Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Monday

EM..SEDAP NYER..

Petang panas mcm ni mmg tak terasa lgsg nk kuar umah. Dok umah pon xder le sujuk bebenor, tp malas plak nk mengharungi mood panas kt luar tuh bak kata Kak Ja mcm panas terpacak atas kepala.. huhuuh.. adoyyyy panas tol! Dh mcm Msia dh. Tp tuh la..sinih panas kering. Lg sakit oooo...! menyucuk2.

So, ptg yg panas nih, Camimi pon baru bgn tdo, so i ambik kesempatan ke atas mood dia yg baik itu utk sibuk2 kn diri kt dapur. Hehehhe.. bikin projek la apa lg kn..!

So, projek ptg ini adalah membakar muffin coklat vanilla. Huuhuhuh..sedap nyer! Masa tgh tdokn Camimi td lg dh berangan2 mkn muffin. Hehhehe. Nih Camimi sbuk kt dpn tuh main toys dia, so i pon main la masak2 kt dapur nih..hahah apa lg..kan kerja nye memasak kn!

So, bhn2 je adalah spt:


So, bhn2 tersebut dicampurkan sekali dgn backing mixture tuh dan mix together-gether la dgn mixture machine. Lbh kurang 5-7 minute, siapla utk dimasukkan dlm acuan muffin nih. Nk masukkn dlm acuan nih lbh sng dan seronok kalo ada cone tube tuh (ala.. cone mcm nk tulis2 kek gitu). Tp oleh kerana i xdak benda alah tuh, so pakei sudu pon jadik la. Asalkn dpt masuk dlm acuan muffin tuh.

Dlm masa yg sama, i perlu panaskn oven. Just press button ‘cake’ kt oven tuh (2 in 1 – oven skali microwave), so kepanasan utk membakar muffin ini sudah disetkn.

Siap mixture tuh dh dimasukkn dlm acuan2 nye, i perlu bakar muffin2 tuh selama 25 minute. So..tggu je la 25 minute, xlama pon. Camimi plak dh terintai2 tgk mummy dia wat apa kt dapur lama2. Hahhaha.. dh bosan la tuh main toys dia. Ok la.. nnt kite tgk hasilnye ye.!.

Ha..ini lah hasilnye.. muffin choclate vanilla.. nmpk cam senget benget kan? sbb i xletak dlm acuan tray muffin, that's y la... Ha mcm mana kwn2..? sng tak buatnye? sgt la sng buatnye kn? so, anytime lah leh buat. hhehehe

sbnrnye kn kwn2..i pon xreti buat la. ini instant muffin namanye. tgk la gmbr bwh nih. i beli siap dlm packetnye lg. Sediakan bhn2 nye dan baca arahan yg diberi, siapla muffin tuh. tp kalo nk harapkan buat sdri mana reti maaaa..! hehhehe.. jgn mare yee!


4 comments:

Izan said...

betul la erin. sejak semalam panas ya ampun.. tak mampu nk kuar rumah...

keje kita cam sama jer. asyik memasak je kan. ptg semalam pun i masak waffle. tp yg segera punya. tambah air, telur, butter pastu siapla...
hahahahahahahha

Hilma Rashid said...

wah..waffel pon sedap gak nih..
teringat waffel erin penah beli kt msia yg org buatkn
sapu dgn honey atau butter atau kaya atau nutella atau srawberry
emmm..sedap nyer!!
kt cni lom pnh try buat lg..
sbb xpnh lg nmpk instant nye
huhuhu

Izan said...

susah gak nk jumpa waffle yang instant. ni pun org malaysia dr milan yang bawakkan. kat rome ni tak penah jumpa lg.

mmg sedap pun klu waffle ni sapu ngan butter and honey. aritu wat buh butter ngan nutella jer. kaya tak de. tp klu buh peanut butter lg mengancam. tp peanut butter kat sini tak sedap la mcm kat malaysia.
nak kene suruh org malaysia pos ni. heheheheh

Hilma Rashid said...

huhuhu..nmpak sgt msia tuh is a heaven of food!
mcm2 ada...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...