Advertisement

Jom follow follow i, then i follow follow u

Wednesday

CERITA DI SEBALIK TABIR

ok.. masih berkisah tntg rumah baru. harap u guys jgn boring ok. bkn nak show off, bkn nak berlagak. cume nk citer skit tntg kisah2 di sebalik rumah baru ni. heheh..

masa saya grab rumah ni, masih berbaki 2 unit belum hbs dijual. saya percaya mmg rezeki tu ada saja dengan syarat kite kene rajin berusaha mencari dan bekerja. tanpa berfikir panjang, saya bincang dgn suami dan terus bayar deposit rumah utk booking. sape nk fikir panjang2 kan..? dah la murah and then baru blk dari germany, menompang plak kt rumah parents. u all suke ke dok dgn parents lama2..? (lain kes ok kalo kite yg ajak parents dok dgn kite..)

alasan kami terus beli rumah ni dan bukan menyewa kerana biasanya bayar sewa rumah yg sejenis rumah kami ni mahunya lbh RM1k. daripada bayar kt tuan rumah 1k, baiklah kami beli terus dan bayar bulan2 kt bank yg mana jauh lbh rendah dan menjimatkan. tambahan pula, rumah sdri, maka sdri punye pasalla nak buat apa dgn rumah sdri kan..?

kebetulan masa proses pembelian rumah ni (November 2009), rumah ni masih belum dpt CF. saya dgr citer b4 saya blk dari germany lagi rumah dh siap tapi CF belum diperolehi. oleh itu, idaklah kami rushing utk buat loan bank, sign S&P and what so ever. lgpon kunci rumah belum release dan penghuni pon belum masuk.

bile dh sign S&P, bayar fees lawyer dan kemudian loan bank pon dh lulus, giliran kami plak utk buat downpayment. funny skit masa buat downpayment. padahal dh plan nk bayar dlm bentuk bank draft tapi atas sbb2 tak dpt dielakkan, kami bayar cash pada developer. punyelah takut giler bawak cash banyak2 masa tu. oh ye kawan2.. kalo u all kuar cash bnyk2 dari bank kalo leh jgn masukkan dlm envelope besar n then masuk dlm briefcase or beg u all ok. nnt lagi senang perompak nk ragut beg tu. kalo leh masuk dlm u all nye poket hbs citer. pandai2 la sumbat poket sana sini. and then jalan rapat2 kepit2 skit dgn pasangan u all atau bodyguard u all. safe skit! muahahhaha... (serius nih beb!)

bile dh bayar downpayment, kami sentiasa di-update tntg perkembangan proses pembelian ni. so, masa tu la rancang nk beli skit2 barang elektrik dan brg2 perabot yg lain. kebetulan CNY dah dekat, jadi faham2 la sales sana sini. tak terkejar kami dibuatnya. oleh itu kami dahulukan dgn membeli brg2 basic. 

mcm soalan blogger Hareza, nk beli fridge mcm mana..? 1 pintu or 2 pintu kan..? sbnrnya tgk pada bajet kite la. kalo ada lebih skit boleh je beli yg 2 pintu. fridge 2 pintu yg plg kecik pon adalah 300L.  sesuai la kalo masih ber2 dan tak lama lagi ber3. masa sales CNY tuh tak smpai 1k  pon utk brand samsung. kaler putih lagi! (kalo ko minat la) tapi skrg tatau la aku beja. dan lagi 1, ko kene tgk bnyk tempat tau! survey harga. kalo boleh beli a few barang elektrik kt satu kedai. biasanya dia akan bg murah. unless kedai Sen Q atau Seng Heng. nk murah kene jadi ahli. tapi aku dh survey, murah dia pon ada kedai lain lagi murah. aku nk beli brg2 elektrik ni bnyk kedai aku kuar masuk. kt tgn siap ada pen dan kertas utk catat model dan harga model. hehehhe..segan gak!

mesin basuh plak, mcm entry yg saya citer sblm ni. mmg terasa 10kg tuh besar. patut saya amik 7-8kg aje. jimat space dan jimat wang. lagpon, mcm skrg ni, selang 2-3 hari baru saya basuh baju kami anak beranak. ha masa tuh baru berbaloi beli 10kg punye. tapi rasanya kalo dok kat umah sdri nnt, kalo setiap hari basuh kain pon idaklah penuh mesin basuh 10kg tu nnt. yelah, hidup cume 3 org aje.. berapa la sgt kain baju we all!

