Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Tuesday

PERKEMBANGAN TERBARU

salam u ollsss.. lama gak tk update ek? mmg sgt malas ok! tambah lagi jarang melekat kt ofis. ada je perkara nk kene settle kt luar. mcm2 masalah keje, org dan masalah diri sdri nk kene settle. tapi takpe. no big deal. seronok dikelilingi dgn org2 yg saya suka dan sayang! org yg saya tak suke saya ignore je. tak de benda nk buat dgn dia.

so apa perkembangan terbaru rumah saya?

well.. saya masih belum tnjukkan lagi rumah baru saya kan? sure u all dh boring, "apa lah saya nih dok sibuk citer pasal umah tapi tamau tnjuk umah baru saya." supriseee..tggu la!

so far, grill dh pasang. cume pasang grill kat pintu dpn dan grill dapur. keliling rumah masih belum sbb tukang grill kene amik masa lama nk buat grill yg bnyk tuh. so utk safety, saya mtk tukang grill buat dan pasang grill pintu dpn dan dapur dulu. sbb cadangnya nk masukkan beberapa perkakas elektrik. kang kalo tak pasang grill mahunye hari2 hati saya berdebar memikirkan tntg keselamatan brg2 elektrik saya dlm rumah tu. huhuhu

utk pengetahuan u all, dan mesti ramai yg tatau lagi. rumah saya adalah jenis apartment. so, saya beli unit yg tinggi dan lot tepi. kt shah alam ni rumah apartment je yg murah. rumah teres dan semi-d apatah lagi bungalow sgt mahal. tak mampu lagi la buat masa ni. tapi tatau la esok2 kot ada rezeki  lbh boleh buat investment rumah  apartment yg bakal kami duduk ni. 

so far juga, barang2 elektrik spt tv, mesin basuh dan peti ais yg sudah dibeli baru saja dipindah masuk. sampai saya dh terlupa model apa yg saya beli sbb lebih sebulan lamanya brg2 elektrik dok terperap dlm store kedai elektrik. bile dh smpai brg2 tuh sume baru rasa nyesal plak sbb tgk mesin basuh besar gedabak. patut saya beli 7-8kg aje, tapi saya beli yg 10kg punye. punyela tak hingat dulu! kalo tak, leh jimat space kan..? dh la 3 org je yg hidup dlm umah tu tapi saya tak pk pnjg terus beli yg 10kg punye. (sbb masa tu pk leh cuci conforter, cadar bagai. takyah hantr laundry. jimat skit!)

baru2 ni saya dh bincang ramai2 dgn cousin saya sekali dgn abg dan kakak ipar saya tentang cat umah dan konsep umah baru saya ni. sgt gembira ok bincang ramai2 gitu. masing2 beri pendapatan dan saling membantu. sbb cousin2 saya ni mmg sgt brilliant dan kreatif tntg perkara2 begini, jadi mmg sesuailah menanya perkara ni pd mereka. dlm perbincangan tu masing2 lahirkan idea. ada yg soh amik tema merah putih (mmg tema idaman saya) tapi saya tgk dh ramai penghuni apartment tuh gune tema yg sama. tak siokkk la..

ada jugak yg soh buat tema hijau putih sbg alasan kalo hijau nnt dok umah idak la terasa selalu lapar berbanding merah putih. sbb tu restoran2 bnyk buat kaler bertemakan merah sbb merah ni mempuyai psychology utk membuatkan pelanggan rasa cpt lapar. hahah percaya atau tidak, sila la bertanyakan pakar hiasan dalaman anda (interior architect).

tapi hijau itu tema rumah abg saya. tamau la sama kan. nnt boring. pegi rumah org ni kaler hijau. rumah org tuh pon kaler hijau. then, nak amik tema oren putih pon ok kan? suka oren putih. tema kawen saya. hehehhe. alamak, baru perasan, rumah parents saya dh gune kaler itu. cancel lagi! haihhh.. susah betol nk pilih kaler ni kan?

