Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Saturday

MISI MENCARI BAHAN BUAT KEK

Oleh kerana skrg tgh bljr nk buat kek, maka menimba la ilmu dr org2 tertentu utk mencari dan mengenal pasti bahan2 nk buat kek. Selain drpd merujuk fotopages hanieliza, i jugak kene merujuk kak ja selaku org yg kerap buat kek, biskut dan kuih muih tempatan nih. Tak kureng jugak menanyakan kpd kak dina tntg camner la nk buat crème kek yg menawan kalbu tuh.

So, ptg tuh jugak i ajak suami ke kaufland sbb kak ja kata kt sana ‘ mcm-mcm ada..’

Perjalanan makan masa lbh kurang 30 minit kot dgn menaiki tram 901 ke arah obermaxloh dan stop kt friedrichstrasse. Perjlnan ni sama je kalo nk g trodelmarkt muhlenweide yg mempunyai pemandangan yg cantik tu. Tp kaufland nih sebesar2 giant shah alam la jugak, dan bangunan nye hanya kt dpn stop friedrichstrasse tuh je. Sonang je kn?


wajib dok atas trolley


Bile dh masuk kaufland tuh mmg la mcm2 ada. Rasa terpegun sekejap sbb kt cni jarang sgt supermarket sebesar itu. Tp, terus je ke bhgn bhn2 buat kek. Berbekalkn list bhn2 kek yg ada, i dan suami pon cari la. Setakat nk cari puderzucker (serbuk gula halus), kerzen (candle deco), kuvertuere (coklat masak yg hitam tu), braun zucker (gula perang), lebensmittelfarbe (cecair pewarna), butter, zuckerstreusel (sugar rice warna warni dan coklat rice) dan maismehl (tepung jagung) maseh boleh dilihat dgn mata kami ber2 sbb kami kenal dgn bhn2 tuh.



Cuma kami melilau mana la plak nk cari natron (soda bikarbonat), backpulver (backing powder), backpapier (kertas minyak) dan schlagsahne (creame). Walaupon kami tau, pasti ada kt bhgn kek jugak tp sbb xkenal rupe bhn2 tuh maka terkedek2 gak la kami mencari. Ok la, malas nk buang masa mencari benda yg tak pasti, maka bertanyakan la kami pada si pekerja supermarket yg tgh susun2 brg.


She was so nice sbb siap tlg tnjukkn dan terangkn lg bhn2 yg kami cari tuh. Siap bg alternative lagi pada kami. Dia gak tnya brg apa lg nk tlg dia carikkn sbb dia leh tlg. So, kami bg tau la kami nk schlagsahne dan kertas mnyk sbb tak tau kt bhgn mana nk cari.


Biasalah, supermarket besar, bnyk sgt rak2 yg ada, maka susah la nk mencari. Pekerja tuh pon paham smpai kata.. “das ist gross Supermarkt, ja..?!” (supermarket nih besar kn..?!) sbb we all syik tnya dia je mana nk cari bhn ini dan itu. Huhuuuhuh...


Kami kt kaufland dari cerah kami pergi smpai ke gelap baru kami blk. (kalo dh g kol 5 ptg lbh apa ke jadahnye. Sekejap je la dh mlm pastuh..!). mmg la mcm2 ada kt sini, tp nk g kerap ke sini adalah mustahil sbb nk kene travel lama skit terasa malas plak. Lgpon, ada je supermarket lain yg berdekatan dgn umah cuma tak la sebesar kaufland ni. Tuh je..


hasil tangkapan ikan


stroller camimi yg telah berubah menjadi tmpt letak barang pulak

3 comments:

lily lotus said...

stroller anak jadi tmpt letak brg mmg wajib!

~ujicham~ said...

.. eh erin.. nak tanya, camimi cakap german ke melayu?

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

lily - wajib..wajib..! tp yg penat erin la sbb kene dokong dia. aduhh..sengal pinggang!

uji - camimi xpandai ckp sgt lg. baru ajar skit2 ckp bm, bi dan german. dia pndai ckp buah, gigi, bear, daddy,buch (buku), popo (berak), allahuakbar pon pdai. tp dia sebut tang blkg je la.. 'khbar'. tp yg tak bestnye, letih ajar ckp mummy tp skit pon xnk ikut. huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...