diriku...


I masih berjalan dan tetap kuar umah even kandungan dah mencecah hari2 bersalin. Hbs tuh, kalo nk menepek je dok kt umah dan tggu waktu2 bersalin pon xgune sbb mana la i tau bile baby tu nk kuar kn. Expected day off course i tau, tp tak tentu expected day jadi exact day. Smpaikn i kene tegur dgn kwn2 kt cni utk berehat saja kt umah dan tak perlu bergerak ke sana sini. Tp sbnrnye, itu la exercise utk mempermudahkn proses bersalin dan menjamin baby dlm tuh pon sihat dan aktif. Kalo si mak nye lembek terkulai je, rasanye anak kt dlm tu pon tak bergerak aktif. Huhuuhuh..


Okla.dh pnjng sgt i cerita ni. Ini baru bercerita tentg mengandung. Belom lg cerita tntg nk bersalin. Silap2 tak hbs 1 hari 1 mlm nk bercerita. Sbb nye..? service kt hospital tu mmg tip top. Walaupon hospital kerajaan je, tp syukran xder kene marah atau kene tengking2 pon. Berkasar dgn patient plak jauh sekali. Siap dilayan mcm anak kecik lg ada le..(padahal dh jadik mak budak!) okla, next time je cerita pasal bersalin ok. Bis dann. Auf wiedersehen..

5 comments:

naJwa naWai said...

ahahahha

seronok la bce pengalaman akak nih.. klaka xleh blah ~

nnt cite la psl bersalin kat jerman nih.. org pon nak tau gak ngeee.

lily lotus said...

alaa..nak tgk pic u masa pregnant :D

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

naj - bersalin kt german dlm pembikinan.. hehhehehe.. ntah bile la ada masa nk post kn. tgguuuu..!

lily - nk tgk pix pregnant ada sume dlm fs. sile ke album - lifei n duisburg. atau tgk la, nnt erin top up la gmbr2 tuh kt cni. aduh..malu nyer!!

Izan said...

wah... bagus ni.. banyak gak tips yang boleh dipraktikkan pada masa akan datang... maklumla kita tak de pengalaman lg. huhuhuhuhu

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

izan - boleh la.. pengalaman yg sdkt di kongsi bersama..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...