Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Thursday

VIRUS MUSIM LURUH

Nmpaknye rumah ni dh diserang oleh virus selesema, bersin, batuk dan demam. hari tuh my husband demam dulu, batuk2 dan juga selesema. hari ahad paling teruk demamnye. cadang hari isnin nk jumpa doktor, tp aleh2 tak jadi sbb demam dh semakin kebah. cume tggal batuk2 kecil dan selesema belum hilang.




Sbbnye, sepanjang hari ahad my husband syik mtk tlg i buatkn air asam jawa utk menghilangkn rasa batuk dan bengkak anak tekak. mmg hasilnye berkesan. bancuhkn air asam jawa suam2 dan dicampurkan dgn sedikit gula. nah..minum la... kasi legakn ank tekak. pastuh, kepala sentiasa dibalut dgn kain basah spy panas kepala dpt dikurangkn. Alhamdulillah, walaupon hari ahad sgt la teruk demamnye, tp masuk hari isnin terus berkurangan. i dh cadang nk ponteng kelas bahasa sbb nk hantar ke klinik, jaga suami dan camimi. kang camimi mengganas lg time i g kelas alamat dtg blk demam daddy dia. tp, plan tak jadi sbb demam dh semakin kebah.


tp, la ni, demam suami i dh surut, demam camimi plak menyusul serentak dgn i. tp takdela kami demam melampau lg. cuma hidung camimi meleleh air (belum jadi hingus hijau pekat tu) dan camimi bersin2. i plak bersin2 dan batuk2. sian camimi. lama tak kene virus ni. skrg ni dia dh agak besar, so kami ajarkn bagaimana mahu menghembus hingus. tp maseh tak lulus daaa...




tp yg i tak sanggup nk tgk ialah apabila suami i menyedut hingus camimi menggunakan mulutnye. huhuhuhu..mmg nk muntah tgk! i xrela la lg nk buat cmtuh. rasanye leh termuntah plak kt hidung camimi. huhuhu... sbb nye camimi hembus hingus tak kuat, so xkuar bnyk. jadi suami i terpaksa sedut gune 'vacum' dia. huhuhuuh..uwekkk!!


tp kami tak bwk camimi ke klinik lg sbb suhu bdnye belom lbh drpd 38 deg.cel. nnt tak psl2 doktor kata tuh blom demam. tuh la, kt cni lain sket pe'el doktornye. bosan tol sbb bg dia 38 deg.cel tuh lom demam lg. tp, kalo kt msia, dh wajib bawak g klinik spy demam tuh tak menular. apa la teruk sgt doktor mcm tuh kn..?! tatau la mcm mana persepsi mereka sbnrnye. bg meraka, kalo dh betol terok sakit baru perlu ke klinik. ish..ish.... tak best..tak best..!!



itu la org kata hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sdri. mmg lbh baik la kt negeri sdri. msia tetap di hatiku... hhuhuuhhu..!!


4 comments:

lily lotus said...

lahai sian camimi..u tak bagi cortal dulu ke..ubat demam yg bleh beli kat farmasi ke..

Izan said...

uwek... nk temuntak gak. mmg izan pun tak sanggup gak nk wat.

rasanya kat farmasi ada jual apa vacuum untuk sedut hingus cuba pergi cari...

h2n said...

ciannya camimi, try la beli nasensauger kat dm..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

lily - biasanye kt cni, ubat yg mkn2 atau minum2 tak leh beli terus. kene jumpa doktor. tp ubat yg gune kt luar fizikal je boleh beli terus.

izan - oh ye lupe nk mention, ada beli 'vacum' tuh..tp camimi tamau masukkn dlm hidung dia. jerit2 tamau. lg pon masa gune 'vacum' tuh tak efficient mcm 'vacum' bapaknye.. sedut pakei mulut lbh berkesan! heheheh..

kak dina - ada, mmg dh beli. tp camimi takut gile bile nk masukkn dlm hidung dia. smapi nangis2.. last2 fauzi sedut je pakei mulut. habis cerita! heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...