Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

RUTIN..

Dh 3 minggu kelas bhs german i start utk semester baru ni. Dh 3 minggu jugak setiap hari Isnin, Rabu dan Khamis i kene bgn seawal mgkin utk siap sedia ke kelas bhs. Kene mandikan camimi, pakeikan baju dan kemudian serahkan kt daddy dia utk bg dia breakfast. Kelas bhs ada hari start kol 9 am dan ada hari start kol 8.30 am. Kalo u all nk tau, kalo takder kelas, mmg jgn harap la i nk bgn seawal 7 am. Huh! alamat masih berbungkus dgn selimut tebal la gamaknye. Mgkin selewat kol 9 atau 10 am baru la i bgn.. ehhehehhe. Teruk kn? teruk ke..?


Subuh? subuh gajah la namanye.


Pagi2 dh la sejuk, nk bgn awal mmg tak leh lgsg nk celik kn mata ni. Biasa mmg alarm akan set jam kol 8 am (kalo takde kelas), tapi pas bunyi alarm, tutup dan smbug tido.. huhuhuuh.. Kenapa i jadi begini? em.. camimi akan bgn 2x pada waktu mlm utk minum susu. So, mmg i dh siap kan 2 botol susu berisi serbuk susu. Tinggal letak air panas je bile dia bgn mlm. So, bile dia hbs minum susu, kdg2 dia sng je nk tidur blk, dan kdg2 dia susah gilerrrr nk tidur blk. So, kesimpulannye dia akan kaco i yg sdg mau tdo semula dgn cara... membebel sorg2, bergolek sana sini, lenyek kan i... aduhhh, cmner i nk tdo blk?


Lgpon, husband i biasa g uni pon kol 10 am ke atas. So, masih sempat bgn, gosok gg, cuci muka dan prepare breakfast. O... breakfast kami sgt simple mimple. Masing2 minum secawan koko panas dgn roti yg samada dicicah dgn koko tu atau disapu dgn Nutella. Ada gak roti coklat, roti manis dan roti croissant. Stok roti kt umah ni mmg bnyk. Kalo hbs je, mau kene g beli cpt2. Sbb itu sumber karbohidrat camimi yg tak mahu sentuh nasi. Dia dok mtk 'ati' (org panggil roti tapi dia panggil 'ati'). Lain2 sumber tenaga utk camimi yg dia boleh nk telan adalah spageti, fussili dan makaroni. So, setiap hari i kene la masak 3 benda tuh bergilir2 bg dia mkn for lunch time. Waktu pagi, ptg dan mlm dia akan mtk 'ati' dgn 'ich' (milch dlm bhs german).


Hari ni dgn smlm, 2 hari berturut2 turun salji kt sini. Tapi salji yg tak berapa lebat la. Kirenya hbs turun terus cair atas jlnraya. Tak sempat nk menebal. Hari isnin g kelas, salji turun dgn lebatnye. Sambil salji turun, hujan pon turun bersama. Maknanye cuaca tak berapa sejuk utk salji terus turun berseorangan. Hbs hujan terus membasuhi bumi memadam butir2 putih atas tanah. Jadi, takde la timbunan salji walaupon sbnrnye agak lebat masa tuh.


Hari isnin, Bettina (my teacher, agak kurang ajar memanggil 'betina' kan? tapi tuh la dia tak soh panggil 'Frau' atau Puan. so, reramai la panggil namanye saja) tak sihat. So, kelas pon batal. Maka terbantut jugak la plan nk breakfast sesama dgn kak ja kt kafeteria sekolah bhs. pas hbs kelas. Sbb kak ja still ada kelas kene attend sbb kami berlainan kelas. Terus je i mengharungi salji + hujan utk ke supermarket berdekatan. Nak beli stok roti baru utk camimi. Blk dari supermarket pon still salji + hujan. Kalo biasa, akan blk dgn berjln kaki sbb konon nk exercise tapi terpaksa tahan bus jugak spy tak perlu mengharungi kesejukan dan kebasahan di luar sana. (padahal 1 stop je haaa...)


So, esok pon ada kelas. Maka mlm ini, i perlu tido awal spy esok leh bgn pagi dgn mudahnye. Mlm kang nk kene entertain camimi kalo dia susah nk tdo blk pas minum susu. Itula pengorbanan yg perlu i lakukan demi menuntut ilmu di negara org dan punya anak sekecil camimi. ini belom lagi masuk bab melayan suami. hehhehe..uuppssss.. salah belok plak.


Okla kwn2, kite jmpa lagi next entry ok.. time2 ada masa leh la i membebel kt sini. takut esok2 masa i ditarik dan diberikan kpd org lain, maka susah la gamaknye. ok..have a nice Wednesday. kerja ok..jgn memalas nk berkerja..!

5 comments:

rillys said...

hehe..diorg taktaukan maksud betina tu aper..nnti blk sini u plak jadi teacher kat we all

~ujicham~ said...

bz juga ya erin.. habis tu nanti balik malaysia, klas sempat habis ke?

Erin Rashid said...

lily - masih tak cukup ilmu di dada la nk ajar org. hehehhe...

uji - tak sempat hbs pon uji. mgkin blk april, kelas tamat mei. huhuuh

Izan said...

erin, bila nak balik msia ni. insyaallah izan pun nka balik bulan april ni. so leh la kita jumpa kat msia nnt. tak sabar nk jumpa camimi sebenarnya. heheheheh.

Erin Rashid said...

izan.. nk blk msia? sure rindukan parents kan tetiba nk blk plak ni. hehhe..
insyaAllah april sama la kite pulang ke tanah tumpah darah kite
hihihih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...