Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

START SIKIT-SIKIT DULU



Sekarang baru tgh packing sikit2.. baru a few kotak dh diisi penuh dgn brg. Itu pon isi dgn stok baju2 musim panas yg mana baju2 yg nipis, lengan pendek, seluar pendek, blaus2 baju tdo yg nipis dan baju2 lama camimi. Pendek kata, baju2 tersebut mgkin dh tak digunakan lagi kt sini time2 sejuk gini. Jacket2 winter yg lama pon dh siap berbungkus masuk dlm kotak. Kes dh tamau gune bnyk2 jacket la sbb buat penuhkan almari baju je. (takut besi penyangkut baju2 nih patah!)


Barang2 lain spt toys camimi utk umur dia 2 thn kemudian (wah dh siap beli ye spy dia tak terkilan xder toys yg 'mature' skit pd masa hdpan), pinggan mangkuk, periuk belanga dan segala perkakas lain utk masuk umah baru kt msia nnt pon dh siap packing.


Ada bnyk lagi sbnrnye yg belum packing. Ada juga brg2 lain yg terasa dihati nk beli, tapi belum beli lg. Semua tggu time2 akhir nnt sbb takut umah bersepah penuh dgn kotak2. Dah la umah kecik aje, nnt org dtg tgk dh takde tmpt nk lalu lalang dan bersantai. huhuhu..


Semua kotak yg dh diisi dgn brg, mcm biasala pasti kene ukur lebar x pnjg x tinggi. Pastuh timbang berat kotak tu.


gune penimbang berat bdn sudeyy..

Utk apa? Pastila sbb nk mtk quotation drpd company freight atau forwarding tntg harga2 penghantaran dari Duisburg ke Hamburg dan terus ke Port Klang. Nnt bile kotak2 yg akan kami beli dh smpai, musti mau jugak packing cpt2 sbb nk tau berapa kotak semua, berapa berat dan cubic meter . Ini semua arahan my father yg bagi sbb dia yg akan uruskan penghantaran brg2 i nnt ke msia bersama2 counter part dia yg berada di Frankfurt.


mari kite tandakan kotak masing2

Katanya lagi, mmg la penghantaran dari Duisburg ke Hamburg sedikit mahal (about 200++ euro) berbanding dgn kos penghantaran dari Hamburg ke Port Klang (hanya dlm 60++ euro sja). Ini kerana, apabila melalui jln darat (Duisburg ke Hamburg), mereka akan charge mengikut berat brg2 tersebut. Kemudian akan charge juga upah pemandu lori, org yg angkat kotak2 tersebut masuk ke dlm lori dan juga kos penyimpanan brg2 tersebut dlm stor sementara menunggu waktu utk kapal berlayar.


diala tlg angkat brg, pindahkan brg dan simpankan brg... letih lorr..!


Berbanding dgn kos atas kapal dari Hamburg ke Port Klang pula akan dikira mengikut cubic meter. Kalo kotak tersebut besar dan bnyk, maka lagi mahal la jadinye sbb dh mempengaruhi cubic meter nya. (paham ye kwn2.. mari kite belajar mengira)

bestnye kalo ada kapal laut sdri.. akan ku jadikan ianye sebuah kapal cruise. hehhehe..

Then, smpai Port Klang, kos penghantaran akan tertakluk kpd jauhnye lokasi penghantaran dari Port Klang. Biasanya kalo kawasan Lembah Klang, murah la skit berbanding kawasan2 lain seluruh Msia. Sbb akan ambil kira pelbagai aspek termasukla kos storage, buruh, minyak, tol, dll.


Okla, takyah pening2 kepala sbb ini bkn bidang kite kan. tapi sekadar info utk kwn2 sekalian. Manala tau ada antara u all nk gune khidmat ayah i, maka sgt dialu2kan. (siap promote ye kt sini, kalo tak kt mana lagi..)


Oh ye, pasti ada yg tertanya2 kenapa i tak gune kontena aje kn? Kontena yg paling kecik pon (20ft x 40ft) adalah sbnrnye terlalu besar buat kami. Sebab nye, kami tak bwk blk perabot2 dlm umah ni. Cuma bwk blk buku2, komputer, baju2, peralatan elektrik, pinggan mangkuk, perkakas dapur, brg2 camimi dan sebilangan brg2 suami i lagi. So, mgkin akan membazir je kalo dibiarkan kontena tuh tidak dipenuhkan dgn sebaik2nya. Dan sudah tentu nk sewa kontena lagi mahal lor...!

cth2 kontena yg ada. besar kan saiznye...! (lbh kpd memanjang sbb kapal laut kan pnjg...)


Lagipon, tiada perabot kt dlm umah ni yg kami nk bwk blk pon. Sbb umah ni fully furnished. Kami beli dari penyewa lama. Cuma ada sebuah peti sejuk 2 pintu je kami beli sdri. Tapi ttp kami tak bwk blk juga. Kasi jual maaa... Lgpon leceh beb nk bwk blk. I rasa peti sejuk tu kene cari kotak nye. Mana plak nk beli kotak saiz peti sejuk tu. huh!


So, service yg i pakei utk bwk blk brg2 ni dipanggil 'Loose Item.' Iaitu tnpa kite menyewa kontena utk kite sdri ttp menompang kontena yg available atas kapal nnt. Ha..itu keje diorg la. Pepandaila diorg sumbat mana pon kotak2 i nnt asalkan semuanya nnt selamat dan sempurna smpai ke Msia.

5 comments:

rillys said...

congrates sbb berjaya memulakan sesi packing brg :P
...harap2 takde brg yg ilang or rosak masa on the way nnti

btw, u stay mana once dah blk sini?? jgn lupa buat house-warming ;)

Saleza said...

good info,..boleh diguna pakai nanti ,.he he he,..

*alah,..sedihnya awak dah nak balik,..bila dpt minum kopi sama2 ni?

aku said...

nak akak tlg pakcing brg ker..mati la aku nak kena pegi jerman lak pasni

~ujicham~ said...

ok, nice info.

Erin Rashid said...

lily - insyaAllah umah sewa di shah alam gak berdeketan dgn umah parents. housewarming tuh wajib! lily takkan dilupankan utk menghadiri.. heheh


kak ja - minum kopi isnin ni ok tak? (16.02.09) tapi kelas saya hbs kol 10.30 atau tak sbb bettina nk ganti kelas yg dia demam tu

kak mid - dtg la german. tlg saya packing. hehehhe..takpe toksah susah2. nnt kite jmpa di msia kkkk!!!

uji - simpan info k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...