Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

CAMIMI YANG DIBULI

Cerita ni agak dah lama, tapi biarlah ianya menjadi catatan kehidupan aku..

Dalam sebulan Camimi start school kat tempat baru ni, macam-macam pe'el dia bawa balik ke rumah. Ada yang baik, dan ada yang buruk. Yang aku tak suka, dia cakap dengan cousin dia guna perkataan 'kau'. Macam tak manis je budak sekecil tu boleh guna bahasa macam tu. Apa lagi, marah la aku kat dia. 



Nakal dia tak payah cakap la. Semakin banyak ragam dan semakin nakal. Aku tahu kenapa. Sebab hari-hari hantar dia pergi school kawan-kawan lelaki dia sambut dengan tumbukan dan sign of ultraman. Then ada aksi-aksi tendang menendang sesama kawan. Ayiooo.. selalu aku pesan pada Camimi. Jangan ikut kawan yang buat tumbuk-tumbuk dan tendang-tendang tu. No good at all!

Tapi ada juga pe'el yang baik dia bawa. Contohnya kalau nak pergi tandas, aleh-aleh aku dengar dia kata "mommy, dahhhhh...!" Maknanya soh aku cebok la tu. Entah bila dia masuk tandas aku pon tak perasan. Dia tak reti cebok guna hose yang ada kat dalam toilet rumah aku tu. Masuk toilet nak wee wee pon siap tutup pintu. Tak kesah la dalam toilet tu gelap ke samar-samar ke. Yang pasti memang dia akan tutup pintu. Owh, wee wee kat dalam potty orang dewasa ye kawan-kawan. Bukan atas lantai. Itu memang aku dah train dari dulu lagi. Untuk kebersihan...


Ada juga perkara-perkara baik yang lain dia bawa. Cuma apa yang aku nak cerita kat sini, pernah satu hari tu aku perasan kat lengan Camimi banyak lebam-lebam. Bukan 1, tapi 2-3 lebam dah ada.

Kadang-kadang tu kat betis kaki dia. Ada 2-3 lebam juga. Pelik gak aku. Idak la aku cubit budak ni sampai lebam gitu. Kalau kami mak bapak dia nak babap dia pon babap kat tapak kaki. Sebab itu yang disunahkan oleh Rasulullah. Kadang tu ada juga terlepas aku cubit kat perut boncet dia. Tapi idaklah sampai lebam banyak kat lengan dan kaki dia.


2-3 hari lepas tu aku asyik terlupa je nak tanya kat cikgu Camimi. Sebab bila sampai sana Camimi nak big hug la, nak kiss la. Pastu muka macam dah cebik sikit. Ada Cikgu Ain ok la juga. Kalau Cikgu Ain takda, aku lah yang susah. Sebab tu selalu terlupa nak tanya pasal lebam-lebam kat tangan dan betis Camimi.

But one day tu time ambil Camimi, sebelum balik tu teringat nak tanya cikgu-cikgu dia. Rupa-rupanya cikgu-cikgu dia ingat aku yang cubit. Tuh yang diorang tak cakap apa-apa pasal benda tu dengan aku. Tapi diorang dah siap tanya kawan-kawan Camimi siapa yang buat? Tak seorang pon mengaku. But then aku cakapla, hari tu aku pernah nampak sendiri seorang budak lelaki ni datang kat Camimi dan terus cubit. Camimi pula terkebil-kebil je mata dia bila ada orang buat camtu. Yelah, tetiba takda angin, takda ribut terus datang kat Camimi cubit-cubit. Hai, kau geram ke tengok anak aku gebu macam tu? Apa lagi... terus la aku tepis tangan budak tu dan tanya kenapa buat macam tu kat Camimi?



Then dia kata tadi Camimi cubit dia. Dalam kereta terus aku marah-marah Camimi kenapa cubit-cubit orang kat school? Nangis-nangis Camimi kata dia tak cubit pun budak tu. Budak tu yang suka cubit-cubit dia.