tv plak, itu adalah tv pilihan suami. nk samsung juga. kire sume brg elektrik kami adalah samsung. katanya, nnt kalo dh dok umah sdri tapi takde tv wat apa? nk tgk dinding aje ke? so, buat masa ni tv tuh menganggur takde meja cabinet lagi. nak gantung kt dinding takut tak berbaloi kot esok2 nk ubah tempat tv. jadi tv tu just dok diam2 aje atas lantai. hai..astro pon tak pasang gi mana nk masuk umah lagi nih? tuh dia... bnyk benda kene beli beb! untung la pada kawan2 saya yg kt luar sana yg pernah menyewa. nnt tggl beli umah baru, then pindah aje barang2 yg pernah dibeli semasa dok kt umah sewa. takyah pk nk beli byk brg2 basic. aduhaiii...!

buat masa ni bilik camimi je yg agak complete. siap dgn toys dia, carpet ABC dia, meja dan kerusi Ikea dia.  lampu tido dia. sume lengkap! just belum beli katil n tilam aje. ntah bile nk beli agaknya sbb dia masih tdo bersama kami lagi. cadangnya dh ada bilik sdri ni yg nk ajar dia tdo berasingan. syik nk berkepit je dgn saya. bile daddy dia berkepit dgn mummy dia, dia dh jerit. jeles! tak kasi chance lgsg beb.. bg dia mummy utk dia aje. tamau kongsi dgn daddy dia. aduhai.. cmner la nk dpt adik lagi ni? proses terbengkalai! hehehe

jgn tnya tntg kitchen cabinet ok. itu mmg kene kumpul wang nk buat cabinet. so, nnt kalo dh dok umah tu nnt. bak kata si suami, kite mkn kt luar aje la..! blurppp..! smpai bile nk mkn kt luar abg oiii...? tapi takpe, saya mmg dh siap beli dapur elektrik induction tu. beli masa kt germany lagi. so, mgkin for timing, beli meja yg sesuai utk kerja masak memasak di dapur. lama2 mkn kt luar sure tekak loya jugak kan?

kipas2 dan lampu2 kami beli kt puchong. my brother yg rekemen. katanya murah2 aje. kawan2 dia pon pakat beli kt sana. mmg murah kata diorg. bile kami beli kt sana, kami juga rasa mmg murah. tapi kami tahu kenapa murah. sbb lampu2 nye idaklah terdiri drpd yg seni2 kreatif. atau org kata  "eee...sgt cantikk!!!" kebanyakan cantik yg biasa2 aje. (mgkin sbb saya pernah tgk bnyk lampu yg lbh cantik drpd yg kt situ kot..?!). tapi ok la sesuai dgn bajet. kang kalo cantik sgt terkeluar drpd bajet susah jugak kan...?

kipas siling, lampu siling dan lampu dinding sume dh siap pasang. suami yg mengerjakannya. ada drill sume kerja jalan. mmg dia biasa buat kerja2 gini dulu. buat part time wiring kt kampung2 dia. utk balai raya la, balai polis la. apatah lagi rumah2 org. adik beradik sume pandai buat wiring. tapi dia kalah dgn adik dia no. 2 tu. lagi otai mengalahkan dia! hahahah.. cume ada sedikit masalah wiring pada bilik tidur 1 dan master bedroom la. ada arus elektrik mengalir bila masa kami switch off mainboard. kan bahaya tu. tambahan pula, bile dah pasang lampu dan kipas, sume tak leh on. cmner tuh...?

tapi takper, kami dh buat report pada developer. tggl lagi diorg nk amik further actions aje. jgn esok2 bile kami dh pindah tapi masih belum repair, siap la! mmg nk kene complain hbs2an nnt! huhuhu

note: sekarang asal sabtu ahad je hbskan masa kt rumah sana. pindah belum lagi! dh mana hilangnye subang parade, sunway pyramid, mid valley, etc..?

4 comments:

Suliana said...

nnti leh tumpang basuh comforter rumah erin:-) eii.nnti dah duk umah sendiri, kain berbakul2 nak basuh tau..kalau aku, weken tu ada lah dalam 3-4 trip basuh kain..huh..jenuh nak melipat plak..

lily lotus said...

suka baca ur entry pasal rumah baru ni. even tanpa pic..hehe

nurhareza said...

ko beli brg letrik kat mana erin? mesti kat area shah alam kan? hubby aku pun nak ajak g tgk kt kedai apek2 tu je.. xmo msk seng heng ngn hsl.. hi3

Erin Rashid said...

su - sanggup ke ko dtg umah aku jejauh nk dtg basuh comforter? ;p

lily - thanx ly.. terharu! huk..huk..

beja - aku beli kt kedai ideal sec23. dan ada jugak kt kedai ah soh sec24

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...