Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Friday

DULU TAK LALUI, SEKARANG DAH LALUI BARU TAHU

Salam uols,

Dah seminggu aku tak update blog. Ada korang kesah ke? 

Oklah, sebenarnya dulu aku tertanya-tanya juga kenapa bila perempuan dah kahwin, gambar yang selalu diorang letak kat desktop or laptop adalah gambar dia dengan anaknya atau anak-anaknya. Kadang tu ada juga yang jadikan background kat hp sendiri. Ada yang suka print gambar anaknya dan tampal di cubical kat tempat kerja. Ada yang simpan gambar passport anaknya dan letak kat dalam purse masing-masing. Sebab dulu tu aku perhatikan kawan-kawan ofis yang buat macam tu. Pelikla aku. Yelah, masa tu aku belum ada anak, jadi mestila aku tertanya-tanya. Nape tak letak gambar laki sendiri? Takpun gambar laki dia dan anak-anaknya? Nak juga aku nengok laki diorang ni handsome ke idak? Tinggi ke rendah? Kurus ke berisi? dan sebagainya... Hahahhaha..jahat!


Yelah, kalau time bercinta mesti nak simpan gambar pakwe kt PC masing-masing. Kat hp wajib ada! Nanti orang tau la kita sedang berpacaran. Jangan kacau line! Especially kalau pakwe handsome kan.. Handsome di mata kita la. Maka wajibla display gambar pakwe kat wall cubical kat tempat kerja ke, hp ke, PC ke, mahupun dalam purse.

Eh, ada tak korang dapat pakwe yang suka nak inter-frame kat officemate dan bagi tau satu ofis yang korang ni sedang berpacaran? Kiranya nak warning satu ofis la supaya jangan sesekali kacau line? Hahahah kelakar la..!

Ok, bila aku dah kahwin, dah ada anak ni baru aku tahu kenapa wujudnya situasi begitu bilamana si perempuan yang dah kahwin dan punya anak suka simpan gambar anaknya di tempat-tempat yang mudah nak tenung gitu. Bagi aku la.. ni aku cakap bagi pihak diri sendiri. Uols sure ada sebab tertentu kan?

Bagi aku, aku suka letak gambar anak kt PC, hp dan laptop (purse tak!) sebab aku selalu kerinduan dengan anak sendiri lebih dari si bapaknya. Boleh...?

Bila kat ofis, aku selalu tertanya-tanya, Camimi buat apa? Dah makan ke belum dia tu. Makan banyak ke sikit? Macam mana dia tidur kat school sebab biasanya kat rumah dia nak aku peluk dan tepuk-tepuk dia. Tamau tepuk pun at least ada tangan aku kat atas peha dia pon dah okeh. Ada tak kawan buli dia lagi? Balik rumah still ada lebam-lebam kat anggota badan dia. Cikgu dia pernah naik tangan tak kat dia? Serba serbi aku nak tahu apa yang berlaku pada Camimi kat school. Kalau boleh dah lama aku pasang cctv kat school dia. Orang lain nak share meh sini duit sikit! :p

Tambah lagi kita sebagai ibu memang rapat dengan anak. Apa saja yang Camimi nak, dia akan cari aku dulu. Sampaikan dia tengok daddy dia bersiap-siap pakai tali pinggang bagai, dia dah terketuk-ketuk pintu bilik air time aku tengah mandi. Boleh dia tanya aku yang tengah mandi tu daddy dia nak pergi mana? Apsal la dia tak tanya daddy dia sendiri yang daddy dia nak pergi mana? Pelik betul la..! Tapi itu yang selalu buat aku tersenyum sorang-sorang kat ofis.


Bila ambil je dia dari school, aku tanya Camimi miss mommy tak? Love mommy tak? Pandai pula dia jawab, miss mommy and daddy! Love mommy and daddy! 

Bila aku berdua je dengan Camimi, si daddy dia pula takde, aku akan cakap kat Camimi "mommy miss daddy la..." Pastu dia pun sibuk cakap "Camimi pon..." huk..huk..huk..

Pernah juga daddy dia volunteer nak tidurkan Camimi malam-malam. So, aku bolehla siapkan kerja rumah seperti sidai kain, kemas dapur, dan sebagainya. Tapi 1x dalam 1000 pun tak pernah dia mau daddy dia tidurkan malam-malam. Kehangatan pelukan mommy dia juga yang dicari. Tangan mommy dia juga yang dicapai. 

Kalau tengah duduk makan sama-sama kt restoran, tetiba baru terperasan yang Camimi elok je tengah bertenggek duduk kat peha aku. Bila masa dia naik atau peha aku pon tak tahu. Menyendeng-nyendeng macam "Fasha nak sandar". Hahahah..


Dah kena marah baru nak pergi menyendeng kat daddy dia pula. Pernah juga aku cakap bahasa Melayu dia tamau dengar, cakap English pun tamau dengar. Sekali aku tanya, "nak mommy cakap Jerman pula ke dengan Camimi?" Elok je dia cakap, "tak nak..tak nak..." Camimi masih menggunakan 2-3 perkataan dalam bahasa Jerman, banyak yang dia dah lupa. Tapi lagi banyak yang aku tak sempat ajar dia sebab dia masih kecil dan tak pandai cakap lagi masa tinggalkan bumi Jerman. Tapi kami laki bini kalau tamau kasi orang tahu apa yang kami cakap, kami akan cakap bahasa asing tu. Tapi idaklah mengumpat. Tak baik ;p 

Jadi, kalau Camimi dengar perbualan kami dan dia tak faham, terus dia tanya, "mommy cakap Jerman ke?"

