Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Sunday

CERITA MAKANAN DAN CAMIMI

Dah takde mender nk citer, jom kite ckp psl mkn nk tak? i kalo nk masak special2 utk sesuatu hari tu, sudah tentu terpaksa bukak blog2 masakan yg ada kt list blog i tuh. pastuh, bile tgk gmbr2 masakan tuh, mula la perut berkeroncong dan berdangdut sana sini. aduhhh..bikin stress tau kalo tgk blog2 masakan org ni. meleleh air liur beb!

pastuh, start la mlm tu dh berangan mkn makanan yg nk dimasak esoknye tu. berkeroncong lagi perut i dibuatnya. perasaan excited tuh bkn main lagi! susah nk tidur jadinye. padahal org sblh dh berdengkur, kite nih dok lagi berangan itu ini.

yelah, kt sini kalo teringin nk mkn masakan yg biasa ada kt msia, terpaksala bikin sdri. sedap ke tak, sdri rasa. bkn pulak nk mengetengah kan diri pandai buat itu dan ini. cuma skdr masak utk keluarga sdri dan rasa pon sdri. so, kalo tak sedap, sdri tanggung la kan..

ada 1 hari tuh, mmg teringin nk mkn KFC. tapi demi mengurangkan kolestrol myk dlm bdn, maka ayam yg patut digoreng itu ditukar menjadi panggang. so, jadilah ayam panggang KFC! orait la kan..? yg penting masuk perut dan kenyang. so, ini la gmbr ayam panggang KFC bersoskan lada hitam dan ada side dishes iaitu coleslaw dan kentang putar. huhuuh..skrg tgk pon ada stress tau. terasa nk buat lagi plak esok. tapi... esok udah ada menunye yg lain. hehhehe..



camimi? apa yg dia buat plak time i masak kt dapur? bagus.. pandai pon buat kerja sdri. tapi bile dia dh boring buat kerja tu, mula jadi mando plak kt dapur. org tung tang tung tang, dia pon nk tung tang tung tang gakkkkk.. aduhhh...



bila dh boring kt dapur, continue blk dgn kerja dia yg tadi. ni i sempat snap 1 gmbr je sbb dia nmpk dan dgr je bunyi snap camera, terus je dia bgn. apa lagi...? nk camera yg i tgh pegang tuh la. huh! siap berebut lagi dgn i, dia tetap nk kan camera tu. mana boleh kan.. terus je i sorokkan tak kasi dia.

ok, yg ni pulak gmbr camimi di mlm hari pulak.


ala..sian dia sbnrnye. awal lagi dh ngantuk. dlm kol 8 lbh mlm gitu. dia dh menunjukkan yg dia mau tido sbnrnye. mcm tuh la style dia kalo dia nk tido tp kami buat2 tak paham la. bkn buat2 tak paham sbnrnye tapi tak sangka dia nk masuk tdo seawal itu. so, kalo dh begitu petandanya, daddy dia kenela bukakkan katil utk dia tido. pastuh i plak kene g tido kan dia. tido nk kene tepuk, peluk2, selimut tebal2 dgn bantal peluk dia tuh skali! em..layankan je la..


nih plak gmbr dia baik je tgh landing dgn bantal peluk terus je dia bgn sbb nmpk i pegang camera. apa lagi, sessi berebut camera lagi la dgn i. ada ke patut, ngantuk2 pon nk berebut camera dgn i lagi! apa daaa....

I sbnrnye tgh plan mcm mana nk basuh bantal peluk dia tuh yg dh semakin kusam. sbb ada 1 hari tuh, dia termuntah atas bantal peluk dia, so i perlu bersihkan dan keringkan. so takes few hours la sbb i kene keringkan dan letakkan atas heater. aleh2 dia tak leh nk tido sbb bantal peluk dia takde. bagi teddy bear sebesar pelukan tu pon dia tamau. tetap nak bantal peluk dia. tapi akhirnya dia tetap tertido sbb dah terlalu letih dan mengantuk..

So, u all ada idea tak nk buat mcm mana ek? i risau esok2 nk naik kapal terbang pon perlu bwk bantal peluk sebesar2 tuh sekali!


11 comments:

m a r n y m a s u a n said...

haiissh
schamimi2
zu zuess.
geram tgk mase dia gentel2 bantal tuh.
haihh.camne yek.payah gak nak bwk bantal sebesr alam tuh nek flight.
hehe

same lah ngan saya
till 6yrs old isap jr n bantal busuk!! (alamak kantoi)

ssh nak ilang ni.
akak penah basuh ke bantal tu b4 ni?
tah2 kalo bau original bantal ilang dia xmo lg bantal tu
ehehe.

