Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

KUAH SOTO AYAM 'yg nmpk sdp' TU


Oleh kerana Cik Izan kite dh menanya psl kuah soto ‘yg nmpak sdp’ itu... so, i wrote this specially for her.

Bahan-bahan

1. Ayam yang dipotong kecil2 termasuk kulitnya yg tlh dibersihkn (berapa bnyk depends berapa org nk mkn
2. Minyak masak 2-3 sudu
3. Bawang merah / bawang besar yg dikisar – 2 sudu
4. Bawang putih yg dikisar – 1 sudu
5. Halia yg dikisar – 1 sudu
6. Kulit kayu manis
7. Bunga lawang
8. Bunga cengkih
9. Buah pelanga
10. Serbuk lada putih
11. Serbuk jintan putih
12. Serbuk ketumbar
13. Santan pekat ½ cawan
14. Serai 2 btg
15. Sup bunjut (kalo ada, kalo xder pon xper)
16. Lengkuas sebesar ibu jari (kalo ada, xder pon xper la..hentam je la)

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bawang besar, putih dan halia. Juga masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis smpai naik bau
2. Masukkan serbuk jintan putih, ketumbar, serai yg diketuk dan serbuk lada putih. Tumis juga hingga naik bau
3. Masukkan ayam dan air (air bnyknye sehingga tenggelam ayam tu)
4. Apabila ayam dh nk masak, masukkn pula santan dan garam
5. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam pulak masak.
6. Siap!!

Resepi ini ada juga pada blog ini http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/soto-ayam-dan-bergedil-daging-keluarga.html

Cuma i xikut sgt sukatan dan cara dia. Main agak2 je especially santan. Sbb tamau berlemak sgt. So, kalo Izan was-was psl sukatan, baik ikut mcm dlm blog itu. Ok..!

Selamat Mencuba!!

5 comments:

Izan said...

hurray... boleh try pasni.
patutla cam lain je rupanya dr izan penah wat. buh santan rupanya. mmmm... mmg kene try ni.

thanks!! nnt bila buat i corita ok.

Hilma Rashid said...

ok ye cik izan, slmt mencuba..
cuba jgn la tak cube!
oh ye, jgn luep daun bwg atau daun sup dgn bawang goreng ek
nnt xsempurna lak
ha.. begedil pon jgn lupe wat
erin kalo wat begedil messti wat bnyk skit
sedap ooo..
(sedap ke...? huhuuhh...!)

Izan said...

muahahahahahaa....
i da cuba resepi ni td. tu la tak sabar plak nk tunggu esok lusa. yela klu tunggu2 kang buat ayam abis da tak leh nk wat.

sukatan tu izan main bantai jugak. hehehehhe. serbuk jintan sume tak de so ganti ngan serbuk rempah kurma

santan pun tak buh byk sgt takut muak plak. buh 3 sudu je. hahahahhaha. yela bukan buat byk sgt. tu pun ada balance lg ha. leh simpan buat mkn tengahari besok.

anyway, mmg sedap la erin. thanks! my husband makan pun sampai tambah 3 kali

Hilma Rashid said...

hhaha..tahniah!
kalo dh sedap tuh menjadik la kuahnyer tuh!! huhuhu
syabasss!
pandai izan ek..mak erin pon kalo wat sup sure ada letak skit serbuk kurma
katanye ikut style mamak skit
hahaha..
ok2
xletak kt blog ker?
kasik la citer skit
hehehehe

Izan said...

nnt klu mengadap komp i cerita la kat blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...