Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Sunday

WAKTU SUDAH TUKAR KA..??


Mlm ni 25 Oktober, masuk je kol 12.01 am 26 Oktober maka waktu di german (malah di seluruh eropah. Tmpt lain tatau la plak kn..!) akan berkurang 1 jam drpd waktu asalnye. Makneya kami melalui pukul 11.01 pm 25 Oktober sekali lagi..!! hehhe..apa ntah bestnye.. xder best pon. Biasa je!


Ini juga bermakna, kalo sblm ini beza waktu german dgn msia terchenta adalah 6 jam je kn, so masuk je 26 Oktober ni maka beza german dan msia akan bertambah lg 1 jam iaitu 7 jam.


sunrise during autumn

Oleh itu, skrg waktu siang di sini sudah semakin pendek berbanding waktu mlm. Masuk je 26 Oktober, magrib kt sini akan masuk pada pukul 5.21 pm dan isyak seawal 7.06 pm. Ha...waktu2 mcm nih la sgt sesuai utk sesiapa yg nk menggantikn puasa yg bnyk tertinggal semasa bulan ramadhan hari tuh. Ini termasuk la diri i sdri.


Ini kerana waktu subuh akan menjelma seawal pukul 5.23 am dan matahari terbit pula seawal pukul 7.12 am. Ha... waktu matahari terbit tu mgkin waktu yg biasa di msia kn. Tp semakin masuk nye musim sejuk nnt, maka semakin lambat la waktunye utk matahari terbit. (waktu2 solat lain pon turut semakin cpt). Maknanye tak lama lagi selewat pukul 9 am baru nmpk tanah. Itu lah maknanye (syik maknanye..maknanye..!) waktu mlm akan lbh pnjg drpd waktu siang. (waktu gelap akan semakin lama drpd waktu terang). Kalo tido mlm pon boleh terlajak da.. sbb xnmpk matahari lg, maka tdo pon sedaaaapppp je la..!!


sunset

Bercerita tentang pukul 11.01 pm mlm ni yg akan berulang lagi sekali, seronok pulak kalo perbuatan kite juga boleh diulang kn..?! kalo la apa saja perbuatan i yg boleh diulang, maka bnyk perkara lepas yg i mmg tamau buat. Terasa masa tu betapa bodohnye, naifnye dan mentahnye i. Kekadang rasa diri ni dipergunakan, diperalatkn, diketawakan, dibodoh2kan dan dipersalahkn. Kenapa tak dari dulu i menjadi seorg yg pandai berdikari, yg tegas, yg garang dan yg ada prinsip spy org2 tersebut boleh i terajang2 dan tendang2 masuk gedebuk dlm longkang! Ha..pdn muka ko!!!!


Tp itu la..pengalaman mendewasakan kite. Kesilapan sekarang, kejayaan masa akan dtg. Kegagalan itu la membuatkan i serik dan benci utk berpaling semula. Ok la.. tamau citer ni lg. Citer boringggggg...!! sbb i am very happy with nowadays life. Spice up my life!!! What a wonderful life.. life..life..lifee...... life must be go on. With the loves one. Huh! Apa daaaaa...mcm poyo je ayat. (kang ada plak org yg muntah baca blog aku ni..!!)


Ok la.. slmt hari hujung mggu. In deutsch.. schoenen wochenende. Jmpa lg di entry akan dtg.. cau air cincau..!!


zwani.com myspace graphic comments


6 comments:

Izan said...

samala la kita. waktu da tuko. da bg tau mirko i nk ganti pose sakng ni. so tak ler penat sgt mcm bulan panas aritu. =)

p/s: tu la namanya hidup. ada saja manusia yang hasat dengki ngan kita. izan pun klu boleh terajang da lama da terajang org yang mengata, menghina, mempergunakan kita... sedih kan??

lily lotus said...

chop2..nape tukar2 waktu ni..hik hikk

nurhareza said...

uittsss.. ryn.. miss u.. aku da tak kija kl.. balik kg menabur bakti.. ha3..tenkiyu tau.. masa memule dtg kl.. ko la yg banyak nolong ek.. kem salam kt parents ek.. balik msia bgtau.. harus aku turun kl jenguk anak ko..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

sorry u all lambat nye nk reply

izan - tol2..jom kite berpuasa sesama. tuh la..benci sgt org2 cmtuh.

lily - erin xreti nk explain cmner. tatau sbb musabab yg sebenar2nye. tp nnt bln march tmbah blk 1 jam, so jadi waktu asal semula.

beja - ko nih silent reader aku rupenye ek! psl ko, husband aku yg bnyk tnya. ko nih tukar cawangan je ke atau mmg tukar keje ke. skrg keje kt perak kt ipoh ke atau cmner. itu sume soalan fauzi. aku tlg tulis je nih ha... heheheh

Izan said...

pertukaran waktu tu sebenarnya bertujuan unutk menjimatkan tenaga elektrik.bila musim panas kul 9mlm pun siang lg kan. susah jugak nk explain tp tujuan mengubah waktu tu adalah untuk jimatkan tenaga elektrik. =)

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

kelakar la izan nih..
heheheh,..
apa pon tq sbb tlg explain kn
utk cik lily yg tgh wondering tu
erin pon tatau nk explain cmner
almaklumla kt sini pon baru 2 thn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...