Erin Rashid said...

tuh la.. cmner la nk bwk naik flight
akak pernah basuh tang kepala badak sibantal peluk tuh je
pastuh jemur kt heizung
tapi dia takleh nk tdo plak takde bantalnye tuh
so far akak rasa
kalo bau ori bantal tu hilang
mgkin xder mendatangkan kesan apa2 pd dia
as long as dia dpt peluk bantal tu then its fine.

~ujicham~ said...

erin.. nak resepi buat sos blackpepper bole? hehehe.

aku kasi tips sikit nak kasi jimat space time packing tu.. ko buangla kekabu bantal camimi tu, pastu sampai sini, ko refill balik guna kekabu baru.

rillys said...

i think u kena buat sarung utk bantal tu..spare 2-3..then bila nak basuh u sarung yg spare tu..tp kan kalau dia original punya kain..erkk..

Erin Rashid said...

uji - resepi sos blackpeper:

1) tumis 1 labu bwg besar yg dipotong dadu n 2 ulas putih yg dicincang sehingga wangi
2) bile dh wangi, masukkan air rebusan tulang ayam (erin guna air rebusan daging pon ok je)
3)bile dh pekat, masukkan 2 sudu sos tomato, 4-5 sudu lada hitam, 2 sudu besar kicap dan 1 sudu kecil tepung jagung.
4) kacau hingga sebati dan pekat. hbss...

bantal camimi tuh kalo dibuang kekabu nye hbs lagi ngamuk uji. penyek, leper je cmner dia nk peluk? huhuhu

lily - a'ah..yg skrg nih ori nye kain. xder lapisan lain. tuh la..tgk la..try gak buat 'baju' si bantal peluk dia plak

Izan said...

kalau nk kene angkut bantal busuk tu bawak masuk kapal terbang abis la erin oii... takut sume org lain pun pengsan. =)

Izan said...

untuk pengetahuan erin, izan pun tgh survey flight ticket. erin nk one way ke? untuk bulan mar ni boleh katakan sume flight ke msia tgh wat promotion. Thai Airways& Malaysia Airline. Tiket murah boleh dpt ngan flight Qatar Airways transit kat Doha.

Izan pun nak tanya erin pasal kontainer if u have any information. Erin hantar brg2 ke msia pakai kontainer kan? how much???

Izan said...

erin, nak balik bulan april ke? jom balik sama2. izan pun tgh planning nak balik msia bulan april nnt. awal bulan insyaallah...

Erin Rashid said...

izan , kalo kt german plak,
flight plg murah adalah China Airline. buat masa ni la. Qatar pon murah gak. erin saja je tnya izan kt sane flight apa yg murah utk 1 way.
psl kontena tu, erin tak sewa sebijik kontena sbb tak bwk blk perabot atau item2 yg besar. cuma bnyk kotak yg berisi buku, files, baju2 lama, baju2 sejuk yg gedobol2 tuh, electricity items yg biasa, fragile items dan toys2 camimi. that's y father erin soh amik shipping jenis loose items. lagi murah izan berbanding sebijik kontena. tapi kalo izan mmg nk bwk blk perabot dan item2 besar mmg sesuai la sewa kontena..
erin mmg cdg nk blk april, tapi depands on my husband la.. izan blk berapa lama ek? jgn kite tak sempat berjumpa kt msia udah le ek!

Izan said...

shipping jenis loose items tu camana? kitorang tak de la nk angkut perabot segala tp ada la barang2 skit nak bwk balik msia.

kitorang pun plan nk balik bualn april tp sume bergantung ngan husband izan gak. kitorang nak balik 6 bualn kot. tgk la keadaan. tgh plakn. tak konfirm lg. insyaallah boleh jumpa...

Erin Rashid said...

shipping jenis loose items ni adalah shipping yg tdk melibatkan penyewaan kontena sebijik utk kite.

maknanya, kite pack brg2 menggunakan kotak. cthnye semuanya ada 20 kotak. maka, 20 kotak itu akan diambil oleh company shipping utk dimasukkan ntah celah mana kontena yg available.

so, kite just byr harga org amik kotak dari umah kite ke pelabuhan dan bayaran atas kapal.

izan, lama giler awk blk. so, erin tak risau la kalo2 erin lom tiba di msia, pastuh awk plak dh blk smula ke italy. ok, nnt kite make an arrangement ok..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...