Ada satu hari tu juga aku nak ambil Camimi. Buka je pintu kelas tengok Camimi tengah nangis-nangis. Aku tanya kenapa? Kawan-kawan Camimi yang lain semua tuding jari kat seorang budak lelaki yang pernah cubit Camimi dulu. Diorang kata "Zaran buat! Zaran buat!" Cikgu dia takda masa tu. Mungkin dah nampak kelibat kereta aku dan terus persiapkan beg Camimi untuk dibawa pulang. Bancuh susu juga barangkali...

So, aku suspect sure si Zaran tu cubit Camimi lagi. Apa lagi.. marah la aku kat budak tu! Suka sangat nak buli Camimi. Lantak la asalkan tangan aku tak naik kat badan budak. Memang terasa nak babap je si Zaran. Nakal lain macam! Terkebil-kebil dia kena marah. Elok la kau melalak menangis sekali. Lagi bagus! Ada cikgu lain pun siap datang marahkan si Zaran bila dah tahu situasi yang berlaku. Dulu pon masa aku kecil masuk tadika pon kena buli. Siap nangis teresak-esak bagai. Mak aku la datang tolong selamatkan keadaan. Marahkan juga si budak lelaki yang buli aku tu. Ha, sekarang anak aku pula jadi mangsa.

Dalam kereta aku tanya kat mana Zaran cubit? Camimi kata bukan cubit, tapi dia sepak-sepak kaki Camimi. Haih, tak ke berasap je aku dengar? Rasa macam nak pukul-pukul je anak orang tu. Kenapa lain macam je nakal budak lelaki tu. Bebudak lain aku nengok ok je. Si Zaran ni yang nakal semacam. Haih, anak orang lain dia tak kacau ke? Nape Camimi juga yang dia mahu buli?



Tapi sebab budak tu anak orang, dan bukan anak aku. Maka aku marahkan aje. Kalau anak aku yang nakal macam tu balik rumah siap la kau! Aku hanger kan tapak kaki tu banyak kali. Aku siap cakap dengan si Zaran, nape tak boleh main elok-elok ke dengan Camimi? Kenapa la nak pukul-pukul, cubit-cubit?

Aku ngadu hal ni pada si suami. Diam-diam si suami tu pon still marahkan sikap si Zaran. Katanya kalau dia ada kat situ dah dia piat aje telinga Zaran. Budak memang tak makan saman. Piat sekali mesti terdiam. Tak diam juga piat banyak kali. Tapi... itu kan anak orang. Takkan la aku benarkan si suami aku nak buat gitu. Haihh...

So, on the next day and so on aku siap pesan kat cikgu-cikgu Camimi. Tolong la tengok-tengokkan Camimi tu. Jangan ada orang ambil kesempatan nak cubit ke, pukul ke, tendang ke, sepak ke.. Saya tak mahu tengok ada lebam-lebam pada badan dia lagi. Sebab Camimi ni sebiji macam aku. Kalau tersinggung kat perabot sikit dah lebam. Terlanggar benda sikit dah lebam. So, kalau lebam macam tu aku faham la.. Aku tanya Camimi, kalau dia jawab tatau siapa yang buat means benda tu terjadi sendiri la. But then kalau dia cakap ada orang buat, aku kena siasat la..

5 comments:

Suliana said...

sian camimi.. aqil plak, alhmdlh tak de lebam2, cuma nyamuk & semut je menggigit :-) tapi tu la, anak org nak dimarah, tkut kecik hati mak bapak plak kan. mcm aqil dulu kena cubit kat muka, cikgu dia bagitahu mak budak tu, dia minta maaf cam tu jela..

Erin Rashid said...

su, okla tu mak budak tu dtg sdri jmpa su. aku gerenti mak si zaran ni tatau menahu pasal ni. huhuhu

lily lotus said...

ishk2 tak syoklah camtukan. seb baik camimi still nak gi school...

nurhareza said...

kalo aku la, harus aku nanges dulu bila tau anak sendiri kena buli.. second mmg aku carik mak bapak budak tu.. hahahahhaha.. tarbiah kan dulu mak bapak budak tu.. agaknye kat umah budak tu dah biasa kena cubit2 kut.. tu yg dia apply kat sekolah plak..anak2 kan cermin ibu bapa.. go erin dgo.. pertahankan anak kite sebaiknye..

Erin Rashid said...

lily, kan..?!

beja, aku memang nak nangis, tapi ditahankan je! huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...