Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

JUAL CEKODOK PON NAK TIPU



Credit to Google

Salah satu peberet kuih yang ada kat Malaysia ni adalah kuih cekodok pisang. Kadang-kadang waktu balik dari kerja tatau nak makan apa benda sebab perut masih kenyang walaupun tak makan nasi tengahari tadi. Tapi aku kena cari makanan juga sebab malam nanti lepas 8pm kalau lapar dah tak sesuai lagi untuk 'membaham' apa-apa makanan dah..

Petua pemakanan yang sihat, makan kena ikut time makan. Jangan skip or escape. Aku rasa ini basic je dan semua orang tau tentang perkara ni.

So, lepas balik kerja hari tu, aku pergi cari cekodok pisang. Dah lama tak makan sebenarnya. Dan kalau korang nak tahu, walaupon aku memang dari dulu suka makan cekodok pisang, tapi aku tatau macam mana nak buat cekodok pisang.

Aku rasa since 1 tahun yang lepas kot baru aku ada usaha sendiri nak ambil tahu macam mana caranya nak buat cekodok pisang. Dahsatttt kan aku ni?! Suka makan cekodok pisang tapi tak reti nak buat. Bila dah tahu camner nak buat, terasa "alahai.. senangnye nak buat cekodok pisang"

Sama la seperti kalau tengok mak aku masak daging kicap pedas manis. Makan punye la berselera. Tengok mak aku masak pun nampak senang je. Tapi bila time aku nak masak sendiri, tu ha... seribu satu soalan terbit kat fikiran.

Tapi kisah yang nak aku cakap kat sini pasal orang yang jual cekodok pisang tu. Tak done la aku nak balik rumah buat cekodok kat rumah. Balik rumah dah pukul berapa? Nak 'seng-seng' baju lengan untuk bersilat kat dapur plak dah makan masa. Sudahnya aku beli je la cekodok pisang kat Giant Stadium.

Yang tak bestnya, nak jual cekodok pisang pon ada hati nak menipu. Oh, yelah tak sengaja nak menipu kot. Kiranya 'ter-menipu' la tu kot..

Jual cekodok pisang 7 ketul = RM1. Aku tatau la kat tempat lain berapa. Tapi nampak lumayan la 7 ketul seringgit je?! Haih, leh order sepuluh ringgit ni. Tapi gile bapak nak makan 70 ketul apsal? Kata diet...? Ok, nak beli dua ringgit je. So leh dapat 14 ketul share-share dengan Camimi dan daddy dia.

Nampak mudah je si penjual kira seketul-seketul dia letak dalam plastik. 1, 2, 3, .....10, 11, 12. At the same time aku pon kirakan sekali dalam hati la.. Tak yah kira kuat-kuat buat apa kan? Tapi yang peliknya, aku kira sampai 12 dia dah serahkan plastik tu kat aku. Oh, mungkin aku tersalah kira kot. Bila transaksi dah dibuat, aku pon blah la. Dah tak sabar nak makan cekodok pisang ni. Haihhh..sedapnye!

Tapi, tetiba terasa nak kira berapa cekodok kat dalam plastik tu. Kira sekali ada 12 ketul. Kira kali ke-2 pon ada 12 ketul juga. Eh, rasa nak bersila atas lantai nak kira la berapa cekodok tu tadi. Kira kali ke-3 pon masih ada 12. Sah, mata aku tak juling atau rosak. Aku patah balik, cakap kat si penjual tu yang cekodok pisang ni tak cukup.

"Eh, tak cukup kak?" 

Then aku cakap "tak cukup la dik, kirala balik"

"Eh..eh.. tak cukup la kak. Hehhehe"

(_ _!)

Aku tatau nak cakap apa kat budak penjual tu. Takkan pasal cekodok pisang pun nak gaduh kat depan rezeki. So, kiranya aku dah pangkah la gerai tu. Tamau beli kat dia lagi. 

Mudah aje bagi aku, kalau sesuatu restoran atau gerai tu, ada buat 'tahi' gerenti aku dah tak datang lagi. Banyak lagi restoran yang baik, elok dan perihatin tentang pelanggan dia.

Note: teringat zaman aku kat teknik dulu. Bebudak lelaki yang aku dan kawan-kawan rapat aku minat dalam diam, kami gelarkan dengan nama buah-buahan atau sayur-sayuran. Pisang la, terung la, boncis la.. entah aku pon lupa apa lagi. Kenapa namakan macam tu? Jawapannya, entah! Saja suka-suka. Tapi bila dah besar, dah kawen ni, jangan la namakan macam tu. Bahayaaaaa...!

2 comments:

nurhareza said...

hahahahaha.. kobis, kentang.. tu yg aku ingat.. eh, mana kentang pergi ek? hahahahahhaha.. susah aku kalo laki aku baca komen ni ryn..

Erin Rashid said...

ayoyo beja. lama gile aku nunggu komen dari ko. baru perasan ke entry aku ni? harap laki ko tak baca blog aku juga :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...