Cuma ada satu situasi je Camimi willing to do dengan daddy dia tanpa sesiapa marah atau suruh. Iaitu pergi kedai. Asal dia tahu daddy dia nak pergi kedai, elok je terus pegang tangan daddy dia cakap nak ikut. Ha, time tu je la terasa yang Camimi ni bukan anak aku sorang. Anak daddy dia juga. Sebab kalau pergi kedai, dia akan dapat apa yang dia nak. Biasalah budak.. Siap pesan kat aku yang tinggal kat rumah "mommy jangan naughty ye..! Camimi pergi sekejap je.."


Selalunya anak perempuan rapat dengan si ayahnya macam aku rapat dengan ayah aku. Anak lelaki yang akan rapat dengan maknya, dan semoga esok ada anak lelaki boleh la dia rapat pula dengan daddy dia. Kalau tak, nanti aku layan sorang ni, sorang tu pula jeles. Macam aku layan Batrisyia anak abang aku tu. Aku dodoi dan tepuk-tepuk Batrisyia nak suruh tidur, Camimi dah merengek-rengek suruh tepuk dia juga. Dah jeles la tu! Siap nak suruh aku dodoi kat pangkuan bagai macam aku dodoikan si Batrisyia. Aduh... kaki Camimi terlebih panjang sudah.. Dalam suka-suka dan sayang-sayang Camimi kat Batrisyia tu, still ada jeles juga especially kalau aku kiss dan hug Batrisyia. Dia pun nak jugaaakkkk..!



Oh, aku pon rindukan budak kecil baju hijau ni. Senang sangat nak jaga dia kalau mama dia minta tolong jadi babysitter. Takde masalah langsung! Nak tidur kan lagi senang. Macam aku ni expert sangat dalam tidur-menidurkan budak. Maklumla, dulu aku bela kucing. Aku tidurkan kucing, mandikan kucing, bagi makan bagai. Aku dah belajar sayang makhluk Tuhan ni dari kecil-kecil dulu. Cuma sekarang aku tak boleh lagi nak bela kucing. Aku tamau anak aku dekat dengan kucing langsung. Owh, i'm still the same. Kalau aku nampak kucing kat luar sana, aku still akan tegur kucing tu macam kucing tu tahu apa yang aku cakap. Kalau Camimi cuba nak dekat kucing tu terus aku tarik tangan Camimi, jangan pegang langsung kucing tu. No way!

Aku tak mahu apa-apa bakteria dan virus kucing kena pada anak. Aku dah laluinya dan sekarang baru aku tahu kenapa sesetengah orang tak suka kucing walaupun ianya makhluk Tuhan yang paling comel. Husband aku pun suka kucing, tapi interest dia gitu-gitu je. Aku yang terOVER sudah!

Okeh la.. apa pun masing-masing punye pendapat kan? Ini sebahagian dari coretan kehidupan aku. Harap-harap bila Camimi dah besar esok dia tahu betapa mommy dan daddy dia sayang sangat kat dia. Dah usaha nak dapat adik baru untuk Camimi supaya dia tak bercakap sorang-sorang lagi atau dengan 'kawan' dia tapi Allah itu lebih mengetahui bila masa yang terbaik untuk memiliki cahayamata lagi. :)

Just wait and see

Note: Eh, malam ni ada Maharaja Lawak la. Kejap je dah seminggu berlalu? Macam baru semalam tengok Maharaja Lawak.. Masih segar nabil main piano atas meja warung. Hahahahah

8 comments:

sazlina.chin said...

wahhh bestnye bace kisah camimi dlm blog kak erin..

i'm one of the loyal followers tau! hihi

kak erin postlah lagi kisah camimi.kompom sy bace byk kali..

miss camimi so much!! jumpe kawen makcik ecah nnt ye camimi!!

love

Suliana said...

suka entry ni.. aku letak wallpaper aqil dlm pc dan hp.. dlm purse gmbr laki aku je sbb gmbr aqil tak de yg kecik. hehe.. kat opis pun ada gmbr aku ngan aqil tgh polok2.. gmbr ayah tarak.. kang org kata mcm nak tnjuk laki la plak kan, ye la laki aku hensem kan.. hahahaha.lagi satu, dia xletak pun gmbr aku kat pc/cubicle dia. hehe.. anyway, pompuan ni bila dah ada anak, syg anak lebih dari laki.. tul tak? tapi tggjwb isteri jgn dilupakan.. hehe

lily lotus said...

i pun sama. lebih rindu anak dari bapaknya..hihi

Erin Rashid said...

saz, kih..kih..kih..series tatau saz baca blog akak.. malu ai euww!

Erin Rashid said...

sue, betol.. t/jawab totap tidak dilupankan :)

Erin Rashid said...

lily, kan..?! gimme 5 laahh! tapi bila tggl dgn anak rindukan bapaknya pulok! hahahha

Hidayu Yusof said...

sweet..=)

Erin Rashid said...

ayu, mommy camimi memang sweetttt.. kan? hihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...