hari2 tgk website interior design ni. bile saya browse laman web 'deco bersama eric' then saya rasa saya dh terpaut pada satu warna yg saya rasa jarang warna tu digunakan org. tapi b4 saya decide betol2 nk gune warna tu, hari ni saya ingt nk ke gedung tekstil nagoya. nk tgk warna kain langsir ada tak warna tu. then kalo ada, confirm la saya nk amik warna 'Turquoise'. kalo tak berkubur aje la ok..! kene pk warna lain plak.

okla dulu citer pasal rumah baru ni. kang ada yg sakit mata baca citer tntg rumah baru saya. tak suke, dan tak best lagsg! takpe, tak best pon takpe. bnyk lagi blog yg best, jadi silala stop melawat blog saya.  pegi la lawat blog org lain. kerana saya mengamalkan prinsip "suka-hati-aku-la-nak-citer-apa-sbb-blog-aku!"

sekian terim kasih!

note: nak thanks juga pada kawan2 yg suke baca kisah saya. dan suke mengikuti perkembangan saya. juga nk wish good luck and have fun pada kawan2 lain yg tgh menunggu dapat kunci baru rumah mereka. yg dh dpt kunci rumah tu, slmt mendeco2.. nnt jgn lupe ajak saya dtg rumah ok.. babai!

10 comments:

Diarihatiku1976 said...

wahhh... bestnya mendeco umah ni.. akak dah 2 thn mendeco umah baru... memang best.. nanti update ekk pic yg terkini.. saje cuci mata.. ahahkss

lily lotus said...

wah..mesti best dok kat balkoni. ditiup angin sepoi2 bahasa..ahaks..forget me not utk ur housewarming..hiks

nurhareza said...

semangat kt erin.. aku pun br nk msk umah hujung bln ni.. umah sewa je dulu sbb bila sorg kt perak, sorang kt kl susah betul nk decide nk beli umah kat mana.. nest week nk shopping brg letrik.. beli fridge ngn mesi basuh je.. sj nk tanya, rs2 kan alang2 beli peti ais satu pintu (kes nk jimat ruang) ke terus beli je yg besar sikit? mak aku kata petia ais ni tahan lama.. kang 2-3 thn nk beli lain sebb peti ais da tak muat.. ko rs camne??

Mrs. GordoEdi said...

eeeee besh nye lah kn dah ade umh sendirik neh kn..excited je nk meng deco2 neh...ni duk umah sewa...nk deco2 pun x semangat je rase...
ntah bile la kiteorg ni nk ade umh sendirik...

Suliana said...

nnti tunjuk tau pic umah baru tu..bestnye dapat deco2 ni..su kena duduk je, boleh wat pilihan skit2 je sbb menteri kewangan tu mcm 'sume tak boleh'..huhu..tensen..

Ummi said...

waaa..lamenye die menyorok..

Ummi said...

beja..betui kate mak hang..baik beli besar terus..org dulu beli yg kecik..peti aih zaman bujang la katekan..tapi skg macm dah nak bajet2 beli yg besar jek..psai nak simpan stok susu lagi..barang makan lagi..aih..lorg term investment..bei je besar teroihh..
P/s:sebok je jawap bg pihak erin..hahaha

Erin Rashid said...

Kak ina - saya tau akak dh otai. sure dh complet rumah akak kan..?

lily - ahaks... ntah bile plak hauswarming ek..? carpet pon tarak lagi! hehehhe

beja - beli 2 pintu punye tapi saiz lebarnye sama mcm 1 pintu. betol ckp mak ko!

Erin Rashid said...

mrs. gordoedi - sue, at least umah sewa ko tuh dh mcm2 brg ada. ko jimat je duit utk deco2. nnt leh guna pada rumah baru. heheh

sue - ko goda2 skit menteri kewangan ko. takpon ugut tido luar. confirm lulus permohonan ko nnt! hahah

ummi - kin, aku paham. ko kan speaker aku. hahahha

nurhareza said...

hahahaha.. akan ku 4ward kan jawapan kwn2 ku ini kpd hubby sy itu.. tq ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...